Vzdát se bohatství ve prospěch změny. Bývalá žena Jeffa Bezose daruje 2,7 miliardy dolarů na dobročinné účely

Filip HouskaFilip Houska

mackenzie-scott-bezos

Reprofoto: Charlie Rose

Bývalá manželka Jeffa Bezose MacKenzie Scottová

0Zobrazit komentáře

MacKenzie Scottová, bývalá žena miliardáře a zakladatele Amazonu Jeffa Bezose, už v minulosti prohlásila, že obrovské finanční prostředky, které nabyla ve svém předchozím manželství, bude postupně darovat potřebným. A teď to znovu potvrzuje. Poté, co v loňském pandemickém roce poslala charitám přes čtyři miliardy dolarů, nyní na dobročinné účely věnovala další 2,7 miliardy.

Přibližně 57 miliard korun rozdělí Scottová mezi 286 organizací, které se zaměřují na rasovou rovnost, vzdělávání a umění. Jejich rozpis pak uvádí na svém blogu a zmiňuje, že všechny subjekty, které podpořila, jsou „historicky podfinancované“. Díky tomu se stává ještě výraznější tváří iniciativy The Giving Pledge, kterou předloni podepsala.

V rámci ní se stejně jako jiní miliardáři zavázala k tomu, že v průběhu života nebo v závěti daruje alespoň polovinu svého majetku na dobročinné účely. A vzhledem k tomu, že se její jmění nyní podle magazínu Forbes odhaduje na téměř 60 miliard dolarů (1,26 bilionu korun), aktuálně to znamená, že by na charitu měla poslat alespoň 30 miliard dolarů.

Výše jejího jmění se odvíjí od toho, jak rostou akcie Amazonu. Scottová v jedné z nejvlivnějších společností světa, kterou v roce 1994 s Jeffem Bezosem pomáhala založit, totiž drží čtyři procenta, což vychází z dohody, na které se domluvila se svým tehdejším manželem. Oproti roku 2019, kdy The Giving Pledge podepsala, se hodnota Amazonu téměř zdvojnásobila.

Nejnovější podpora ve výši 2,7 miliardy dolarů je zatím první, kterou Scottová letos (v novém manželství s učitelem Danem Jewettem) na dobročinné účely darovala. O silný mediální zájem se ovšem bývalá manželka Jeffa Bezose postarala především loni, kdy rozdala více než třeba miliardář, investor a spoluiniciátor The Giving Pledge Warren Buffett.

Scottová tehdy mezi 384 subjektů jako potravinové banky, nouzové fondy, kurzy pro nezaměstnané nebo služby pro oddlužování rozdělila zhruba 4,2 miliardy dolarů, čímž potvrdila svůj záměr věnovat se naplno filantropii. Jedna z nejbohatších žen planety, která je mimo jiné i autorkou dvou románů, navíc neplánuje s dobročinností přestat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym