Akrobatická paráda. Český letec Martin Šonka obkroužil na Dolní Moravě nejdelší visutou lávku světa

Nedávno otevřený most podletěl známý letec rychlostí 350 km/h. Okolo něj pak udělal několik poutavých akrobatických kousků.

Filip HouskaFilip Houska

sonka_1

Foto: Jakub Zeman/Red Bull Content Pool

Martin Šonka rozjel u visuté lávky na Dolní Moravě akrobatickou podívanou

0Zobrazit komentáře

Loni se blýskl fantastickým letem hlavou dolů nad formulí v Tatrách, teď akrobatický letec Martin Šonka zavítal na Dolní Moravu, kde se vyřádil pod mostem. I nad ním. A vlastně i okolo něj. Mistr světa letecké série Red Bull Air Race si vzal na paškál nejdelší visutou lávku planety, která se tam nedávno otevřela a která na jedinečný zážitek láká davy turistů, a nechal se natočit u poutavé letecké show plné akrobatických kousků.

O novém mostě nad Mlýnským potokem v podhůří Jeseníků se v posledních týdnech mluví hodně. Důvod je zřejmý – jedná se o globální unikát. Nikde na světě totiž není tak dlouhá visutá lávka jako na Dolní Moravě. Zapsání do Guinnessovy knihy rekordů si vysloužila pro svou délku 721 metrů, čímž překonala dosavadního rekordmana, most Baglung Parbat v nepálské provincii Gandaki, o rovných 154 metrů.

I proto se k ní sjíždí davy turistů, přičemž jen za úvodní měsíc od otevření lávka přilákala na zajímavé výhledy okořeněné notnou dávkou adrenalinu přes pětačtyřicet tisíc návštěvníků. A aby toho nebylo málo, uznávaný americký magazín Time zařadil Sky Bridge 721, jak se visutý most pro pěší nazývá, k nejlepším destinacím světa. Doslova jej nazývá „architektonickým zázrakem“.

Turisté však nejsou jediní, které dolnomoravská lávka zajímá – vydal se k ní totiž i Red Bull, a to s cílem v její těsné blízkosti natočit leteckou akrobatickou podívanou. K tomu si nemohl vybrat nikoho jiného než bývalého šampiona závodů Red Bull Air Race, českého pilota Martina Šonku, který má s podobnými kousky bohaté zkušenosti. Loni v červnu například letěl vzhůru nohama jen pár metrů nad formulí.

Z hangáru si vybral svůj oblíbený letoun Extra 300 SR, nasedl do kokpitu a vyletěl vstříc netradičnímu zážitku. Ikonický most obkroužil ze všech směrů a ve videu nechal diváky nahlédnout na krásná jesenická panoramata. „Povedlo se mi několik akrobatických kousků. Nešlo jen o samotný rovný podlet pod lávkou, dělal jsem okolo ní i například tři loopingy za sebou a další figury,“ říká Šonka pro český Red Bull.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Obzvlášť zajímavý byl ale zmíněný podlet. Nejenže pod lávkou Šonka letěl rychlostí až 350 kilometrů za hodinu, ale především se stal prvním člověkem v historii, který na území Česka nějaký most vůbec podletěl. „Pod mostem jsem létal mnohokrát, v Česku to ale bylo poprvé. Věděl jsem, že je to skvělá lokace, kde se budu moct fantasticky vyřádit,“ doplňuje pilot, který v minulosti letěl i pod skákajícím autem.

Jak akrobatický letec dále doplňuje, před uskutečněním letu bylo stěžejní poznat tamní terén a vymyslet, co všechno je na místě možné provést. A hlavně co má šanci uspět u úřadu civilního letectví, který takové lety musí nejprve schválit. „Podobné projekty vychází velmi často z mé hlavy, ale tentokrát to byl nápad přímo majitelů visutého mostu. Nutno říct, že si o to doslova říkal,“ uzavírá.

sonka_1-1

Foto: Dan Vojtěch/Red Bull Content Pool

Martin Šonka ve svém hangáru

CzechCrunch Jobs

CzechCrunch Weekly

V newsletteru Weekly vám každou neděli naservírujeme porci těch nejdůležitějších zpráv, které by vám neměly uniknout.

Za úspěchy Djokoviće prý stojí i rostlinná strava. Byznysově to ale elitnímu tenistovi moc nevyšlo

Vítěz letošního Wimbledonu už roky jí primárně rostlinnou stravu – zlepšil díky tomu kondici i mozek. Veganská restaurace a značka jídel mu ale ztroskotaly.

Filip HouskaFilip Houska

Novak Djoković, jeden z nejlepších tenistů světa

0Zobrazit komentáře

Jestli spolu skutečně povečeřeli, jak se domlouvali na Instagramu, se neví. Pokud by ale na jídlo hvězdní tenisté Novak Djoković a Nick Kyrgios po svém finále na Wimbledonu přece jen šli, zcela určitě by si nedali oslavný steak. Oba dva totiž konzumují primárně rostlinnou stravu, která minimálně u Djokoviće – jak sám tvrdí – přispěla k tomu, že je jedním z nejlepších tenistů planety. Byznysově se mu ale poselství o udržitelnější stravě předávat moc nepodařilo.

Strava je v životě vrcholového sportovce vedle poctivého tréninku alfou a omegou. Věděl to i Novak Djoković, jeden z nejúspěšnějších tenisových hráčů na světě a držitel jednadvaceti grandslamových titulů (ten poslední přidal v neděli na Wimbledonu). Po několika letech od zahájení profesionální kariéry v roce 2003 ale zjistil, že mu tehdejší dieta příliš neseděla. Jak popisuje ve své knize Serve To Win, ačkoliv se cítil v dobré kondici, nemohl se porovnávat s těmi nejlepšími.

Aby byl na kurtech rovnocenným soupeřem především švýcarského mistra Rogera Federera a španělského ďábla Rafaela Nadala, potřeboval něco změnit. Spolu se svým nutričním poradcem, doktorem Igorem Cetojevićem, proto zkoumali, co je třeba do jídelníčku přidat, respektive co z něj vysadit. Přišli na to, že pro jeho tělo nejsou ideální mléčné produkty, pečivo (lepek) a umělé cukry. Tak je dali pryč.

Eliminací těchto položek ve stravě přišlo rázné zlepšení. Jednak se mu zlepšilo dýchání, což ho v maximálních výkonech silně ovlivňovalo, jednak se dokázal rychleji dostat zpět do hry po menších zraněních. Okolo roku 2007 tak jako zázrakem znatelně zlepšil svou výdrž a dokázal uběhat i ty nejtěžší zápasy. Taková transformace ale pro Djokoviće nebyla dostatečná – ještě chtěla malinko vyšperkovat.

djokolife_1-1

Foto: NovakDjokovic.com

Djokolife, neúspěšná značka Djokovićových rostlinných produktů

Po několikaletém zkoušení různých diet se aktuální sedmička v tenisovém žebříčku ATP uchýlila primárně k rostlinné stravě. „Ne, nenazývám se veganem,“ reagoval Djoković na dotaz novinářky na tiskové konferenci po Wimbledonu v roce 2019. „Nemám rád nálepkování. Ale ano, jím rostlinnou stravu už několik let,“ pokračoval. Jak sám uvádí, prý mu změnila nejen profesní, ale i osobní život.

Jeho jídelníček se skládá z velkého množství ovoce a salátů, které jí během dne. Ráno pije vlažnou vodu s citrónem. Když se blíží oběd, většinou se na talíři objevuje listová zelenina. K plnohodnotným jídlům ale často přidává i vařené brambory, batáty, quinou nebo jáhly. „Nemám rád jídlo, po kterém mé tělo potřebuje hodně energie k jeho trávení. Především pak během běžných dní,“ zmiňuje Djoković ve své knize.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Rodák ze srbského Bělehradu sám na sobě pozoroval, jak mu vysazení mléčných produktů, pečiva, rafinovaných cukrů a později i vajec a masa dělalo dobře, proto se rozhodl, že svou transformaci více představí i veřejnosti. V roce 2015 proto spustil vlastní řadu produktů jídel bez lepku a laktózy Djokolife, která obsahovala například křupavé tousty, sušenky, vegetariánské nápoje nebo müsli tyčinky. O rok později pak otevřel veganskou restauraci v Monte Carlu.

Ani jeden z těchto projektů se však tenistovi příliš nevydařil. Značka Djokolife zmizela z trhu podobně rychle, jako na něj vstoupila, a dnes se o ní prakticky skoro vůbec neví. A restaurace Eqvita v Monte Carlu fungovala zhruba tři roky, poté byla patrně kvůli malé návštěvnosti zavřena. Na internetu tak lze najít aspoň recept na veganské lasagne, které Djoković zbožňuje a které se tam mimo jiné servírovaly.

Australský tenista Nick Kyrgios, finalista letošního Wimbledonu

Neúspěch s rostlinnou stravou na byznysovém poli nicméně neznamenal, že by se Srb své evidentně funkční diety vzdal. Objevují se však informace, že když má vysoce náročný trénink, občas do svého jídelníčku vsune nějakou rybu. I možná proto se nenazývá veganem v pravém slova smyslu. A není sám. Jeho poslední protivník na profesionálním poli, Australan Nick Kyrgios, žije také především na rostlinné stravě. Jeho pohled je ale jiný.

Zatímco Djoković konzumuje zeleninu a další produkty bez zvířecího proteinu hlavně kvůli svému fyzickému zdraví a mentální pohodě, Kyrgios takto jí primárně kvůli etice. Jakmile totiž na začátku roku 2020 v jeho rodné Austrálii vypukly rozsáhlé požáry, začal litovat zvířat, která pod plameny uhynula. To ho přimělo se zamyslet nad tím, co do svého těla dostává.

„Už nejím maso ani mléčné výrobky. Není to kvůli mému zdraví – prostě už nevěřím v konzumaci zvířat. Když jsem viděl, jak zvířata trpí při požárech, jen mě to utvrdilo v tom, proč jsem se rozhodl pro takový jídelníček. Když vidím ty hrozné záběry, nedokážu pochopit, že jím maso,“ cituje Kyrgiosova slova organizace PETA.

Vedle toho, že začal sbírat peníze na obnovu poškozených oblastí, změnil svůj životní postoj a stal se veganem. Respektive člověkem, který preferuje rostlinnou stravu před tou zvířecí. Ani Kyrgios, pro kterého byl letošní Wimbledon první grandslamovou účastí v kariéře, totiž občas neodmítne ryby a další mořské pochoutky.