Tesla i přes problémy s nedostatkem čipů trhla další rekord. Za druhé čtvrtletí doručila přes 200 tisíc vozů

tesla-model3-elon-musk

Foto: Tesla/CzechCrunch

Elon Musk a Tesla Model 3

0Zobrazit komentáře

Vlastně to už může znít jako ohraná deska. Nový kvartál a Tesla slaví další rekord v počtu dodávek vozů. Tentokrát je však důvod k oslavám přeci jen o něco větší. Americká automobilka pod vedením Elona Muska ve druhém čtvrtletí dodala 201 250 vozidel, a to navzdory problémům s nedostatkem komponentů. V žádném jiném čtvrtletí nedodala svých aut více.

Že Tesla musí čelit nedostatku čipů a dalšího potřebného materiálu, naznačil samotný Elon Musk začátkem června. I proto analytici nepředpokládali, že by byl Musk se svou Teslou schopen dosáhnout výsledků z prvního letošního kvartálu, kdy se firmě povedlo doručit bezmála 185 tisíc vozidel. Nutno připomenout, že první kvartály byly pro Teslu z historického hlediska vždy ty nejpomalejší.

Jaké to ale překvapení, že se nyní Tesla pochlubila rekordními čísly. Automobilce se v druhém kvartálu podařilo zákazníkům dodat přes 200 tisíc vozidel, což představuje historický milník. Zvládla to i přes zmíněné problémy, které se podepsaly například na zpoždění dodávek zhruba deseti tisíc kusů v květnu, přičemž se dotknuly i příchodu nové, extrémně rychlé verze Modelu S s přízviskem Plaid. Nedostatek čipů se podepisoval i na ceně akcií.

Zajímavé je porovnání s druhým kvartálem loňského roku, kdy si Tesla – podobně jako ostatní automobilky – procházela velmi těžkým obdobím poznamenaným pandemií. Přesto se jí podařilo zůstat nad hladinou a výsledky nebyly ani zdaleka tak tragické, jak se očekávalo. Tesla si dokázala udržet svižné výrobní tempo – v meziročním srovnání totiž 200 tisíc dodaných kusů představuje více než dvojnásobek.

Tradičně nejžádanějšími modely se staly Model 3 a Model Y se 199 360 dodanými kusy. Modelů S a X bylo dodáno 1 890 kusů. Zde bude dozajista zajímavé sledovat, jak moc toto číslo ovlivní příchod modernizované verze Modelu S. Odpověď na tuto otázku však dostaneme nejdříve za tři měsíce.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym