Ochutnali jsme nové nemasové menu v Burger Kingu. Sójový Long Chicken chutná jako kuřecí
Rostlinné alternativy jsou v Česku stále oblíbenější. Burger King zařazuje náhradu za kuře i hovězí také do dalších oblíbených produktů.
Každy třicátý sendvič, který v Česku prodá Burger King, nenese stopy kuřecího nebo hovězího masa. Ukrývá v sobě totiž rostlinnou náhražku, po které je i u nás stále větší poptávka. Svůj první nemasový burger představil americký řetězec rychlého občerstvení před třemi lety, pak k němu přidal kuřecí nugetky bez kuřete a nyní v rozšiřování této nabídky pokračuje. V Rakousku už dokonce nedávno oznámil, že bude rostlinné varianty svých pokrmů nabízet přednostně. Jeho nové nemasové menu jsme teď ochutnali i my. Jaké je?
Nově si tuzemští zákazníci Burger Kingu mohou objednat v rostlinné variantě Long Chicken, Cheese Burger, ChilliCheese Burger nebo Pocket Wrap. V nich firma sází na již osvědčenou recepturu, která se objevila u průkopnického Rebel Whopperu a později u rostlinných nugetek. Kuře u nemasového sendviče Long Chicken nahradil plátek složený ze sóji a pšeničného proteinu, obalený v pšeničném, do křupava opečeném těstíčku. A podobně jako u nugetek platí, že napodobenina kuřecího masa tu je opravdu velmi věrná – obzvlášť když se promísí s houskou, majonézou a salátem.
Na již známou recepturu Burger King vsadil i v případě plátků u svých nemasových cheeseburgerů a Pocket Wrapu, které mají stejné složení jako takzvaný plant-based Whopper. „Hlavními ingrediencemi jsou udržitelná sója, pšenice, rostlinný olej, bylinky a cibule,“ popisuje Petr Adamec, Burger King Brand Leader, a jedním dechem dodává, že svou chutí i vzhledem jsou od těch masových k nerozeznání. Na rozdíl od kuřecího masa jsou mezi pravým a rostlinným hovězím větší rozdíly, ale na první pohled byste je v tomto případě pravděpodobně nepoznali.
Pro Burger King nemasové placky opět dodává britská společnost The Vegetarian Butcher a je dost možné, že pokud byste se do nich v rámci některého z nabízených pokrmů zakousli a nevěděli o tom, příliš byste nerozporovali, že nekoušete do masa. Opět platí, že když velmi tenkou nemasovou placičku smícháte s houskou, hořčicí, kečupem, nakládanou okurkou, čedarem a případně ještě chilli omáčkou a pálivou papričkou, tak si nevšimnete tolik, jako kdyby vám nahradili dvousetgramový karbanátek ve velkém burgeru, kde maso skutečně hraje absolutní prim.
„Obliba rostlinných alternativ stále roste. Víme, že rostlinné pochoutky chutnají současným hostům, kteří si je objednávají čím dál častěji. Zároveň ale dokáže přitáhnout další zákazníky, kteří chtějí svému jídelníčku a planetě ulehčit, a volí proto raději rostlinné alternativy masných výrobků,“ říká Petr Adamec. Rostlinná kategorie prý tvoří v současné době v Burger Kingu téměř tři procenta všech prodaných sendvičů, přičemž do budoucna by čísla mohla být dvojnásobná.