České pivo, asijské knedlíčky. Kousek od Anděla mají plněné dobroty a na čepu osmkrát Clock a Bubeneč

Dim Sum Spot už pár podniků v Praze má, restauraci v Lidické teď rozšířil a proměnil. Kromě knedlíčků láká i na různé omáčky, pivo nebo asijský čaj.

Michal MančařMichal Mančař

dim-sum-spot-01

Foto: Dim Sum Spot

Asijské speciality, české pivo. Dim Sum Pub kousek od Anděla sází na chutnou kombinaci

0Zobrazit komentáře

Že pivo a knedlík jdou dohromady, to vám potvrdí spousta českých jedlíků. Ale co takové české pivo a asijské knedlíčky? I ty k sobě parádně pasují. Nově můžete popít a poknedlíčkovat v proměněném podniku Dim Sum Pub – dříve známém prostě jako Dim Sum Spot – v Lidické ulici v Praze.

Dim sumy, jiaozi a gyoza, momo a další knedlíčkové pochutiny z Asie už českým gurmánům chutnají pěknou řádku let. Svůj podíl na jejich popularitě mají i podniky Dim Sum Spot, které fungují na Letné, kousek od Václaváku, v Liberci a také nedaleko pražského Anděla. Právě ten se nyní proměnil na Dim Sum Pub, kde vám k rozmanitě plněným knedlíčkům i dalším dobrotám načepují hned osm různých piv.

„Už teď jsme tu denně připravovali takových tisíc knedlíčků. S rozšířením to bude klidně patnáct set,“ říká pro CzechCrunch jeden ze zakladatelů Dim Sum Spotu Ondřej Bednář. Rozšíření je mimochodem doslovné, stávající restaurace pár kroků od tramvajové zastávky Zborovská se totiž rozrostla o prostor ve vedlejším vchodě i o zahrádku ve vnitrobloku. Celkem to dá 250 míst, nejvíc ze všech Dim Sum Spotů.

A jak staronový podnik připomíná, ke knedlí(č)kům patří pivo. „Na Letné jsme začali spolupracovat se skoro sousedy z pivovaru Bubeneč, zachutnalo nám to a zalíbilo se nám to. Pak jsme se seznámili s lidmi z potštejnského pivovaru Clock, naše knedlíčky jsme už několikrát připravovali na jejich pivním festivalu. A přišlo nám jako dobrý nápad spojit síly i tady,“ popisuje Bednář.

Dim Sum Pub tak nabídne osm píp s pivy od Clocku a Bubenče, a to ležáky i speciály, jejichž výběr se má klidně už po týdnu protočit. Mnozí také ocení skutečnost, že jedno má být vždy nealkoholické – mimochodem Krystus od Clocku figuroval i v našem testu nealko piv. Kdo neholduje chmelu, doprovodí asijské pokrmy asijským čajem. A tímhle vším to Dim Sum Pub chytře rozehrává na všechny strany.

Poslouží jako polední zastávka, kdy do sebe mezi prací šoupnete pár kousků (knedlíčků, ne piv!) v rámci obědového menu, v pozdějších hodinách sem zase zamíříte pobavit se s přáteli nebo na večeři. V ideálním případě spojíte oboje. Koncept totiž nahrává výpravě ve vícero lidech za účelem ochutnávání různorodých dobrot, jejich sharování pro vyzkoušení co nejvíce chutí a průběžnému popíjení.

Těmi dobrotami jsou samozřejmě plněné asijské knedlíčky obvykle připravované na páře. Masové, krevetové, vege, s ostrými i jemnějšími omáčkami… „Můj nejoblíbenější je asi ten kachní se sečuánskou omáčkou. Ale s vegetariánskou pad thai náplní je také skvělý,“ prozrazuje své preference Bednář.

Dim Sum Pub nabídne stejné menu jako letenský podnik, ale u Anděla toho bude ještě víc. Tedy nejen více píp, ale i více „hospodských“ pokrmů. Třeba do Asie stylizovaná játra připravovaná právě na pivě. „Jsou dělaná přímo v ležáku od Clocku. Taková opilá játra,“ přidává se smíchem další ze spoluzakladatelů Tomáš Huml.

„Vybírali jsme jídla, o kterých si myslíme, že by se k pivu mohla hodit. Například čínské palačinky nebo bůček, které na Letné nenajdete,“ vyjmenovává Huml rozdíly. A rozhodně nelze zapomenout na knedlíčky nikoliv napařované, ale skrz naskrz smažené a křupavé. Sami jsme se přesvědčili, že jsou nebezpečně lahodné.