Tesla i přes problémy s nedostatkem čipů trhla další rekord. Za druhé čtvrtletí doručila přes 200 tisíc vozů

tesla-model3-elon-musk

Foto: Tesla/CzechCrunch

Elon Musk a Tesla Model 3

0Zobrazit komentáře

Vlastně to už může znít jako ohraná deska. Nový kvartál a Tesla slaví další rekord v počtu dodávek vozů. Tentokrát je však důvod k oslavám přeci jen o něco větší. Americká automobilka pod vedením Elona Muska ve druhém čtvrtletí dodala 201 250 vozidel, a to navzdory problémům s nedostatkem komponentů. V žádném jiném čtvrtletí nedodala svých aut více.

Že Tesla musí čelit nedostatku čipů a dalšího potřebného materiálu, naznačil samotný Elon Musk začátkem června. I proto analytici nepředpokládali, že by byl Musk se svou Teslou schopen dosáhnout výsledků z prvního letošního kvartálu, kdy se firmě povedlo doručit bezmála 185 tisíc vozidel. Nutno připomenout, že první kvartály byly pro Teslu z historického hlediska vždy ty nejpomalejší.

Jaké to ale překvapení, že se nyní Tesla pochlubila rekordními čísly. Automobilce se v druhém kvartálu podařilo zákazníkům dodat přes 200 tisíc vozidel, což představuje historický milník. Zvládla to i přes zmíněné problémy, které se podepsaly například na zpoždění dodávek zhruba deseti tisíc kusů v květnu, přičemž se dotknuly i příchodu nové, extrémně rychlé verze Modelu S s přízviskem Plaid. Nedostatek čipů se podepisoval i na ceně akcií.

Zajímavé je porovnání s druhým kvartálem loňského roku, kdy si Tesla – podobně jako ostatní automobilky – procházela velmi těžkým obdobím poznamenaným pandemií. Přesto se jí podařilo zůstat nad hladinou a výsledky nebyly ani zdaleka tak tragické, jak se očekávalo. Tesla si dokázala udržet svižné výrobní tempo – v meziročním srovnání totiž 200 tisíc dodaných kusů představuje více než dvojnásobek.

Tradičně nejžádanějšími modely se staly Model 3 a Model Y se 199 360 dodanými kusy. Modelů S a X bylo dodáno 1 890 kusů. Zde bude dozajista zajímavé sledovat, jak moc toto číslo ovlivní příchod modernizované verze Modelu S. Odpověď na tuto otázku však dostaneme nejdříve za tři měsíce.