Brněnské Mewery vypěstovalo „vepřové“ v laboratoři. Chutná jako karbanátek, říká zakladatel
Startup, který podpořil i fond Credo Ventures, očekává, že kultivované maso by se na pultech obchodů či v restauracích mohlo objevit do tří let.
K pěstování masa nepotřebuje podklad z živočichů, kultivuje jej totiž na mikrořasách. Nyní brněnský startup Mewery hlásí zásadní milník. Ve své firemní kuchyni připravil prototyp vepřového, aby jej bylo možné ochutnat. Cena masa, které vážilo nižší desítky gramů, se zatím pohybuje v tisících korun, hotový produkt pro trh chce mít firma ale připravený do dvou let.
„Ochutnávka prototypu byla nutnou součástí, abychom si mohli svědomitě říct, jestli je kultivované maso senzoricky blízké konvenčnímu masu. Naše hybridní maso jsme usmažili v oleji a získali jsme tak křupavou kuličku, která chutnala jako vepřový karbanátek. Dlužno říci, že kulička nebyla nijak ochucená, dokonce ani osolená, takže popisuji čistou chuť, na které budeme dále stavět,“ přibližuje testování zakladatel startupu Roman Lauš.
Pro Mewery jde o další milník na cestě k vytvoření plnohodnotného „masa“ v laboratoři. Podle Lauše je současný prototyp, který byl kultivovaný po dobu deseti týdnů, prvním masem takového druhu ve střední a východní Evropě a zároveň světovým unikátem, jenž kombinuje ze 75 procent vepřové buňky a z 25 procent buňky mikrořas.
Cena prvního gastronomického zážitku svého druhu se podle startupu pohybovala v tisícovkách korun. „V tuto chvíli by bylo zavádějící hovořit o konkrétní ceně prototypu. Je třeba si uvědomit, že se bavíme stále o vědeckém výzkumu, ke kterému jsou třeba velké investice a řada procesů, které postupně optimalizujeme, zefektivňujeme, a hlavně zlevňujeme. Takže úvodní cena je jen orientační, pro představu,“ vysvětluje pro CzechCrunch Lauš s tím, že Mewery zatím do vývoje vložilo kolem dvaceti milionů korun.
Lauš předpokládá, že cena další verze prototypu se bude pohybovat v řádu nižších stovek korun. Letos totiž startup začíná s navyšováním produkce a zde již počítá s mnohem nižší cenou. Když bude mít dokončený design bioprocesu v plánované menší produkční továrně, cena kultivovaného masa by se měla blížit prémiovému konvenčnímu masu.
Toho chce Mewery docílit pomocí jiné metody, než jakou využívají ostatní výzkumní týmy, jež se pěstováním masa také zabývají. Běžně se totiž při kultivaci savčích buněk používají drahé nutrienty, které jsou například v případě složky označované jako FBS (Fetal Bovin Serum) živočišného původu. Právě náhradou FBS a některých dalších komponent média za vlastní složky chce Mewery ušetřit.
Navíc mikrořasa jako taková podle Lauše dodává masu nutriční benefity jako vitaminy, antioxidanty, minerální látky, vlákninu a esenciální mastné kyseliny. Další výhodou pak má být, že výsledné maso je stoprocentně buněčným produktem, což není na trhu s alternativními potravinami běžné. Standardem bývá, že kultivované maso tvoří zhruba 30 až 50 procent buněk, zbytek je doplněn sójou, hráškovým proteinem či dalšími substancemi.