Ceny obědů v restauracích letí vzhůru. A Češi hledají způsoby, jak by na nich ušetřili
Žádnému strávníkovi neuniklo, že musí při návštěvě restaurace sahat hlouběji do kapsy. Ochota platit za obědy stále víc však začala klesat.
Od začátku letošního roku stoupala cena obědů každý měsíc o korunu až dvě. Náklady na provoz restaurací rostou a jejich majitelé si nemohou dovolit všechny nést. Marže v gastronomickém sektoru je totiž velmi citlivá na jakékoliv ukrajování. Průměrná cena oběda se tak v červnu vyšplhala na 160,20 koruny, což o 10,1 procenta více než před rokem. A zdá se, že jde o částku, která pro mnohé Čechy představuje strop finančních možností.
Z dat Českého statistického úřadu a z Ticket Restaurant Card Indexu vyplývá, že ceny v restauracích se v meziročním srovnání v červnu zvýšily o 23,5 procenta. Zároveň se ale zvyšuje rozdíl mezi výší útrat a tím, kolik jídlo stojí. V květnu tak rostly ceny v restauracích o 11,6 procenta rychleji než útraty, v červnu byl rozdíl již 13,4 procenta.
Což znamená jediné – hosté z jídelních lístků vybírají levnější položky, odepírají si saláty, nápoje a poobědovou kávu s dezertem považují za čím dál větší luxus. Někteří lidé dokonce přestávají na obědy chodit úplně.
„Restaurace mají v porovnání s předcovidovým obdobím aktuálně pouze 53 procent obědových hostů. Nezdá se, že by tato letní sezóna – jako tomu bylo třeba při prvním covidovém rozvolnění v létě 2020 – restauratérům výrazně pomohla nahradit ztráty,“ říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred, která vydává Ticket Restaurant Card Index.