Tesla v Česku začala oficiálně prodávat svůj Model Y. Cena začíná na 1,7 milionu korun

tesla-model-y1

Foto: Tesla

Tesla Model Y, která je od dnešního dne k dispozici také na českém trhu

0Zobrazit komentáře

Je tomu více než rok, co Tesla zahájila oficiální dodávky svého elektrického SUV Model Y. V České republice se však jednalo o nedostatkové zboží, kterého jsme se dočkali až nyní. Americká automobilka pod vedením Elona Muska totiž právě dnes také u nás spustila oficiální prodej vozu, který je jejím druhým globálně nejprodávanějším modelem vůbec.

Na tuzemský trh vstupuje Model Y za cenu 1 724 490 korun. Jedná se však „pouze“ o základní model Long Range s pohonem všech kol, který nabízí dojezd 505 kilometrů dle režimu WLTP, maximální rychlost 217 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h za 5,1 sekundy. Mimo Long Range se do nabídky dostává ale také verze Performance, za kterou si zájemci připlatí o 150 tisíc korun navíc.

Za ně dostanou lepší brzdy spolu se sníženým podvozkem, pedály ze slitiny hliníku a 21palcová kola Überturbine. Performance má navíc o něco dynamičtější charakter, který se projevuje maximální rychlostí 241 km/h a prudším zrychlením, při kterém startuje z 0 na 100 km/h za 3,7 vteřiny. Tyto hodnoty jsou ovšem vykoupeny o něco horším dojezdem 480 kilometrů na jedno nabití.

V případě obou verzí mohou nákupy pokračovat výběrem z příplatkových laků a barevného zpracování interiéru, přičemž u verze Long Range také výběrem větších kol. Kdo by chtěl do své garáže pořídit skutečně vyspělou hračku, může navíc připlatit 100 tisíc korun. Za ně dostane funkci Enhanced Autopilot, díky níž se z vozu stane poloautonomní jedinec.

tesla-model-y4

Foto: Tesla

Model Y se veze na vlně populárních SUV vozů

Komu by vadila ona předpona polo, může namísto 100 tisíc připlatit 200 tisíc a vybavit vůz softwarem a hardwarem umožňujícím schopnost plně autonomního řízení. Díky tomu do vozu dostane základního Enhanced Autopilota a zároveň vůz připraví na plně autonomní budoucnost, na které Tesla horečně pracuje.

V případě objednávek uskutečněných v nejbližších dnech jsou dodávky vozu odhadovány na září tohoto roku. Tesle v tomto případě můžeme věřit, jelikož v minulém kvartálu jasně dokázala, že její výrobní linky šlapou naplno. Byla totiž schopna doručit historicky nejvyšší počet modelů, a to napříč tomu, že se musela potýkat s nedostatkem výrobního materiálu.

S příchodem Modelu Y do České republiky se zkompletovala aktuální modelová nabídka automobilky. Aktuálně jsou u nás k mání zástupci starší generace modelů v podobě inovovaných Plaid verzí Modelu X a S. Mladší modelová generace je zastoupena právě Modelem Y, který vychází z též dostupného a světově nejoblíbenějšího Modelu 3.

Z této rovnocennosti vůči ostatním – a pro Teslu daleko důležitějším trhům, než je ten tuzemský – se však nejspíše nebudeme radovat příliš dlouho. Tesla má totiž v plánu již brzy začít prodávat také futuristický Cybertruck, na který později naváže i bleskurychlý Roadster. A to jsou modely, pro které bude cesta do tuzemského showroomu Tesly velice složitá.

tesla-model-y3

Foto: Tesla

Pohled na interiér Modelu Y

Diskuze (0)

Novinka

Anonym