Na jídlo a pivo do tramvaje. Dříve zanedbané obratiště na Dlabačově láká na gastronomii i kulturu

Dosud opuštěná tramvajová smyčka Dlabačov ožila dobrým jídlem a pivem, které si mohou návštěvníci tematicky užít přímo v tramvaji.

Bistro Točna

Foto: Magistrát hlavního města Prahy

Na točně Dlabačov vzniklo nové gastronomické a kulturní zázemí

0Zobrazit komentáře

V tramvaji si člověk oběd dobrovolně nevychutná. Když na něco takového dojde, většinou je k tomu donucen časovou tísní. Na rozmezí Břevnova a Strahova, konkrétně přímo na obratišti Dlabačov, však stojí čerstvě zaparkovaná tramvaj, která přímo vybízí k tomu, aby si v ní lidé dali něco dobrého k snědku. V součinnosti dvou místních a městské části Prahy 6 zde totiž vzniklo volnočasové zázemí, jehož těžištěm je vyřazený tramvajový vůz.

Bistro Točna, jak se nový gastronomický koutek v dosud nevyužívaném prostoru smyčky Dlabačov nazývá, vzniklo příjemnou shodou okolností, kdy se v ideálním načasování protnul nápad Ondřeje Kužílka a Jana Řídkého s aktivitami města souvisejícími se zvelebováním zapomenutých pražských zákoutí.

„S kolegou a spoluautorem projektu Honzou jsme téměř místní – bydlíme přes jeden kopec na Petřinách, ale já jsem vyrůstal v Dejvicích, takže celou oblast dobře znám. Celé se to přihodilo tak, že jsme si spolu sedli na pivo a přemýšleli jsme o tom, jak by se právě tahle konkrétní část města dala oživit, protože se nám vždy moc líbila,“ přibližuje Ondřej Kužílek.

Oba cítili potenciál, který točna na Dlabačově má, jelikož se nachází na rozhraní rezidenční části Břevnova, strahovských kolejí a Pražského hradu. Místo je tak velmi unikátní pohybem velkého množství lidí, kteří se ale dosud neměli při svém probíhání městem kde zastavit. „Chtěli jsme tak tomuto přirozenému toku lidí vnuknout nějakou nadstavbu,“ říká Kužílek.

Kužílek a Třeštíková

Foto: Magistrát hlavního města Prahy

Ondřej Kužílek a Hana Třeštíková

Ve stejné době, kdy Kužílek s Řídkým začali uvažovat o kultivaci dlabačovského veřejného prostoru, se nad stejným záměrem zamýšleli také náměstek pro dopravu Adam Scheinherr a radní městské části Praha 6 Eva Smutná. Kontrolovali stavby, které byly určeny k demolici a mezi nimi objevili památku v podobě železobetonové lávky.

„Odhadovaná cena na demolici byla asi 15 milionů korun. Lávka se přitom vyznačuje tím, že byla při jejím budování využita hřebová konstrukce, která se většinou používá spíše u budov a podzemních garáží, nikoliv u mostních konstrukcí. Stavební fakulta ČVUT nám zapracovala posudek, na základě kterého bylo zřejmé, že má zachování lávky z technického hlediska význam,“ doplňuje Adam Scheinherr.

Náklady na revitalizaci lávky se přitom pohybovaly v řádech jednotek milionů korun, takže šlo o krok správným směrem i z hlediska hospodaření s rozpočtem města. Jenže rekonstrukcí a znovuotevřením lávky, díky kterému se podařilo lépe propojit Strahov s Břevnovem pro pěší, aktivity neskončily. Scheinherr chtěl místo ještě nějak smysluplně naplnit, a tak se do projektu zapojila radní pro oblast kultury Hana Třeštíková.

Společně s Kreativní Prahou došli k tomu, že k oživení dříve nevábného koutu prakticky v centru města přispěje spojení gastronomického provozu s kulturou. Dle slov Třeštíkové právě tato kombinace natáhne nejen lidi z okolí i jiných částí Prahy, ale díky tomu, že místem projíždí historická linka 42, také turisty. Kreativní Praha tak vypsala soutěž, které se mohli se svým projektem zúčastnit i Kužílek s Řídkým.

„Celé to byla vlastně trochu náhoda, protože jsme nevěděli, že se tady uvažuje o revitalizaci. A když jsme začali komunikovat s městem, zjistili jsme, že máme stejný záměr a trefili jsme se do načasování. Díky tomu, že jsme projekt měli dobře promyšlený, měli jsme domluvenou spolupráci s partnery v oblasti gastronomie i kulturního vyžití a místo jsme dobře znali, jsme výběrovým řízením úspěšně prošli,“ vysvětluje Kužílek.

Bistro Točna má otevřeno od poloviny srpna, zatím však pouze o víkendech. Kužílek ale říká, že plánují otevřít i ve všední dny – v odpoledních hodinách, aby se lidé mohli zastavit na jídlo a k tomu si dali třeba pivo z minipivovaru Kladno, který pro bistro vaří pivo s názvem Točená. O jídlo se zde stará bistro Kolorit z Klecánek zaměřené na moderní street food.

Kromě kvalitního občerstvení a příjemného posezení nejen pro milovníky městské hromadné dopravy budou na místě probíhat také lekce ranní jógy, divadelní představení nebo komorní koncerty. Dosud nevyužívané místo tak získalo nový smysl a tramvaj, která již dosloužila, se bude moci zaplnit životem.

Bistro Točna 1

Foto: archiv autora

Kromě jídla v bistru čepují také pivo z kladenského minipivovaru

Diskuze (0)

Novinka

Anonym