Hutný vývar, nudle a křehké plátky masa. Kam se v Česku vydat za nejlepší polévkou ramen?
Není to ještě tak dlouho, co do Česka dorazila japonská nudlová polévka ramen. Díky našemu výběru budete vědět, kde si dát ten nejautentičtější.
K polévce ramen, jejímž základem je výrazný masový vývar a pružné, zpravidla vaječné nudle, mám velmi osobní vztah. Šlo totiž o první jídlo, které jsem si dala po příletu do Tokia, ve zcela náhodném podniku vklíněném mezi obchody v rušných ulicích čtvrti Akasaka. Nikdy nezapomenu na to, jak mi jeho chuť naráz zaplavila všechny chuťové pohárky. Je totiž tak specifická, že ji žádná jiná nenahradí. Naštěstí se v mezičase v Česku objevilo několik míst, kde umí ramen vyšvihnout takřka tak dobře jako v Japonsku. Kam tedy vyrazit na ten nejlepší ramen v Česku?
Isai, Praha
Je pravda, že na sídliště Petřiny by za gastronomickým zážitkem vyrazil asi málokdo. Pokud ale chcete ochutnat ramen, který je u nás těm v Japonsku nejblíž, vyrazte právě sem, konkrétně do architektonicky svérázného areálu Hvězda. Právě tady si totiž otevřel podnik zaměřený na ramen a další japonské speciality pan Joši ze Šizuoky. Rozhodl se, že svůj oblíbený pokrm nepřizpůsobí evropským chutím a bude ho dělat tak, jak ho má sám nejraději.
Zdejší ramen je díky tomu skutečně autentický, což znamená, že jeho chuť připomíná moře – především tedy v případě základního tonkotsu ramenu. Pan Joši chce ale Čechům ukázat všechny chutě tohoto tradičního pokrmu, který se v každé části Japonska připravuje jinak, proto do nabídky zařazuje i různé speciály. Třeba johokamský ramen, ramen připravený z vývaru z vloček sušeného tuňáka a v létě studenou verzi zvanou mazemen.
Kromě toho si tady můžete dát i další tradiční japonské pokrmy, které se podávají v hospodách zvaných izajaka. Třeba smažené kuře karaage, hovězí maso na cibulce podávané s rýží gjú-don či smažené chobotnicové kuličky takojaki s majonézou. Jediná škoda je, že tady nebývá tak dobré vejce, což je také důležitá součást poctivého ramenu. Ale třeba ho pan Joši dělá právě tak obyčejně, protože ho má na takový způsob nejraději.
Ramen Brno, Brno
Jirka Vyzourek a Honza Miňha se poznali v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a po čase se rozhodli, že otevřou fastfoodový koncept zaměřený na ramen v Brně. Ramen v Japonsku je totiž především rychlá záležitost, což poznáte v momentě, kdy kolem vás další strávníci zběsile srkají a mají snědeno asi ve dvou minutách. To ale neznamená, že dvojice kuchařů bere ramen na lehkou váhu. Naopak ho berou tak vážně, že si tady dělají i vlastní nudle.
Dnes už mají v Brně dvě pobočky, jedna je na Václavské a druhá v Křenové ulici. Sázkou na jistotu je tady ramen tonkotsu, který má skvěle vyladěný vývar, maso má správnou proleželou chuť a čajové vajíčko je také jedna radost. Takže je dobrou zprávou, že si do vývaru můžete dát klidně dvě, když na to přijde. V zimě byste pak neměli minout variantu s pastou miso, která je neuvěřitelně krémová, hodně hutná a uspokojivá.
Shrimii Kitchen, Praha
Asijský podnik Shrimii Kitchen otevřela poměrně nedávno dvojice manželských párů, na začátku června však oznámily, že jedna polovina týmu z restaurace zcela vystupuje. Podnik měl přitom báječně našlápnuto, všechna jídla byla skvělá, na místě tak byly obavy, zda se podaří nastavený standard udržet. Nyní je v kuchyni nový šéfkuchař, který přinesl trochu jiný přístup a nutno říct, že menu je stále velmi zdařilé. A jako bonus na něm přibyl lehký šoju ramen, jehož vývar tvoří základ ze sójové omáčky.
Maso v ramenu je připravené na jedničku a krásně se rozpadá, vývar má intenzivní chuť, nudle mají oproti jiným, které jsou v Česku k dostání, hladší texturu. Když tak někdo do Shrimii vyrazí s tím, že tady ramen vůbec nečeká, bude velmi mile překvapen jeho poctivostí.