Energeticky efektivní mrak. Alibaba odhalila podobu svého budoucího sídla v Šanghaji

Nové sídlo společnosti Alibaba, které doplní její kampus situovaný v inovativní šanghajské čtvrti, architekti navrhli jako vizuální hříčku.

Alibaba sídlo

Foto: Skidmore, Owings & Merrill

Nové sídlo společnosti Alibaba bude připomínat mrak

Renomované architektonické studio Skidmore, Owings & Merrill (SOM) navrhlo pro technologického giganta Alibaba sídlo, které bude poskládané z prosklených kvádrů rozličných velikostí. Šanghajskou čtvrť Sü-chuej tak zpestří objekt připomínající mrak, který se zároveň stane symbolem cloudového systému, díky němuž mohla společnost Alibaba vyrůst do současných rozměrů.

Nové šanghajské sídlo se bude rozprostírat na 75 tisících metrech čtverečních a doplní stávající kampus společnosti Alibaba. Architekti při navrhování kladli důraz především na flexibilitu vnitřních dispozic. Kancelářské prostory jsou tak maximálně otevřené, nepřerušují je žádné sloupy ani příčky. Díky tomu bude moci vedení Alibaby upravovat kanceláře podle svých aktuálních potřeb.

„Ve společnosti Alibaba je jedinou konstantou změna. Tento princip jsme si vzali k srdci a navrhli jsme pracovní zázemí, které se může vyvíjet a přizpůsobovat novým potřebám, týmům a technologiím,“ říká architekt Scott Duncan ze studia SOM.

Důležité je také propojení s exteriérem, které umožňuje jak velkoformátové prosklení fasády, tak terasy a pracoviště situovaná ve venkovním prostoru objektu. Z některých částí sídla se otevře výhled na řeku Chuang-pchu-ťiang, příjemné místo k odpočinku či setkávání nabídne rozlehlá dvorana se zelení.

Alibaba SOM

Foto: Skidmore, Owings & Merrill

Objekt vyroste kolem centrální dvorany

Architekti ze SOM navíc celý objekt navrhli tak, aby nabádal zaměstnance k pohybu napříč jeho jednotlivými částmi, které propojují různé můstky a schodiště. Lidé tak budou mít možnost pracovat z různých míst, zároveň se jim bude snáze setkávat s kolegy, kteří mají pracoviště v kvádru na protější straně budovy. Nové sídlo by tak mělo podpořit sociální interakci.

Podle návrhu má společnost Alibaba také velké ambice, co se týče standardu environmentální udržitelnosti. S novým sídlem chce dosáhnout na certifikát LEED v4, který získávají budovy splňující přísné požadavky na udržitelnou výstavbu, úspory vody, energetickou efektivnost, ale i výběr vhodných materiálů a kvalitu vnitřního prostředí.

Na střechách jednotlivých kvádrů tak budou zahrady s nádržemi na dešťovou vodu a fasáda bude v horkých letních dnech schopná odrazit 40 procent tepla. Inteligentní systém bude řídit stínění oken podle pohybu slunce a díky speciálně navržené ventilaci nebude nutné tak často zapínat klimatizaci, a to ani v subtropickém klimatu Šanghaje.

Chytré technologie budou protkané celou infrastrukturou budovy. „Zaměstnanci si budou moci přizpůsobit prostředí a využívat přírodní ventilační systém nebo budou mít možnost nastavovat různou úroveň osvětlení svého pracovního místa,“ dodává Duncan. Čínská jednička v e-commerce zatím neprozradila, kdy má být nové sídlo dokončeno.

Alibaba vizualizace

Foto: Skidmore, Owings & Merrill

Sídlo Alibaby bude poskládané z prosklených kvádrů

Alibaba ventilace

Foto: Skidmore, Owings & Merrill

Speciální systém ventilace sníží potřebu klimatizování

Sára Goldbergerová

Grafomanka, která má pořád hlad a v těle jí místo krve koluje ramen a káva černá jako bezměsíčná noc. Vyzná se ale také v realitách, miluje Japonsko, Blade Runnera a Nabokova.

Grafomanka, která má pořád hlad a v těle jí místo krve koluje ramen a káva černá jako bezměsíčná noc. Vyzná se ale také v realitách, miluje Japonsko, Blade Runnera a Nabokova.