Degustace o 20 chodech. Vinařská obec Kurdějov se krátce promění na gastronomickou mekku

Vinařství Gurdau připravilo ve spolupráci s projektem Ze Mě neobvyklou večeři plnou vlastnoručně ulovené a zpracované zvěřiny.

gurdau-nahled

Foto: Gurdau

Ve vinařství Gurdau se schyluje k velkolepé degustaci o 20 chodech

Teplota klesá, postupně začínáme oprašovat zimní oblečení, ale v českém světě gastronomie to naštěstí stále vře. V malé vinařské obci na jižní Moravě se chystají velké věci ve spolupráci se Ze Mě projektem, v Brně se blíží velkolepé oslavy desetiletého výročí Baru, který neexistuje a v pražském Karlíně se radujeme z božské sekané v housce – ke štěstí někdy totiž stačí vážně málo.

Ze Mě projekt / Gurdau

V Kurdějově, malé obci na jižní Moravě jen kousek od vodní nádrže Nové Mlýny, se nachází vinařství Gurdau. Mezi řádky vinice vyrostl krásný vinařský dům, kde si lze zdejší ryzlink rýnský, veltlín nebo rulandské bílé vychutnat na terase s výhledem na zvlněnou krajinu a pak složit hlavu v některém z designově vyladěných pokojů. Ve čtvrtek 27. října navíc přímo do vinařského domu přijede parta ze Ze Mě projektu, která si připraví 20 chodů plných zvěřiny, kterou si sama ulovila a zpracovala.

„To, jak tým Ze Mě pracuje s jednotlivými surovinami, jaký přístup a péči dává do samotné přípravy a potom do servírování, je gastrozážitek, který přeji zažít každému. Hosté se mohou těšit na 20 chodů plných zvěřiny, fermentů, intenzivních změn chutí a textur. K tomu barevný podzim v našem vinařství,“ popisuje Barbora Čápková z Gurdau. Jídla budou párována s víny, ale také s nealkoholickými kvašenými limonádami. Zbývá několik posledních volných míst, která můžete ulovit zde.

zeme-clanek-1

Foto: Ze Mě projekt

Večeře proběhne pod taktovkou party Ze Mě projekt

Bufáček Karlín

V Karlíně se to hemží podniky, které se skvěle hodí na byznysový oběd nebo na rande u šálku výběrové kávy. Když ale zatoužíte vyrazit na něco prostějšího, musíte zapojit mozkové závity. Trn z paty nám naštěstí vytrhnul nově otevřený bufet ve Vítkově ulici – otevřela si ho rodina, která už od konce 80. let provozuje prodejny pod značkou Řeznictví Čejka.

Řeznické řemeslo mají ale Čejkovi vryté pod kůži mnohem hlouběji, jelikož se mu věnuje již čtvrtá generace. Do Bufáčku se tak můžete vydat na tradiční sekanou v housce, kterou si tady ale můžete dopřát také s bramborovým salátem (pokud nejste ortodoxní a nejíte ho striktně jen na Vánoce). Pochutnat si můžete ale i na grilovaných klobásách nebo hovězím sendviči, střídají se tady také zabijačkové speciality jako prejt, jelita a jitrnice.

A ve středu 2. 11. zde navíc proběhne historicky první pop-up s finalistkou soutěže MasterChef Petrou Krajčinovič, která představí své tři speciální recepty. Počítejte s tím, že užít si je budete moci na stojáka, ale jídla tu budou připravovat i s sebou.

bufacek-clanek

Foto: Bufáček

Bufáček je nový přírůstek na karlínské gastroscéně

Bar, který neexistuje

Brněnský legendární bar, který byl první z řady podniků, s nimiž gastrouskupení Lidi z Baru přišlo, letos v prosinci oslaví úctyhodné desáté narozeniny. A takové jubileum je třeba řádně oslavit, proto se v Brně rozhodli, že vydají vlastní limitovanou edici whisky.

Zlatavého moku bude jen něco přes 600 lahví a každá bude mít vlastní unikátní číslo. Jde o 14letou whisky, kterou však barmani a barmanky z Baru, který neexistuje ponechají v sudové síle – to znamená, že po stočení ze sudu ji již nebudou ředit vodou, což je postup, který se obvykle provádí.

Po tom, co whisky otevřete, na vás tak čeká intenzivní zážitek pohybující se okolo 60 procent obsaženého alkoholu. Pokud vám taková voltáž nesmí chybět ve sbírce, objednávat můžete na e-shopu Lidi z Baru, lahve s čísly 101–150 můžete ulovit přímo na místě činu, tedy v neexistujícím baru.

whisky-clanek

Foto: Lidi z Baru

Blíží se desetileté výročí Baru, který neexistuje – a to si říkalo o něco speciálního

Nota Bene

V oblíbené vinohradské restauraci, která si dlouhodobě zakládá na sezónních surovinách od malých a středních farmářů z Čech a Moravy, se blíží degustační večeře s italským přesahem. Šest chodů totiž budou doprovázet vína z vinařství Castiglion Del Bosco, takže kdo by si chtěl užít jižní slunce alespoň přeneseně ve formě vína, 3. listopadu bude mít možnost.

„Půjde o průřez víny a vybranými ročníky, ke kterému sestavíme šestichodové degustační menu. Převážně se na něm objeví zvěřina, ale také ryby,“ upřesňuje šéfkuchař a majitel restaurace Lukáš Nevyjel. Na večeři je nutná rezervace, kterou si můžete udělat i na stránkách podniku.

nota-bene-clanek

Foto: Nota Bene

Oblíbený vinohradský podnik plánuje šestichodovou večeři v doprovodu italského vína

***

Hotelová snídaně na doma

Co máte nejraději na ubytování v hotelu? Já osobně se vždy nejvíc těším na bohatou snídani, pro kterou jsem ochotná vyskočit z postele časně z rána i během dovolené. Pokud sdílíte podobné snídaňové nadšení, radost vám udělá zpráva hotelové sítě Orea Hotels & Resort, která až do 8. listopadu společně se službou Wolt rozváží každý den 101 snídaňových balíčků za 101 korun.

„Naším cílem není vytvářet nový produkt, který prodáváme přes rozvážkovou službu, ale především kreativně oslovit nové potenciální zákazníky a pozvat je na tu nejlepší hotelovou snídani k nám. Snídaně proto prodáváme za symbolickou cenu,“ říká Brand Manager OREA Hotels & Resorts Zbyšek Pochylý.

Pokud si tak chcete užít líné víkendové ráno a cítit se při tom aspoň trochu jako v hotelu, máte možnost. Jen tu postel za vás nejspíš nikdo neustele.

snidane

Foto: Orea Hotels & Resorts

Do 8. listopadu si můžete objednat hotelovou snídani na doma