Kam na jídlo po výšlapu na Ještěd? V Liberci jsou nejoblíbenější nepálské a indické speciality
Hvězdičky na Google Mapách rozhodly o dalším nejlepším podniku. V severních Čechách nejvíce baví kuchyně z indického subkontinentu.
Když se člověk vypraví na výlet k vysílači na Ještědu, po výšlapu potřebuje někde dobít energii. Ideálně něčím dobrým k snědku. V Liberci se to naštěstí zajímavými podniky jen hemží. Potvrzují to také Google Mapy, které jednomu libereckému podniku udělily ocenění Křišťálový špendlík. Podle hodnocení hostů je zdejší nejlepší restaurací nepálská a indická Sagarmatha.
Cenu převzali majitelé restaurace bratři Rayamajhiovi, jejichž zdánlivě obyčejný podnik si získal chuťové pohárky nejen obyvatel Liberce, ale také turistů. Díky velké popularitě se tak nyní chystají otevřít další pobočku. Sagarmatha ukazuje, že čeští strávníci nejsou tak konzervativní, jak by se mohlo zdát. Na domácí půdě má tak velký potenciál i exotická a netradiční kuchyně.
Bratři tvrdí, že za oceněním restaurace stojí hlavně jejich vášeň pro práci. „Rádi bychom za náš úspěch poděkovali všem, kteří nás přímo či nepřímo podporují. Zejména jsme vděční, že nám naši zákazníci zachovávají lásku,“ řekl k ocenění Křišťálový špendlík Kishor Rayamajhi.
Cenu českým podnikům z oboru gastronomie uděluje Google letos poprvé. Získá ji deset míst, která dostala od svých zákazníků nejlepší hodnocení na Google Mapách. Ocenění před několika dny oslavila už pražská restaurace Vallmo nebo ostravská restaurace Pelmeški.
V létě se Liberec proměňuje na oblíbenou turistickou destinaci. Představuje skvělou základnu pro výlety do okolní krajiny plné zámků, hradů i jejich pozůstatků. A také přímo v jeho ulicích se nachází spousta zajímavých architektonických dominant, jako jsou novorenesanční radnice, budova městských lázní nebo historicky cenné vily v Masarykově ulici a jejím okolí.
Právě při procházení této části Liberce stojí za návštěvu impozantní Oblastní galerie Liberec známá také jako Lázně. V její blízkosti se pak nachází oblíbená kavárna a bistro Mikyna. Menu se zde pravidelně obměňuje a kromě výběrové kávy tady připravují vyhlášené snídaně i domácí zákusky.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsLiberecké kávové scéně dlouhodobě dominuje značka Nordbeans, která zde založila pražírnu a v průběhu let také dvě kavárny: Sweet City a DOK. Druhá zmíněná se nachází přímo u nádraží a spojuje severské kávové epicentrum s koloniálem a vlastní pekárnou. Podnik se nachází v prostoru bývalého nádražního skladu a za zdařilou konverzi si jeho majitelé v roce 2021 vysloužili ocenění stavba roku Libereckého kraje.
Zajímavý koncept do Liberce přineslo také Bistro Široká. Jeho majitelé oprášili starý, neudržovaný prostor a vytvořili místo, kde povznášejí české klasiky jako hermelínový chlebíček nebo koprovku, ale pro barevné menu se inspirují ve všech koutech světa. Jídla doplňují pěkným výběrem naturálních vín, takže se sklenkou se tady dá sedět až do pozdních večerních hodin.
Liberec je tak s každým rokem zajímavější a na své si tady přijdou i ostřílení milovníci gastronomie. Ať už zatouží po exotice v podobě indicko-nepálské kuchyně, nebo se budou chtít vrhnout do podniků s berlínským rázem.