Češi se bojí, že „jim tam přijdou lidi“. Odlehčujeme místům, kde je přeturistováno, říkají Hejlík a Turynová

Objevování nových míst v Česku je šance, jak odlehčit turisticky přetíženým místům, říkají Lukáš Hejlík a Krista Audi Turynová.

0Zobrazit komentáře

Prázdniny začaly a tři pětiny Čechů plánují letní dovolenou strávit doma. Dost možná se budou inspirovat na instagramovém profilu Úžasná místa, který svými tipy plní Krista Audi Turynová, nebo na Gastromapě Lukáše Hejlíka. Objevitelé dobrého ubytování, výletů a jídla v Česku byli hosty Čestmíra Strakatého na speciálním živém natáčení podcastu Crunch na festivalu Rock for People. Které regiony stojí ještě za objevení? Jak čelit overturismu? Kam roste gastronomická scéna? A umí české podniky a ubytovatelé přijímat zpětnou vazbu? Celý rozhovor si můžete pustit ve videu výše, na YouTube, Spotify nebo v Apple Podcasts.

V Česku je nádherně – navíc se tu dá téměř v každém okrese dobře najíst nebo sehnat slušné kafe a nabídka zážitkového ubytování pro rodiny, páry i celé skupiny přátel se v posledních letech rozrůstá. Lokální turistika je na vzestupu, což je vidět i na projektu Úžasná místa Kristy Audi Turynové. Na Instagramu její tipy sleduje 520 tisíc lidí, k tomu spravuje se svou matkou stejnojmennou aplikaci a skupinu na Facebooku, ve které je 888 tisíc členů.

„Před třicítkou jsem procestovala celý svět a dovolená v Česku byla vlastně trochu ‚trapná‘, služby tu nebyly na úplně super úrovni. Když jsme s partnerem začali uvažovat, kde budeme žít, vrátilo mě to zpátky k Česku a rozhodla jsem se ukazovat fotogenicky, poutavě a lokálně, jaká tu máme skvělá místa. Chtěla jsem podpořit turismus v Česku a netahat lidi na druhou stranu planety,“ říká Turynová. „Meziročně přibývá každý rok 10 až 15 procent lidí, kteří zůstávají v létě v Česku. To je myslím úspěch,“ hodnotí dopad svých aktivit.

Česko má důkladně procestované i Lukáš Hejlík, herec, moderátor a autor Gastromapy. Díky projektu scénických čtení Listování, se kterým jezdí tisíce kilometrů měsíčně po školách a divadlech po celém Česku, může tvrdit, že je „nejvytíženějším obchodním cestujícím“. I tak se najdou pořád místa, která na jeho Gastromapě zůstávají bílá.

Chtěla jsem podpořit turismus v Česku a netahat lidi na druhou stranu planety.

„Je to třeba Český les v jihozápadních Čechách. Ta krajina je moc hezká. Plzeňský kraj má Šumavu, lázeňskou vrchní oblast a samotnou Plzeň, ale tohle zůstává trochu stranou zájmu. Moc tipů odtamtud nepřichází,“ míní Hejlík. „Přidám něco z Moravy – jestli něco ráda ukazuju, je to Zlínský kraj. Miluju tu část od Uherského Hradiště směrem na Bílé Karpaty. Beskydy, Valašsko,“ dodává Krista Audi Turynová. „A něco podobného, co dokázala Ostrava, bych přála i Ústecku, odkud jsem. České středohoří je srdcovka.“

Tipy na profilech Lukáše Hejlíka a Úžasných míst sledují statisíce lidí – což může být pro místní podnikatele i obyvatele intenzivní. „Ano, od Bistra Kudlov už mám zákaz se o nich zmiňovat. Ale snažím se podnikům dávat echo dopředu. Třeba teď dvěma bráchům, kteří dělají neapolskou pizzu ve Stříteži u Jihlavy v okýnku v obecním úřadě, před zveřejněním postu na Instagramu vzkážu: Zadělejte víc těsta,“ popisuje Hejlík.

Když se zvýšený zájem turistů neprotne s infrastrukturou nebo představami místních, jsou starostové schopni sáhnout i k radikálnímu řešení – příkladem je obec Chotěšov, která nechala spálit chaloupku stojící na pilíři uprostřed řeky Radbuzy. Místním se nelíbilo, že k ní během pandemie covidu začala jezdit řada návštěvníků, a musela tak ustoupit nové lávce s cyklostezkou.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

„Já to do jisté míry chápu, ale stejně přemýšlím, jestli se s tím nedalo lépe pracovat a využít to ve svůj prospěch. Z obecních zdrojů poskytnout místo na parkoviště, pustit do toho služby, sehnat někoho, kdo by tam opékal klobásy,“ podotýká Hejlík. „Setkávám se s tím i v případě restaurací. Někdy mi místní řeknou: ‚Ale my chceme, aby nás v té hospodě, která má 50 židlí, sedělo pět.‘ Ale to ten hospodský nemůže chtít. Když podniká, chce mít plno a aby se mu dařilo. Je to u nás takový zvláštní nárok, že gastronomie má být nějaká lidová služba,“ dodává.

„Kdybych byla starostka obce, měla bych dělat vše pro její rozvoj. A někdy jsem narazila na opravdové klenoty, jež by si zasloužily, aby kolem nich vznikl nějaký hotel nebo super restaurace, kterou by pak Lukáš objevil. Pro obec to může být další zdroj příjmů, práce pro místní obyvatele. Turismus může být pro některé ekonomicky zaostávající regiony skvělá šance, jak místo zatraktivnit a dostat tam více peněz,“ míní Audi Turynová.

Oba tvůrci si ale uvědomují, jaké dopady může mít nadměrný turismus. „To, že dokážu dostat výletníky na tisíc dalších neznámých míst po Česku, znamená, že jich nebude tisíc na Sněžce, Karlštejně a podobných místech, která jsou totálně přetížená. Řešení overturismu je právě odlehčit přeexponovaným místům, zavést dynamický pricing vstupného a parkování, lépe plánovat, kdy na místo vyrazím, a také neustálé připomínání, jak se v přírodě chovat,“ dodává expertka na cestování po Česku.

Poslechněte si celý podcast. Dozvíte se v něm také:

  • Jak oba influenceři neobjevená místa hledají? Kolik času jim zabere tvorba obsahu?
  • Která města by podle Lukáše Hejlíka mohla ještě pohnout s gastroscénou?
  • Dá se cestovat udržitelně?
  • A proč Krista Audi Turynová někdy musí nechat foťák doma?

Rubriku Cestování podporujílogo-cedok-modre

Daleko od hlučícího davu. Nadšenci vybudovali v beskydském lomu offroadový kemp se saunou i vířivkou

Nadšenci ze společnosti Mrkey umístili svoje offroadové přívěsy do beskydského lomu. Člověka tu najde jen liška. Třeba jak se ohřívá v sudu.

Eliška NováEliška Nová

mrkey-29

Foto: René Volfík

Radim Kovář, zakladatel Mrkey a prvního offroadového glampingu

0Zobrazit komentáře

Za Kunčicemi pod Ondřejníkem projedete okolo stáda koní, pak kolem lesa a už už to vypadá, že jste na špatné cestě. Ale kdepak. Jednou z výhod nového glampingu je, že je schovaný před světem, před kterým ho ukrývá beskydský lom. Pokud má člověk rád samotu a třeba ještě offroady, pak je to ideál.

Už jste někdy spali v lomu? Radim Kovář narazil na jeden, ve kterém se kdysi těžil kámen, před dvěma lety. Zarostlý pozemek, který ukrývá skála a les, mu učaroval. Vyklučili náletové dřeviny, vše začistili a vzniklo unikátní místo, které chrání před horkými paprsky. Ale co s ním? Vzhledem k tomu, že Kovář na chleba vydělává díky společnosti Mrkey, která se zabývá půjčováním offroadových karavanů a aut, nápad přišel záhy.

Tak vznikl glamping, tedy kempování v luxusnějších podmínkách, než jaké poskytuje stan či celta. Dostal název V lomu. Mezi skály Kovář a jeho firma umístily dva offroadové přívěsy a jednu polní kuchyni. „Stanů, jut a chatiček jsou dnes všude mraky, zato offroadové karavany nikde jinde nenajdete. Lidé si tu tak mohou vyzkoušet něco nevšedního,“ popisuje Kovář.

Nevšední to skutečně je. Malý přívěs značky Crawler v sobě v podstatě ukrývá 2+kk se zahradou. Je tu totiž malá kuchyňka se dřezem a ledničkou, obývací pokoj se sezením a stolkem, nad tím pak patro s matrací, do které se dá vlézt po žebříku. Je tu také malý záchod a člověk se tu může rovněž osprchovat. Sprcha zároveň dosáhne i ven.

Dohromady se do jednoho přívěsu vejdou až čtyři lidé – dva nahoru a dva do obývacího pokoje, který se snadno změní na velké letiště. Pro mnohé dospělé to bude rozhodně snazší volba, děti budou z patra nadšením bez sebe. „Má to vybavení karavanu, ale není to tak velké a také se s tím perfektně jezdí. Je to woman friendly,“ říká Linda Blažková, další nadšenkyně z Mrkey.

Přívěsy mají navíc na střechách fotovoltaiku, a tak v klidu dobijí telefony. „Když svítí sluníčko, je to naprosto soběstačné. Máme totiž i baterie, které když nezasvítí, tak vše ještě zhruba týden utáhnou. Jsme v lomu, takže ta účinnost bude o něco málo menší než na přímém slunci. Dá se to ale vyřešit tak, že všechny karavany odvezeme, necháme je nabít a pak s nimi přijedeme zase zpátky,“ popisuje Blažková.

To vše je rozšířené o malou zahrádku, a to díky markýze, pod kterou se vejde větší stůl se židlemi. Markýza je samozřejmě voděodolná, přežije ale i vichřici. „Jednou tady fučelo tak, že to bouchalo na všechny strany. Vítr měl rychlost čtyřicet kilometrů v hodině, markýza to ale bez problému dala,“ líčí Blažková. Markýza má navíc i zástěny, které stačí zadělat a člověk se tu může před nepřízní počasí schovat, aniž by na něj dopadla kapka. Samotné přívěsy jsou pak vytápěné, dá se v nich tak spát i v zimě.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

To vše doplňuje již zmíněná polní kuchyně, kde se dá připravit patrně všechno, co si člověk usmyslí. Ostatně vařili tu i bratři Jan a Marek Macháčovi, kteří si v pražských Vršovicích otevřeli podnik Kamin, kde do pusy létají nejrůznější beskydské lahůdky. Kuchyně je samozřejmě na offroadovém podvozku, ukrývá v sobě lednici a je tu také nádrž, kam se vejde až 300 litrů vody.

V Mrkey mají rádi ty největší vychytávky, a tak je tu i sauna v obřím sudu a vířivka, obojí jak jinak než v offroadovém provedení, navíc s malými kamny, do kterých se dává dřevo. Obojí je také dělané na zakázku přímo do lomu u Kunčic. „Je to asi první offroadová vířivka na světě,“ směje se Kovář.

Obojí se tedy dá samozřejmě také převézt. V Mrkey si to vyzkoušeli sami, když jeli na výstavu karavanů do Prahy. Jen se tehdy po cestě nemohli najíst, protože do drive thru by se nevešli.

superman-james-gunn-01

Přečtěte si takéNový Superman funguje. Jak dokázal, že superhdinové pořád baví?Nový Superman funguje a lidé se na něj hrnou. Jak dokázal, že únava ze superhrdiny není skutečná?

Zázemí lomu dokresluje mobiliář od trojanovické firmy Valoverda, za kterou stojí i známý architekt Kamil Mrva. Do glampingu umístili lavičky, ohniště či gril. Nad plán je pak možnost zapojení projektoru a velkého plátna, takže se dá uprostřed lomu, daleko od hlučícího davu, koukat třeba na film.

To vše dělá z lokality V lomu unikátní místo, ke kterému samozřejmě patří i Beskydy nebo fakt, že leží na cestě k Pustevnám. A to nevyčíslíte. Zato zbytek ano. Jeden přívěs stojí v závislosti na výbavě asi milion korun, tady je v nich možné přespat od čtyř tisíc za noc za vypůjčení celého areálu. Není divu, že v Mrkey už shání další lokalitu, kam by mohli svoje offroadové poklady umístit.

Rubriku Cestování podporujílogo-cedok-modre