Stovka nejlepších architektů na jednom místě. Výběr Architect+ demonstruje sílu českých studií a ateliérů

kuba-pilaz-architekti-min

Foto: David Korsa

Fakulta humanitních studií UK v Praze od Kuba & Pilař architekti

0Zobrazit komentáře

Přes brownfieldy zaplněné uniformními domky a mdlé administrativní budovy násilně vsazené do původní zástavby měst by se mohlo zdát, že české architektuře zvoní umíráček. Stačí se však pozorně dívat a zjistíme, že je to přesně naopak. Prestižní časopis Architect+ proto opět po roce vybral stovku nejlepších ateliérů a jasně tak demonstroval sílu současné české architektury.

Že jsou projekty tvořené českými architekty plné dynamiky, nápadu a světovosti, se lze každý měsíc přesvědčit v našem speciálu CC Arch, který přináší ukázku toho nejzajímavějšího z domova i zahraničí. Tvář tohoto speciálu utváří do značné míry právě ateliéry, které byly vybrány i tuzemským časopisem Architect+, jenž hledá studia zásadně ovlivňující podobu tuzemské architektonické scény.

Letošní stovku nejlepších vybíral šéfredaktor časopisu Matej Šišolák spolu s odbornou porotou složenou z architektů a akademiků, jako je David Tichý, Jan Šépka, Igor Kovačević, Jaroslav Wertig či Maroš Fečík. CzechCrunch byl u toho z pozice mediálního partnera.

asgk-design-min

Foto: Petra Hajská

Dům Zilvar od studia ASGK Design

Porota z řad odborné veřejnosti dlouze debatovala nad tím, komu má být letošní ocenění uděleno. Po hodinách rešerší, argumentací a diskuzí byly vybrány ty ateliéry, které se vykazují svou dlouhodobou kvalitou, čímž jasně definují směr, jímž se česká architektura ubírá.

V letošním ročníku navíc porota výrazně přihlížela i k aktuálním projektům ateliérů, díky čemuž se vůbec poprvé do výběru probojovali nejen zástupci tradiční architektury, ale také architekti zabývající se podobou krajiny, celých měst či interiérů.

I proto se mezi stovkou nejlepších, mezi kterými nechybí etablované ateliéry jako Fiala+Němec, Chybík+Krištof, Jakub Cigler, Josef Pleskot či Petr Hájek, objevují i mladá jména. Některá z nich přitom ještě v loňském roce zařadil Architect+ do výběru TOP 10 Emerging Architects. Jedná se například o studia jako Neuhäusl Hunal, Studio Perspektiv, Jan Tyrpekl a další.

Do letošního výběru deseti nejperspektivnějších studií, která mají svou budoucnost teprve před sebou, byly naopak vybrány Kurz Architects, Public Ateliér, Studio Fuuze, Zavoral Architekt, ateliér Lina Bellovičová a pět dalších. Zajímavostí je, že v letošním ročníku výrazně bodovaly ženy, kterých se coby partnerek či majitelek ateliérů ve výběru objevuje hned čtyřicet.

edit-min

Foto: Dousek-Záborský

Bytový dům v Karlíně od studia EDIT!

mimolimit-min

Foto: Mimolimit

Zpracování interiéru soukromé rezidence v podání studia Mimolimit

Vybrané ateliéry se nyní mohou těšit na podzim letošního roku, kdy proběhne slavnostní večer, na kterém bude jednomu z nich předána Cena časopisu Architect+ 2021. Součástí večera bude i předávání dílčích cen, mezi kterými nebude chybět ani cena udělená redakcí CzechCrunche.

Kompletní přehled všech vybraných ateliérů, spolu s ukázkou jejich děl a krátkým životopisem každého studia, naleznete v nejnovějším vydání časopisu Architect+. To je k dostání v tištěné podobě a také online.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym