V Amazonu vybudoval obří cloudový byznys, teď povede celou firmu. Kdo je Andy Jassy, nástupce Jeffa Bezose?

Filip HouskaFilip Houska

andy-jassyStory

Foto: Amazon/CzechCrunch

Andy Jassy, výkonný ředitel Amazonu

0Zobrazit komentáře

Andymu Jassymu byl v pondělí 5. července svěřen velmi náročný úkol, patrně nejnáročnější v jeho dosavadní kariéře – řídit Amazon. Poté, co Jeff Bezos jednu z nejhodnotnějších firem planety po 27 letech v roli šéfa opustil, usedá za kormidlo velezkušený manažer, který byl dosud výkonným ředitelem Amazon Web Services. Z cloudové divize se mu podařilo vybudovat mnohamiliardový motor celé firmy a teď dostane příležitost řídit úplně celý Amazon.

Když Jeff Bezos v roce 1994 Amazon rozjel, málokdo mohl předpovídat, do jakých výšin se dostane. Jen za loňský rok americký internetový gigant dosáhl v tržbách na 386 miliard dolarů, což je zhruba dvojnásobek českého HDP. A dále nezadržitelným tempem roste. Nyní to už však nebude pod Bezosovou taktovkou.

Otěže přebírá třiapadesátiletý Andy Jassy, který bude muset podle analytiků a expertů zlepšovat pracovní podmínky a vztahy s obchodníky, netrávit tolik času mikromanagementem a ještě více se zaměřovat na problémy spojené s regulačními úřady, kterým Amazon čelí. Kdo Andy Jassy vlastně je?

Začalo to na Harvardu

Jeho slibná profesní kariéra se začala rozjíždět poté, co v roce 1990 úspěšně absolvoval Harvardovu univerzitu, kde obdržel titul „s nejvyšší pochvalou“ v oboru státní správy. Na proslulém Harvardu byl mimo jiné i reklamním manažerem studentských novin The Harvard Crimson, což mu už tehdy umožnilo lépe proniknout do světa byznysu.

Po ukončení vysoké školy si našel první práci ve společnosti MBI, která se věnovala sběratelským předmětům. V ní vydržel do roku 1995, kdy se na své alma mater přihlásil na studijní program MBA. Právě tento titul mu po dokončení otevřel dveře do Amazonu, který už v té době rok fungoval a nabízel pracovní příležitosti právě pro studenty harvardského MBA.

CEO Amazonu Andy Jassy

Andy Jassy nastoupil do Amazonu v roce 1997, tedy ve stejný rok, kdy firma Jeffa Bezose vstoupila na burzu. Počítá se stále mezi její první zaměstnance, protože v době, kdy řady Amazonu doplnil, měla společnost „pouhých“ 256 pracovníků. Dnes jich má přes 1,2 milionu. Nastupoval tak v období, kdy byl Amazon stále poměrně malou společností. Minimálně dle dnešních měřítek. A také uprostřed takzvané dot-com bubble, kdy došlo k rozmachu internetových firem.

Za relativně krátkou dobu se vypracoval do role jakéhosi stínového poradce Jeffa Bezose. Byl to právě Jassy, který svého šéfa doprovázel na všechny mítinky a byl jeho pravou rukou. I proto dostal o pár let později za úkol řídit cloudovou divizi Amazon Web Services, známou pod zkratkou AWS, která dnes představuje absolutně stěžejní část byznysu celé firmy.

Vývojářské nástroje Amazonu nestály za nic

Dlouhé roky předtím, než se z Amazon Web Services (AWS) stal produkt, který jen za loňský rok přinesl v tržbách do firemní kasy více než 45 miliard dolarů, Jeff Bezos přemýšlel nad tím, zda má pro Amazon smysl nabízet hostingové služby dalším webům a firmám, které se spoléhaly především na datová centra třetích stran.

Smysl v tom evidentně viděl, nicméně aby mohl něco takového začít nabízet, musel si nejprve zamést před vlastním prahem – v době, kdy Amazon začal o hostingových službách pro externí společnosti přemýšlet, měla firma podle slov Andyho Jassyho pro magazín TechCrunch tristní vývojářské nástroje. A byl to Jassy, který tyto problémy pomohl identifikovat a vylepšit.

Vše začalo momentem okolo roku 2003, kdy se Amazon rozhodl, že bude obchodníkům zajišťovat technickou infrastrukturu pro nakupování po internetu. Jedním z těch největších hráčů byla americká maloobchodní síť Target, která na technologiích Amazonu své zázemí pro online nákupy postavila. Vše běželo dobře až do momentu, kdy rozhraní zajišťovala pro více firem.

Amazon potřeboval technologie implementovat rychleji, a proto najímal nové lidi. To ovšem nepomáhalo. Neváhal proto vynaložit velké peníze na to, aby do svého týmu přilákal ty nejlepší softwarové architekty. Ani to ale nepomáhalo. Proto se do celého procesu začal více zapojovat Andy Jassy, který zjistil, že s každým novým projektem inženýři staví zcela nové rozhraní. To výrazně zdržovalo proces implementace.

Zrod AWS pod taktovkou Jassyho

Po několika měsících usilovné práce se Jassymu a jeho týmu podařilo proces standardizovat – veškeré technické záležitosti pro ostatní obchodníky byly zajišťovány včas, bez průtahů i větších chyb. S tímto výsledkem pak Jassy přišel za Jeffem Bezosem a nastínil mu, že Amazon nemusí být špičkou pouze v e-commerce, ale že potenciál je také v cloudu. A právě tehdy se začala rodit divize Amazon Web Services (AWS).

První produkt nové divize přišel v roce 2006 a Amazon tehdy trefil ideální načasování – trvalo totiž několik let, než se objevili další hráči se srovnatelnými cloudovými produkty. O deset let později, kdy se z AWS stal lukrativní byznys pohánějící nespočet aplikací a služeb, byl Jassy povýšen z pozice seniorního viceprezidenta firmy na výkonného ředitele celé divize.

jassy-bezos

Foto: Amazon/CzechCrunch

Andy Jassy nahrazuje ve funkci CEO Jeffa Bezose

Dnes je z AWS naprostý standard pro cloudové služby určené firmám i jednotlivcům a patří mezi nejvýdělečnější divize celé firmy, která za rok 2020 utržila závratných 386 miliardy dolarů. Amazon Web Services se na tomto skóre podílely zmíněnou částkou přesahující hranici 45 miliard dolarů. A nebýt Jassyho, patrně by nic tak úspěšného v Amazonu nikdy nevzniklo.

Osobnost roku a jeden z nejlépe placených

Andy Jassy byl minimálně od roku 2003 klíčovým výkonným manažerem Amazonu a vzhledem k tomu, že měl pod palcem takový moloch, jakým jsou Amazon Web Services, byl náležitě oceňován. Vedle toho, že byl v roce 2017 jmenován deníkem Financial Times osobností roku, si měl tentýž rok přijít na více 35 miliard dolarů ve firemních kompenzacích, respektive akciích podle toho, jak se společnosti daří.

Za zmínku nicméně stojí také jeho život mimo Amazon. Se svou ženou vychoval dvě děti a je mimo jiné spoluvlastníkem hokejového týmu Seattle Kraken, který příští sezónu nastoupí v prestižní NHL. A jak uvádí magazín Business Insider s odkazem na jeho blízké, vedle sportovního fanouškovství je i milovníkem sušeného hovězího a údajně „velmi zkušeným pojídačem marinovaných křidýlek“.

V první řadě je ale teď šéfem Amazonu, obrovské nadnárodní společnosti, jejíž hodnota na burze dosahuje na 1,8 bilionu dolarů a která se angažuje nejen v e-commerce a cloudu, ale také hudbě a filmu (což potvrzuje jak streamovací služba Prime Video, tak chystaný megaseriál ze světa Pána prstenů). Převzít žezlo po Bezosovi nebude jednoduché, ovšem se zkušenostmi, která Jassy má, je dost možná tím nejpovolanějším z celé firmy. Čeká ho ale pořádná jízda.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym