Pozdně gotický dům v Banské Bystrici získal svou původní podobu. Nyní zve do restaurace pod klenbami
Krásné klenby, štuková výzdoba či trámy si zasloužily více pozornosti. Nyní se jimi může pokochat každý, kdo vyrazí do Banské Bystrice třeba na večeři.
Měšťanský dům s číslem popisným 12 vyrostl na náměstí SNP v Banské Bystrici už v 15. století. V té době byl nenápadný a jednopodlažní, v průběhu let se začal zvětšovat, z původního přízemí se kvůli zvýšení uličního terénu stal sklep a v období, kdy ve světě architektury dominovala secese, přibylo i centrální schodiště s typickým střešním světlíkem. Ve 20. století domu ale i některé stavební nánosy uškodily. Jeho současný majitel, šéfkuchař Peter Kulhány, se rozhodl se jich ve spolupráci s ateliérem Paulíny Hovorka Architekti zbavit a vytvořit zde zázemí hned pro dvě restaurace.
Dům v průběhu staletí prošel rukama různých majitelů. Prvním byl Juraj Mitzko, řezník, těžař, obchodník s mědí, člen městské rady, ale zároveň také usvědčený padělatel stříbra. V první polovině 19. století dům koupil dobrodruh Josef Wagner, který se zúčastnil bojů Ferdinanda Maxmiliána Habsburského o mexický trůn. Dalšími vlastníky byli stavební podnikatel Alois Peierberger nebo stavitelé Porgesovi.
Od roku 2017 je dům v rukou Petera Kulhányho, který už přes deset let podniká v gastronomickém segmentu. V pozdně gotickém objektu chtěl vytvořit dvě restaurace. Jednou je Kút 12, kde se zaměřuje především na italskou kuchyni, druhou je Kulhány restaurant, ve které spojuje tradiční slovenskou kulinařinu s přístupy ze zahraničí. Kulhány chtěl ale v domě vytvořit kompletní gastronomickou nabídku, takže sem hosté mohou zavítat také do kavárny či baru.
Co se architektonického pojetí týče, majitel se společně s ateliérem Paulíny Hovorka Architekti rozhodl obnovit původní historický genius loci domu. V plánu nebylo nic přistavovat, cílem naopak bylo zbavit se nevzhledných nánosů z 20. století, celé prostory zjednodušit, místnosti vrátit do jejich původní velikosti a odhalit krásné klenby a štukové výzdoby, které bylo potřeba restaurátorsky odkrýt.
„Pro interiér je klíčová velká průchozí hala, původně brána a přechod do dvora v přízemí, a centrální schodiště odtud přístupné. Další schodiště, organicky spojené s barem, tvoří součást provozního interiéru. Vzniklo v polovině 20. století a propojuje velké místnosti přízemí a prvního patra,“ popisují architekti.