Nehrajeme si na pinzetárnu. Dva přátelé v Dolních Kounicích rozjeli restauraci s pestrou minulostí
Jeden z nich obsluhoval afrického krále, druhý vedl vyhlášenou pražskou restauraci. Své zkušenosti letos přenesli na jih Moravy.
Mikulov, Pavlov, Lednice, Znojmo. To všechno jsou místa, která jsou na jihu Moravy dobře známá a hojně navštěvovaná nejen milovníky zdejšího vína. Poměrně nenápadně se pak jeví město Dolní Kounice, vklíněné mezi vinohrady a přirozeně vyrůstající kolem řeky Jihlavy. Přímo na hlavním náměstí se nachází dům ze 14. století, který má za sebou pestrou minulost. Na její pohostinnou část navazují Jiří Lešikar a Lumír Sendrei, kteří se rozhodli zde vybudovat hotel s restaurací, do níž se stojí za to vydat i z širého okolí.
Dolním Kounicím nelze upřít jejich malebnost. Nad malými domky se zvedá kopec s kaplí svatého Antonína, na protějším vršku se rozprostírá židovský hřbitov a pod ním synagoga, dominantou města je rozlehlý hrad se zámkem. Ale vůbec nejpodmanivější je klášter Rosa coeli, ze kterého zůstaly jen trosky, jimiž lze během návštěvních hodin volně procházet.
Málokoho by možná napadlo, že se ve zdejších ulicích bude nacházet také vytříbená restaurace. Což je skutečnost, která se změnila poměrně před nedávnem, vlastně teprve v květnu letošního roku. Tehdy v domě v srdci historického centra Dolních Kounic Jiří Lešikar a Lumír Sendrei otevřeli restauraci spojenou s hotelem Kounický dvůr, kde navázali na svou dosavadní kulinářskou praxi.
„Sice pocházím z Karviné, ale za prací jsem se přestěhoval do Prahy. Začínal jsem v menších podnicích, ale postupně jsem se propracoval až do francouzské restaurace v Obecním domě, kde jsem působil jako hlavní someliér. Díky tomu jsem se coby jakýsi vyslanec Obecního domu pravidelně dostával až na Pražský hrad za dob, kdy byl prezidentem Václav Klaus. Obsluhoval jsem tak afrického krále, španělskou princeznu a celou řadu prezidentských párů,“ vzpomíná Lumír Sendrei a se smíchem dodává, že mu utekl snad jen papež.
Se svým byznys partnerem a především kamarádem Jiřím Lešikarem se znají dvacet let. Společně pracovali v restauraci Zdenek’s Oyster bar, Lešikar coby její generální manažer. A po zde stráveném roce se pustili do provozování vlastní restaurace Signature v obci Popůvky, u exitu 182 na dálnici D1. I když byla zvláštně umístěná, šlo o velký hit, kterého se však kvůli pandemii covidu musela dvojice podnikatelů vzdát.
V gastronomii však zůstali, především v jeho cateringové části. Pořádali svatby a jiné akce a právě z toho nakonec vykrystalizovalo otevření hotelu s restaurací v Dolních Kounicích. Ve vinohradech nad městem totiž vyrostlo kouzelné místo pro pořádání svateb, kde je Sendrei a Lešikar se svým týmem organizují nejraději. Když jim tak majitel zmíněného domu na náměstí nabídl, že by v něm mohli provozovat ubytování a restauraci, dlouho se nerozmýšleli.