Ceny obědů v restauracích letí vzhůru. A Češi hledají způsoby, jak by na nich ušetřili

Žádnému strávníkovi neuniklo, že musí při návštěvě restaurace sahat hlouběji do kapsy. Ochota platit za obědy stále víc však začala klesat.

Obědy

Foto: Ambiente

Ceny obědů v restauracích letí vzhůru

0Zobrazit komentáře

Od začátku letošního roku stoupala cena obědů každý měsíc o korunu až dvě. Náklady na provoz restaurací rostou a jejich majitelé si nemohou dovolit všechny nést. Marže v gastronomickém sektoru je totiž velmi citlivá na jakékoliv ukrajování. Průměrná cena oběda se tak v červnu vyšplhala na 160,20 koruny, což o 10,1 procenta více než před rokem. A zdá se, že jde o částku, která pro mnohé Čechy představuje strop finančních možností.

Z dat Českého statistického úřadu a z Ticket Restaurant Card Indexu vyplývá, že ceny v restauracích se v meziročním srovnání v červnu zvýšily o 23,5 procenta. Zároveň se ale zvyšuje rozdíl mezi výší útrat a tím, kolik jídlo stojí. V květnu tak rostly ceny v restauracích o 11,6 procenta rychleji než útraty, v červnu byl rozdíl již 13,4 procenta.

Což znamená jediné – hosté z jídelních lístků vybírají levnější položky, odepírají si saláty, nápoje a poobědovou kávu s dezertem považují za čím dál větší luxus. Někteří lidé dokonce přestávají na obědy chodit úplně.

„Restaurace mají v porovnání s předcovidovým obdobím aktuálně pouze 53 procent obědových hostů. Nezdá se, že by tato letní sezóna – jako tomu bylo třeba při prvním covidovém rozvolnění v létě 2020 – restauratérům výrazně pomohla nahradit ztráty,“ říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred, která vydává Ticket Restaurant Card Index.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Cena oběda hraje totiž při výběru restaurace zásadní roli. Podle průzkumu společnosti BC21, která se věnuje projektům a konzultacím v gastronomii, se 48 procent českých zaměstnanců rozhoduje právě podle ceny. Kvůli současnému zdražování tak nyní 54 procent lidí obědvá v gastronomických zařízeních méně často než před pandemií v roce 2019. Častěji si pak oběd v restauraci dopřejí lidé, kteří dostávají stravenky, navíc za něj utrácejí více než lidé bez stravenek.

Podle údajů, které představila společnost Edenred, se nejdráž naobědvají lidé v Praze, kde se průměrná cena poledního jídla v červnu vyšplhala na 179 korun. Druhým nejdražším obědovým městem je Brno – tam obědy vyšly v průměru na 171 korun. Nejlevněji se dá najíst v Olomouci (143 korun) a v Karlových Varech (147 korun). A například v Ostravě došlo procentuálně k nejvyššímu růstu: v červnu 2020 stál oběd 126 korun, letos už 157 korun.

Češi tak stále častěji obědy v restauracích vynechávají. Společnost BC21 uvádí, že do práce si častěji nosí doma připravené jídlo ženy, větší oblibě se pokrmy v krabičkách těší spíše u mladších lidí. Oběd z domova či přímo doma mívá ve všední den podle průzkumu 45 procent zaměstnanců. A třetina lidí tuto formu volí častěji než v roce 2019.

Restauratéři očekávají v nadcházejících měsících další úbytek hostů a tržeb. Dařit se bude spíše levnějším podnikům a pak těm, které nabídnou výborný zákaznický zážitek za přijatelnou cenu.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání