Nejlepší den mého života, řekl po letu do vesmíru Jeff Bezos. Poděkoval zákazníkům Amazonu, kteří to zaplatili

Jiří SvobodaJiří Svoboda

blue-origin-jeff-bezos

Foto: Blue Origin

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu a Blue Origin

0Zobrazit komentáře

Jeff Bezos si v úterý splnil svůj životní sen, když vyletěl na okraj vesmíru. Ihned poté, co dosedla na zemi kapsle rakety New Shepard s nejbohatším mužem světa na palubě, začaly se šířit nejen radostné reakce, ale i představy, jak bude pokračovat vesmírný program společnosti Blue Origin.

Mise s bratry Bezosovými a historicky nejmladším i nejstarším astronautem se povedla bez jakýchkoliv potíží přesně podle plánu. S mírným zpožděním odstartovala raketa z kosmodromu v západním Texasu, překonala mezinárodně uznávanou hranici vesmíru a pasažéři zažili zhruba čtyři minuty stavu beztíže.

Už za deset minut po vzletu všichni přistáli bezpečně na zemi, stejně tak jako se to povedlo o pár minut dříve prvnímu stupni rakety, který přistál autonomně, jako to umí SpaceX Elona Muska. Jeff Bezos na tiskovém brífinku po letu nešetřil superlativy i díky na všechny strany.

Historickou událost, která pro jeho vesmírnou společnost odstartovala komerční lety s lidskou posádkou, nazval nejlepším dnem svého života a kromě inženýrů Blue Origin nezapomněl poděkovat ani všem zaměstnancům i zákazníkům Amazonu, z jehož čela před pár týdny odešel.

„Chtěl bych také poděkovat každému zaměstnanci Amazonu a každému zákazníkovi Amazonu, protože právě vy jste toto všechno zaplatili. Děkuji vám všem z hloubi svého srdce,“ vzkázal Jeff Bezos s vtipným výrazem ve tváři.

Možná podivné poděkování, které magazín The Verge glosoval slovy „Jeff Bezos oceňuje vaše úsilí dostat Jeffa Bezose do vesmíru“, dává o něco větší smysl při pohledu do historie. Nejbohatší muž planety už totiž dříve vyjadřoval svou fascinaci vesmírem a chtěl se podle vlastních slov podívat do kosmu už od střední školy.

Že šlo pro Bezose opravdu o velkou věc, ostatně dokazuje například rozhovor z roku 2000, který s ním vedl známý moderátor Charlie Rose. „Kdybych mohl dělat cokoliv, chtěl bych objevovat vesmír… a něco tam dělat,“ řekl tehdy a vyjadřoval politování nad tím, že potřebnou technologii na takový let by bylo opravdu těžké vyrobit.

Sám však tehdy pravil, že až budou třeba za dvacet let připravené technologie, rád se do vesmíru skutečně vypraví. Tehdy jistě netušil, jak to téměř na rok přesně trefí, navíc téhož roku začal formovat i vlastní společnost Blue Origin, v rámci níž nakonec potřebnou technologii vyvinul.

Jeho vesmírná firma vyvinula technologii na bezpečný vyhlídkový let trvající se vším všudy 11 minut, ale podle Bezose je tato technologie na krátké suborbitální lety „přestřel“ (v angličtině použil výraz overkill) a raketa New Shepard je ve skutečnosti schopná mnohem větších kousků.

Brzy přijdou další lety

Přestože se jednalo teprve o první let s posádkou, který má Blue Origin na kontě, sedmapadesátiletý Jeff Bezos se již dívá dále do budoucnosti a chce brzy spustit orbitální lety. To by znamenalo, že raketa New Shepard by se dostala do větších výšek i na trajektorii, při níž by mohl vesmírný modul s posádkou obíhat Zemi.

Žádné konkrétní plány v tomto směru Bezos nemá, ovšem jisté je, že pro jeho společnost byl úterní pompézní let pouhým začátkem. Ačkoliv termíny dalších letů s turisty zatím nejsou známé, je jisté, že se uskuteční brzy.

blueorigin1

Foto: Blue Origin

Nová nejstarší astronautka. Wally Funkové bylo při letu 82 let

Ostatně osmnáctiletý Oliver Daemen, který byl taktéž na palubě, byl ve skutečnosti pouhým náhradníkem. Jeho místo mělo původně připadnout vítězi dobročinné aukce, při níž se místo na historicky prvním posádkovém letu Blue Origin vydražilo za 28 milionů dolarů (přes 600 milionů korun). Zatím neznámý výherce, který své místo údajně z časových důvodů přenechal, tak má letět hned při další misi.

Nicméně i to je pro Blue Origin kapka v moři. Bezos totiž taktéž potvrdil, že jeho společnost už prodala místa v raketě za téměř 100 milionů dolarů. Poptávka je tak podle zakladatele Amazonu velmi velká. Blue Origin přitom zatím nezveřejnil cenu, za níž bude jedno sedadlo běžně prodávat, ovšem typické odhady se pohybují okolo nižších stovek tisíc dolarů.

Nejbližší Bezosova konkurence, Virgin Galactic miliardáře Richarda Bransona, tvrdí, že lístky prodává za 250 tisíc dolarů za de facto identický zážitek. Blue Origin má letos letět ještě na dvě další mise. Celkově by od představení rakety New Shepard v roce 2015 šlo o lety s pořadovými čísly 17 a 18. Kolik misí provede firma v roce následujícím, zatím Bezos nedokázal upřesnit.

blueorigin2

Posádka prvního lidského letu Blue Origin ve stavu beztíže

Diskuze (0)

Novinka

Anonym