Darovat na charitu zbývající uvařené jídlo je skoro nemožné. Stát se to proto nyní chystá změnit
Před pár lety stanovil stát pravidlo, že obchodní domy musí darovat jídlo, které by jinak skončilo v koši, potravinovým bankám. Nyní má přijít další pokrok, a sice změna pravidel tak, aby bylo možné darovat i přebývající uvařené jídlo. Ministerstvo zemědělství už chystá úpravu příslušné vyhlášky.
Problém s darováním přebývajícího uvařeného jídla je především v chlazení. A tak zatímco teplé jídlo darovat můžete, s tím chlazeným je to o poznání složitější. Zákon nyní vyžaduje, aby darované jídlo bylo zchlazené hned po výrobě. A to vlastně nedává smysl, pokud chcete darovat jídlo, které zbylo.
„Z ekonomického pohledu nemá zchlazení nebo zmrazení pokrmů hned po uvaření smysl pro případné dárce, kteří množství nevydaných porcí zjistí až s blížícím se koncem lhůty pro výdej jídla,“ vysvětlil pro CzechCrunch mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.
Právě to chce nyní ministerstvo změnit. „Vyhláška by měla darování pokrmů zjednodušit právě v tom, že by už nekladla podmínku, že ke zchlazení či zmrazení musí dojít bezprostředně po ukončení výroby pokrmu, ale obecně ve lhůtě stanovené pro výdej,“ vysvětluje Bílý.
Na tento problém dlouhodobě upozorňuje iniciativa Zachraň jídlo. „V Česku je darování uvařených porcí jídla, které zbydou na konci výdejní doby, velmi složité. Hygienické nároky jsou přísné a vlastně neexistuje žádný jednoduchý návod, jak na to. A jídelny pak jídlo raději vyhazují,“ uvedla Petra Čížková ze Zachraň jídlo.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch Jobs-
Podle její kolegyně Denisy Rybářové sice darování hotového jídla možné je, problém je ale v tom, že mnozí neví, jak na to. „Chceme proto vytvořit příručku, ve které by byly tyto informace. Vydat ji plánujeme v průběhu března,“ říká Rybářová.
Jak složité je darovat neupotřebené jídlo, si iniciativa sama vyzkoušela na konci loňska, kdy ho z různých jídelen převážela charitě. Cílem bylo zjistit, kolik jídla v jídelnách zbývá, jak dlouho trvá převoz a výdej v charitě a jak nejlépe ho převážet, aby vydrželo teplé. Převoz se mimochodem podařil i díky spolupráci s dovážkovou službou Dáme jídlo.
Zchlazené jídlo museli vyhodit
Jak experiment dopadl? V Zachraň jídlo si předsevzali, že budou převážet maximálně patnáct porcí. Zjistili přitom, že kdyby chtěli, mohli rozvést víc. Převoz po Praze trval od pěti do dvaceti minut, přičemž nejlépe udržela teplotu jídla REkrabička, tedy znovupoužitelný obal, jehož tvůrci se umístili v našem žebříčku Udržitelný byznys roku ’21. Alternativou byla papírová povoskovaná krabička a plastový zatavovací boxík.
Iniciativa další den vyzkoušela ještě jednu metodu – jídla zchladit. První variantou bylo zchladit je už před samotným převozem, druhou až po přívozu do potravinové banky. Trvalo to okolo čtyřiceti minut. „Chtěli jsme získat data, abychom mohli o podobné výjimce vyjednávat. Prozatím jsme tak museli zkušební zchlazené porce zlikvidovat,“ popsala iniciativa.
V jiných evropských zemích je darování zbývající „hotovky” o poznání snazší už nyní. Příkladem může být Itálie, kde přebytky jídla (ať už z byznysových konferencí či výletních lodí) balí po jednotlivých porcích. Chlazená je pak dobrovolníci převážejí do potravinových bank, kde je přerozdělí potřebným. Podmínkou je, aby se jídlo zkonzumovalo do 24 hodin od jeho zabalení.
Jídlo z hotelů, restaurací nebo školních kantýn se daří převážet k potřebným také v Portugalsku. Jak Zachraň jídlo poukazuje, v zemi se zachránilo už šestnáct milionů porcí. To vše mělo i pozitivní dopad na životní prostředí, protože se předešlo vzniku oxidu uhličitého.
REkrabička může posloužit jako nádoba na přenášení, i jako nádobí, ze kterého lze pokrm konzumovat
Hlavním zdrojem plýtvání potravinami i nadále zůstávají domácnosti. Z celkového objemu vyhozených potravin na ně připadá 55 procent, odpad z veřejného stravování představuje dvanáct procent, ten z obchodů pak procent pět. „K zásadnímu snížení tak může přispět každý člověk tím, že bude nakupovat pouze takové množství potravin, které je schopen zkonzumovat,“ uvádí Bílý.
V restauracích jde podle něj zejména o nezkonzumované pokrmy nebo nastavené časové normy, po jak dlouhou dobu je možné vydávat připravená jídla v rychlých občerstveních, než se musí tak jako tak vyhodit. V tržní sítí jde hlavně o ty přebytky, které většinou nelze potravinové bance předat, protože se rychle kazí. Tedy v zásadě ovoce, zelenina či pečivo. Tři posledně zmíněné potraviny končí v koších obecně nejčastěji. Jednotlivci jich vyhodí až třicet procent. Hned za nimi jsou to mléčné výrobky a uvařená jídla, která se nestihnou zkonzumovat.
Co se týče konkrétních čísel, průměr potravinových ztrát v Evropské unii je okolo 170 kilogramů na osobu za rok. V Česku jsme na tom lépe – každý člověk vyhodí v průměru asi 80 kilogramů jídla. Lidé přitom podle průzkumu deklarují, že se snaží neplýtvat, realita je ale často úplně někde jinde.
V roce 2020 skončilo v potravinových bankách skončilo přes sedm tisíc tun jídla.
Ve speciálním projektu se na plýtvání v domácnostech zaměřila také brněnská Mendelova univerzita. Té vyšlo, že průměrný obyvatel Brna vyhodí ročně do popelnice 37,4 kilogramu potravin. Zajímavé je, že množství se mění podle typu zástavby, ve které lidé bydlí. Nejvíce plýtvají lidé na sídlišti, kde vyhodili 53,6 kilogramu na osobu za rok. Projekt Mendelovky si klade za cíl změnit návyky lidí tak, aby lidé plýtvali co nejméně.
Obecně se ale situace v Česku zlepšuje, s čímž pomohl právě zákon, který ukládá povinnost obchodním domům s větší prodejní plochou než 400 metrů dát neprodejné, ale stále bezpečné potraviny na charitu. Zákon byl schválený v roce 2018. A jak si vedly potravinové banky před tím? V roce 2012 získaly 93 tun potravin, o čtyři roky později už to bylo přes 1 200 tun. V roce 2017 dokonce více než 2 300 tun.
V roce 2018, kdy vznikla zmíněná povinnost, banky obdržely 4 127 tun potravin. Rekord padl v roce 2020, kdy v potravinových bankách skončilo přes sedm tisíc tun jídla. V zásadě jde o potraviny v deformovaných obalech, ty, které nemají na obale vše uvedeno, jak má být, nebo potraviny, kterým končí expirační lhůta.
Přejít do diskuze
Nahlásit komentář
Zdá se vám, že komentář je urážlivý, nebo sprostý? Dejte nám vědět.
Pokud chcete tento komentář nahlásit, přihlaste se.
Přihlásit seVyplňte své jméno
Chceme diskuze pod články otevřené a respektující, komentovat lze pouze pod jménem, ne anonymně.
Pokud chcete změnit vaše jméno a příjmení, přihlaste se.
Přihlásit se
Cookies
Pomocí cookies ukládáme vaše nastavení a preferencí, analýze návštěvnosti našich stránek, zprostředkování funkcí sociálních médií a k personalizaci obsahu … Číst dále
Pomocí cookies ukládáme vaše nastavení a preferencí, analýze návštěvnosti našich stránek, zprostředkování funkcí sociálních médií a k personalizaci obsahu. Informace o užívání našich stránek také dále sdílíme s našimi obchodními partnery z oblasti sociálních médií, reklamy a analytiky. Za tyto webové stránky a soubory cookies odpovídá CzechCrunch s.r.o. Více informací naleznete na následujícím odkazu.
Nastavit preferované cookies
Vždy, když navštěvujete jakoukoliv webovou stránku, stránka může ukládat nebo získávat informace z vašeho prohlížeče, zejména formou souborů cookies. Tyto informace se mohou týkat vás, vašich preferencí nebo vašeho zařízení a jsou užívány převážně k zajištění vámi očekávaného chodu stránek. Takto získané informace vás obvykle přímo neidentifikují, ale mohou vám zprostředkovat personalizovanější zkušenost při užívání našich stránek. Protože respektujeme vaše právo na soukromí, můžete zakázat některé druhy cookies, které nejsou k využívání našich stránek nezbytné. Pokud se však rozhodnete některé cookies zakázat, může mít tento krok vliv na vaši uživatelskou zkušenost stránek a námi nabízené služby. Aktivací níže uvedených souborů cookies vyjadřujete souhlas s tím, že vaše osobní údaje mohou být převedeny do třetích zemí. Více informací naleznete na následujícím odkazu.
Možnosti předvolby jednotlivých cookies
Nezbytné cookies zajišťují klíčové funkce webových stránek jako jsou zabezpečení, správa sítě, přístupnost a základní statistiky o návštěvnících, takže není možné je vypnout. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookie nebo o nich posílal upozornění (tato skutečnost však může mít vliv na fungování stránek).
Nástroje třetích stran, které nám umožňují zlepšovat fungování webových stránek pomocí zasílání zpráv o tom, jaký způsobem stránky užíváte. Tyto cookies však shromažďují údaje způsobem, který nikoho přímo neidentifikuje. Pokud tyto cookies nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.
Funkční a preferenční cookies umožňují použití pokročilého webového obsahu a pokročilých funkcí a zároveň nám také umožňují ukládat vaše nastavení a preference.
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat personalizované nabídky, obsah, jakož i reklamní obsah, na základě vašich zájmů na našich webových stránkách, na stránkách třetích stran a na sociálních médiích. Neukládají ale vaše osobní informace přímo, nýbrž přes jedinečné identifikátory prohlížeče a internetového zařízení. Pokud je nepovolíte, bude se vám zobrazovat na stránkách méně cílená reklama.