Factory Kafe otevřelo nové prostory v Pragovce. Menu pomáhal sestavit šéfkuchař z Kro, přibýt má i pekárna
Provozovatelka Anna Hezká rozvíjí ve Vysočanech podnik, který vede už od roku 2023. V novém menu jsou české suroviny i dezerty z cukrárny Káva&Dort.
Pokud jste pražští, kavárnu Factory Kafe asi už znáte. Na začátku letošního roku ale otevřela své dveře v nově zrekonstruovaném prostoru v uměleckém areálu Pragovka ve Vysočanech. Změn je ale víc – pod taktovou provozovatelky Anny Hezké představila kavárna i nové menu, které pomáhal sestavit šéfkuchař ze zaniklého karlínského Kro Jakub Čadina.
Provozovatelka Factory Kafe Anna Hezká působí v podniku už od roku 2018, kdy se starala o chod předchozí kavárny. K té se dostala během studia Češtiny v komunikaci neslyšících na Univerzitě Karlově, kdy přijala nabídku pracovat jako provozní v nově vznikajícím prostoru.
Když pak v roce 2023 Pragovka otevírala novou kavárna, oslovila Annu, aby provozovala právě nové Factory Kafe. „Samozřejmě se to neobešlo bez velké podpory ze strany majitelů budovy. Díky nim a naší skvělé spolupráci můžu nyní provozovat tak krásnou industriální kavárnu,“ říká.
Na konci roku 2024 se Factory Kafe na dva měsíce uzavřelo kvůli přípravám na přestěhování. Nový prostor se teď nachází v prostředním křídle budovy E Factory, hned u lobby, a kavárna zde byla znovu otevřena začátkem února 2025.
S novým umístěním se zároveň proměnila také nabídka. Vzniklo nové menu, které zahrnuje stálé i sezónní brunche, na jejichž přípravě se podílel i šéfkuchař Jakub Čadina. „Mezi nejoblíbenější snídaně patří určitě vejce benedikt s vyladěnou holandskou omáčkou a oříškovým máslem nebo vydatná anglická snídaně,“ říká Hezká.
Podnik podle ní obslouží denně v průměru dvě stě zákazníků, o víkendech přichází návštěvnost trojnásobná. Růst se odráží i na tržbách – ty by měly koncem letošního roku přesáhnout osm milionů korun. Ve starém provozu byl přitom obrat sotva poloviční.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Vedle snídaní a brunchů nabízí teď Factory Kafe i týdenní polévkové menu. „Snažíme se, aby v každém týdnu bylo zastoupení jak bezlepkových tak vegetariánských variant polévek. Zároveň chceme, aby porce byla tak vydatná, že dá za celý oběd,“ popisuje Hezká.
Nabídka dezertů je pak částečně outsourcovaná – většina pochází z vršovické cukrárny Káva&Dort, jelikož Factory Kafe nemá na další část výroby dostatečnou kapacitu. Kavárna ale příležitostně nabízí i vlastní koláče s drobenkou, skořicové šneky nebo brownies.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch Jobs
Domácí limonády si podnik připravuje sám ze sirupů vlastní výroby. „Je to oblast, kde se snažíme být odvážní a dává nám to prostor experimentovat,“ říká Hezká. Vznikly tak příchutě jako bergamot nebo acai s malinou, které se využívají i v signature drincích.
Nabídku Factory Kafe pak doplňují produkty od primárně lokálních výrobců. „Když jsem přemýšlela nad tím, z jakého sortimentu naši nabídku sestavit, vyplynula z toho tendence zaměřit se na české výrobky a dodavatele. Trh sám o sobě je přehlcen nabídkou různého gastro sortimentu, a zúžit tento výběr na český a dát prostor menším, nekomerčním značkám mi dává největší smysl,“ vysvětluje Hezká.
Zákazníci si tak mohou dát kávu z české pražírny Beansmith nebo českou minerální vodu značky Il Sano, na čepu je zase ležák z pivovaru Obora. Nabídku pak doplňují rumy, giny nebo likéry od Metelky, Dlabky či Garage 22.
Výhledově navíc Hezká uvažuje o rozšíření svých podnikatelských aktivit mimo areál Pragovky. „Do budoucna bych se ráda více soustředila na pečení a cukrařinu. Aktuálně se mi rýsuje možnost otevřít samostatný podnik s pekárenským zaměřením – nezávislý na Factory Kafe. Možná už za rok spatří světlo světa,“ uzavírá s úsměvem.














