Pomalu, pomalu. Řecká kuchyně potřebuje svůj čas, říká Giannis Zavalianis z rodinné restaurace Filema
Za skvělou řeckou kuchyní nemusíte vystoupat na Olymp. Stačí, když vyšlápnete kopec v pražských Košířích, kde se nachází restaurace rodiny Zavalianisových.
V pražských Košířích se vzhledem k jejich malebnosti a maloměstskému dojmu každý rád zatoulá. Při tom toulání možná narazí na nenápadný, typickými hnědými kachličkami obložený dům, který vybočuje zajímavým vstupním portálem. Když jím projdete, vmžiku se objevíte v úplně jiném prostředí, které vás i v šedých podzimních dnech přenese do Středomoří. Řecká rodina Zavalianisových zde totiž otevřela restauraci, se kterou přinesla do Česka stále poměrně neprobádanou kuchyni země obklopené Egejským a Jónským mořem.
Co si vybavíte, když se řekne řecká kuchyně? Sýr feta, halloumi, salát z rajčat a okurky s olivami, tzatziki, možná grilované kalamáry či musaku. A co třeba jehněčí kleftiko, feta saganaki s medem, cuketové placičky kolokithokeftedes, plněné vinné listy dolmadakia nebo tradiční řecký dezert portokalopita? Často jde o pokrmy, o nichž našinec nejspíš nikdy neslyšel, přesto jde o základní stavební kameny velmi pestré řecké kuchyně.
„Šéfkuchařka je má sestřenice Marianthi Malisiova, která vaří přesně tak, jako kdybychom byli doma. Naše rodina pochází z malé vesnice, která leží na pevnině naproti ostrovu Korfu. Pocházíme z chudých poměrů, takže jsme vůbec nebyli zvyklí jíst maso. Když jsem byl malý, jedli jsme hlavně zeleninu a luštěniny, kozy a ovce jsme chovali především na mléko,“ vypráví spolumajitel restaurace Filema Giannis Zavalianis.
Ten se do Česka přestěhoval před téměř dvaceti lety. Tehdy už tady žili jeho bratranci. Jeden z nich je přitom známý podnikatel Sotirios Zavalianis, který stojí za zdravotnickým holdingem Akeso, což je v současnosti jeden z největších poskytovatelů zdravotní péče v Česku. Patří do něj mimo jiné vyhlášená nemocnice v Hořovicích, Rehabilitační nemocnice Beroun či Diagnostické centrum Nové Butovice.
„Sotirios mi dlouho říkal, ať za ním přiletím na dovolenou do Prahy, že je v ní krásně. Tak jsem přijel a seznámil jsem se tady s ženou, ze které je nyní moje manželka,“ směje se Giannis Zavalianis, takže se není nutné ptát, co ho nakonec přimělo zůstat v Česku. Protože měl z Řecka již nějaké zkušenosti s gastronomií, rozhodl se, že společně se svými bratranci, Sotiriosem a Giorgosem, založí cukrárnu, kde se zaměří i na řecké zákusky.
„Přišel jsem tehdy za Sotiriosem s tím, že budu dělat zákusky i pro nemocnici v Hořovicích, kde máme výrobnu. Řekl mi, že jsem blázen, když si myslím, že si někdo v nemocnici bude chtít dávat zákusek. No, a dnes tam denně prodáme přes 400 kousků. Když jsou lidé v nemocnici, často jsou smutní, a právě sladké jim může dodat trochu radosti,“ usmívá se Giannis Zavalianis. A kdo nemocnici v Hořovicích zná, dobře ví, že pro zákusky si sem lidé jezdí jako do klasické cukrárny.