Dostupná speciální výživa je zásadní pro pětinu Čechů. V Rohlíku pro ni vyvinuli unikátní vyhledávač

Speciální potraviny jsou hůře dostupné a mnohdy výrazně dražší. Na Rohlíku se tak rozhodli lidem se zdravotními omezeními vytrhnout hned dva trny z paty.

rohlik-taska

Foto: Rohlík

Rohlík do konce roku zastropoval ceny speciálních potravin

V posledních letech vzrostlo povědomí lidí o tom, že jim určité typy potravin nemusí dělat dobře. Vyhýbají se tak například mléčným výrobkům či lepku, a to i v případě, že nemají diagnostikovanou intoleranci nebo alergii. Podle dat Českého statistického úřadu je však u nás téměř 19 procent lidí, kteří speciální dietní omezení dodržovat musí. Poskládat jídelníček přitom může být velké úskalí, které zároveň může vyjít až o 5,5 tisíce korun měsíčně dráž v porovnání s jídelníčkem zdravého člověka. Online supermarket Rohlík proto snížil ceny u sortimentu speciálních diet na ceny běžných značkových výrobků do konce roku 2023.

Celiakie, laktózová intolerance, diabates, fenylketonurie či různé potravinové alergie trápí v Česku stále více rodin. Podle dostupných údajů první zmíněnou poruchou, kterou způsobuje nesnášenlivost lepku, v roce 2022 trpělo 26 289 lidí, mléčné výrobky pak mohou potrápit až zhruba 10–15 procent české populace a cukrovku má u nás každý devátý občan – číslo se navíc každoročně zvyšuje.

Speciální jídelníček pak takové osoby omezuje v mnoha ohledech, zásadní jsou ale několikanásobně vyšší ceny, které musí lidé kvůli specifickým dietním omezením za bezlepkové, bezlaktózové či jiné výrobky platit. Potraviny navíc nejsou tak snadno dostupné. I proto v posledních šesti měsících online supermarket Rohlík výrazně rozšířil nabídku těchto produktů, která se rozrostla o několik set nových položek.

rohlik-2

Foto: Rohlík

Nabídka speciálních potravin se na Rohlíku výrazně rozrostla

Zároveň se vedení Rohlíku rozhodlo od června tohoto roku zastropovat ceny vybraných produktů v rámci této kategorie. Zastropování původně mělo platit do konce srpna, ale vzhledem k velkému zájmu a pozitivnímu ohlasu zákazníků bude v podpoře speciálních potravin online supermarket pokračovat i po létě.

„Stále více lidí musí dodržovat speciální dietu kvůli zdravotním problémům, jako je intolerance lepku nebo laktózy, či kvůli potřebě sledování glykemického indexu. V kontextu rostoucích cen za potraviny a energie to může vést k výraznému ekonomickému zatížení těchto rodin. Může to ale také omezovat jejich přístup ke zdravým a vyváženým jídlům,“ říká generální ředitel Rohlíku Martin Beháň.

Snížení ceny se dotklo téměř 40 produktů a například u bezlepkového rohlíku došlo dokonce k poklesu o 50 procent, stejně tak i u bezlepkového toastového chleba a balené bábovky. V Rohlíku přitom počítají s tím, že do podpory této kategorie investují několik milionů korun měsíčně, jimiž vybrané potraviny vlastně dotují.

jzt-nahled

Přečtěte si takéZakladatelé značky JZT Ferments se nebojí kvašených experimentůMargarita z kombuchy? Proč ne. Zakladatelé české značky JZT Ferments se nebojí kvašených experimentů

Vedlo to ale k tomu, že od spuštění akce se Rohlík setkal s obrovským zájmem ze strany zákazníků, některé speciální produkty se ihned vyprodaly a musela se navyšovat skladová kapacita. Podle údajů Rohlíku navíc jeho zákazníci díky zastropovaným cenám speciálních dietních potravin ušetřili od spuštění kampaně v červnu do současnosti bezmála 4,5 milionu korun.

„V současné chvíli již čtyři z deseti zákazníků Rohlíku nakupují sortiment speciálních dietních potravin. V procentech je to okolo čtyřiceti, to je obrovské číslo. Aktuálně nabízíme 3 084 položek v bezlepkové sekci, 495 v bezlaktózové, 711 se sníženým obsahem cukru a 1 194 ve fitness výživě,“ upřesňuje Martin Beháň.

Rohlík nadto začal spolupracovat s Národním sdružením PKU a jiných DMP. Aby byly jasné všechny pojmy: zkratka PKU znamená fenylketonurie, což je vzácné onemocnění, které se řadí mezi dědičné metabolické poruchy (DMP). Jde o jednu z nejkomplikovanějších poruch tohoto typu, jelikož lidé, kteří jí trpí, nedokáží zpracovávat aminokyselinu fenylalanin, nesmějí tak jíst maso, ryby, sýry, vejce, jogurty, zmrzliny, rýži ani obiloviny a některé druhy ovoce a zeleniny. Pacienta tak může jeho strava přijít měsíčně na až o 5,5 tisíce korun více v porovnání s tím, co za jídlo utratí zdravý člověk.

rohlik-1

Foto: Rohlík

Ambasadorka kampaně pro speciální potraviny Veronika Kašáková, CEO Rohlíku Martin Beháň a Šárka Štěrbová z Národního sdružení PKU a jiných DMP

„Nízkobílkovinné potraviny jsou dlouhodobě obtížně dostupné, přitom jsou naprosto zásadní součástí léčby. Problémem je i stále se snižující sortiment výrobců kvůli vysokým nákladům – namísto aby možností přibývalo. Pokud jde o kamenné obchody, širší nabídka je pouze v jediné prodejně a ve dvou lékárnách v celé České republice. Zbytek musí pacienti objednávat online. A i zde nabízí široký sortiment pouze dva e-shopy,“ vysvětluje za Národní sdružení PKU a jiných DMP Eva Bláhová.

Společně s lidmi z Národního sdružení PKU a jiných DMP tak Rohlík vymyslel vyhledávací filtr pro speciální produkty, ve kterém je možné oddělit i potraviny s nízkým obsahem bílkovin. To se po úspěšném vývoji podařilo a Rohlík tak nyní tuto funkci umožňuje jako první a jediný prodejce na trhu. „Spolupráce s Rohlíkem je ve světle výše řečeného naprosto průkopnická. Do nabídky navíc zařadili osm přímo nízkobílkovinných produktů. Což je pro pacienty obrovská pomoc. Doufáme přitom, že se nízkobílkovinná nabídka podaří ještě rozšířit,“ uzavírá Eva Bláhová.

CC Native

Partnerem článku je Rohlík

Rubriku Zdraví podporujíeuc-logo