Klid mezi nebem a zemí. Italští architekti navrhli wellness, které zdánlivě vzdoruje gravitaci

Domky odrážející se v hladině vody nebo vesnička vzhůru nohama. Obojí připomíná objekt, který je součástí hotelu Hubertus v jižním Tyrolsku.

hub-nahled

Foto: Alex Filz / Network of Architecture

Studio Network of Architecture navrhlo pro hotel Hubertus unikátní wellness

V údolí Puster, což je jedna z nejvyhledávanějších horských destinací v Tyrolsku, vznikl v nadmořské výšce 1305 metrů luxusní hotel Hubertus. Původně šlo o poměrně nenápadné horské ubytování, které koupila rodina Gasserových. Hlava rodiny, Christian Gasser, se posléze rozhodla hotel proměnit ve spolupráci s italským studiem Network of Architecture, zkráceně NOA. Ke konverzi došlo již v roce 2016, čerstvým přírůstkem je ale wellness zázemí, které se architekti rozhodli navrhnout v obrácené perspektivě.

Na první pohled má tvarosloví nového wellness připomenout shluk domků typických pro horské vesnice, odrážejících se ve vodní hladině jezera. Inspirace pak podle slov zakladatele studia NOA Lukase Runggera skutečně pochází z živlu vody.

„Vycházeli jsme ze všech možných činností, které jsou ve vodě možné – můžete stát, sedět, plavat, splývat, potápět se hlavou dolů. Jde o souhru perspektiv, která dala vzniknout nápadu na tento projekt.“

hub-1

Foto: Alex Filz / Network of Architecture

Wellness má připomenout shluk domků typických pro horské vesnice

Architekti přitom stáli před výzvou, kterou před lety vytvořili sami sobě. Pro hotel totiž navrhli bazén ubíhající směrem k horizontu, jenž se stal dominantním prvkem celého stavení.

Prostor pro wellness tak navrhli v podobném duchu, aby na dosavadní relaxační zónu plynule navázal. Bazén totiž vyčnívá mimo hmotu stavby, gravitaci navzdory, stejně tak pojatá je i nová struktura několika domků.

Efekt vznášení umožnil konzolový nosník z oceli podpírající platformu, ze které nahoru i dolů vyrůstají domky. Technicky šlo o skutečný oříšek. „Asymetrické uspořádání domků byla ohromná výzva, jelikož v každém z nich se ukrývají různé technické části stavby. Inženýři se tak dostali na pokraj svých možností,“ říká Rungger.

Každý domek má pak jinou funkci. Ve vrchní části nad „vodní hladinou“ tvořenou platformou se nachází vodní, chladivá zóna: krytý i venkovní bazén, vířivky a sprchy s panoramatickým výhledem.

Ve spodní části je o poznání tepleji, jelikož jsou zde umístěny dvě sauny, opět s nádherným výhledem do okolní krajiny. Ani zde ale nechybí nutný ochlazovací bazének, aby návštěvníci wellness nemuseli po saunování přecházet opět nahoru.

Použité materiály, jako jsou naolejované dubové dřevo na podlahu či světle béžová keramika a hliník v hnědém odstínu, pak vytvářejí komorní atmosféru. „S tím, jak člověk klesá níž, stoupá teplota a celé prostředí působí více uzavřeně. Máte tak pocit, jako byste vstupovali do středu země,“ uzavírají architekti.

bazen

Foto: Alex Filz / Network of Architecture

Ve vrchní části se nacházejí dva bazény a vířivky

Sára Goldbergerová

Grafomanka, která má pořád hlad a v těle jí místo krve koluje ramen a káva černá jako bezměsíčná noc. Vyzná se ale také v realitách, miluje Japonsko, Blade Runnera a Nabokova.

Grafomanka, která má pořád hlad a v těle jí místo krve koluje ramen a káva černá jako bezměsíčná noc. Vyzná se ale také v realitách, miluje Japonsko, Blade Runnera a Nabokova.