Pražská Pizza Nuova je mezi nejlepšími pizzeriemi v Evropě. Denně tu italských pochoutek vyrobí několik set

Průvodce 50 Top Pizza zná každý milovník slavného italského pokrmu. Letos se do žebříčku dostal také známý pražský podnik.

pizza-nuova

Foto: Pizza Nuova

Pražská Pizza Nuova se dostala na seznam nejlepších evropských pizzerií

0Zobrazit komentáře

Každý rok dá hlavy dohromady tisícovka anonymních inspektorů z celé Evropy, aby milovníkům pizzy oznámila, která z nich je na starém kontinentu nejlepší. První příčku na letošním žebříčku obsadila pizzerie Sartoria Panatieri z Barcelony, druhou nejlepší pizzu mají podle inspektorů v kodaňském podniku Bæest. Pro skvělý gastronomický zážitek ale nemusíte vyrážet za hranice, jelikož na seznam se probojovala i pražská Pizza Nuova. Je na něm uvedena jako 49. nejlepší evropská pizzerie.

Na letošní vyhlášení výsledků tohoto klání v Barceloně vyrazil tým, který za nejlepší českou pizzou stojí, v čele s šéfpizzařem Nuovy Ondřejem Lufinkou. O návštěvě inspektorů přitom neměl ani tušení, jelikož probíhá podobně nenápadně jako hodnocení zástupců michelinského průvodce. V Nuově se tak o ní dozvěděli až v momentě, kdy se pražský podnik objevil na nominačním seznamu.

„Pizzu pečeme na ohni z co nejkvalitnějších surovin. Dovážíme je z Itálie, abychom naplnili standardy asociace Vera Pizza Napoletana a doplňujeme čerstvými lokálními produkty. Naši pizzaři vyrobí denně několik stovek pizz a záleží jim na tom, aby každá, která opustí kuchyň, byla ve stoprocentní kvalitě,“ odpovídá Lufinka na dotaz, za co nejspíš vděčí letošnímu úspěchu.

pizza-nuova-tym

Foto: Pizza Nuova

Tým podniku Pizza Nuova v Barceloně

Ten je o to zásadnější také vzhledem k tomu, že ve velké části podniků, které se na seznamu umístily, vévodí peci italští šéfpizzaři. Pizza Nuova se tak zařadila mezi malou skupinu, kde je šéfpizzař jiné národnosti. Recepturu na zdejší pizzy ale na začátku pomáhal ladit italský „piazzolo“ Francesco D’Elia z Neapole, kterého Lufinka bedlivě sledoval, než jeho pomyslné pizzařské žezlo převzal.

Nutno podotknout, že italské pizzerie nejsou součástí klání, jelikož mají vlastní žebříček. Koncentrace vynikajících podniků zaměřených právě na tento pokrm je v Itálii tak vysoká, že by v žebříčku s velkou pravděpodobností dominovaly. Seznam 50 Top Pizza tak mnohem lépe reflektuje to, jaké podniky si nejlépe osvojily italský um.

A kam vyrazit za nejlepší pizzou, když budete za hranicemi Česka? V první desítce jsou nejpatrnější Španělé, činí se ale také v Dánsku či Británii.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

První místo: Sartoria Panatieri, Barcelona

Majitelé podniku Rafu Panatieri a Jorge Sastre začali dělat pizzu v původním krejčovském obchodě v centru Barcelony. Od začátku se zaměřují především na suroviny, které pocházejí od spřátelených farem lokálního rázu. Jejich motto tak je „z farmy na pizzu“. Těsto nechávají kynout 48 hodin vcelku a pak dalších 12 hodin rozdělené na menší kousky.

barcelona

Foto: Sartoria Panatieri

Rafu Panatieri a Jorge Sastre ze Sartoria Panatieri

Druhé místo: Bæest, Kodaň

Šéfpizzař Christian Puglisi vytvořit nový styl ve světě pizzy. Inspiroval se neapolskou pizzou, ale recepturu přepracoval tak, aby odpovídala severoevropskému stylu. Těsto je tak hodně kváskové a má intenzivnější chuť. Téměř veškeré suroviny pocházejí z ekologické produkce, salámy a mozzarella jsou domácí.

kodan

Foto: Bæest

Nejlepší pizzu v Dánsku dělají v podniku Bæest

Třetí místo: 50 Kalò, Londýn

Podnik, který vede Ciro Salvo, je místem, kam obyvatelé Londýna vyrážejí za tou nejlepší pizzou. Salvo má totiž mnohaleté zkušenosti a umění pizzy dotáhl do nejjemnějších detailů. Podle instruktorů je návštěva tohoto místa na Trafalgarském náměstí povinností pro všechny, kdo hledají dokonalou pizzu.

londyn

Foto: 50 Kalò

V Londýně se vyplatí vyrazit k Trafalgarskému náměstí

Čtvrté místo: Via Toledo Enopizzeria, Vídeň

Do dalšího místa, které se umístilo na předních pozicích žebříčku, to máme z Česka kousek. Zdejším mistrem pizzy je Francesco Calò, který se zaměřuje na takzvané gurmánské pizzy. Ty doplňuje širokou nabídkou vín, která je schopen s jednotlivými druhy pizzy párovat. Při návštěvě by hosté neměli minout Sfumature Coralline, gurmánskou pizzu s mimořádně jemnou mozzarelou fior di latte, sýrem provola, smetanou a tatarákem z krevet.

viden

Francesco Calò z Via Toledo Enopizzeria

Páté místo: Pizza Zulù, Fürth

Za nejelpší německou pizzou můžete vyrazit do Bavorska. Kdo by to byl čekal. Jde o malou pizzerii s velkou duší, kterou jí dodává její majitel Gaspare Squitieri. Ten je považován za jednoho z největších mistrů neapolské pizzy v Německu a v podniku je velmi často přítomen. Nabídku pizz zde doplňují další tradiční italské chody jako arancini nebo mini pizzy zvané montanare.

Na celý seznam se můžete podívat na stránkách 50 Top Pizza.

Tatérská legenda Michal Burda provozuje úspěšný koloniál v Praze. Nyní otevírá nový podnik v Táboře

Po dvou týdnech je tady další porce novinek z české gastronomické scény v podobě newsletteru Deli. Tentokrát zavítáme kromě Prahy také do Tábora a Brna.

triko-nahled-1

Foto: Gabriel Urbánek

V Táboře na začátku května otevřel Trikolonial

0Zobrazit komentáře

Zdá se, že počasí se konečně trochu umoudřilo. Příroda kvete a společně s ní kvetou i rozličné gastronomické novinky, které se tentokrát vylouply napříč celým Českem. Za skvělým jídlem a pitím tak můžete vyrazit do nového podniku v Táboře, který zde otevřel zakladatel populárního tetovacího studia Tribo Michal Burda, a na jedinečný sushi zážitek pak můžete třeba do Brna. V Praze se ale, jako vždy, také nudit nebudete.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Trikoloniál v Táboře

Michal Burda v devadesátých letech spoluzaložil legendární tetovací studio Tribo. Pak ale potřeboval změnu. Řekl si, že by se mu líbila „lepší večerka“, proto na pražské Nikolajce otevřel Trikolonial – trochu obchod, trochu kavárnu, trochu vinárnu, místo, které si nejen mezi obyvateli Smíchova získalo velkou oblibu. A nyní se rozkročil až na jih Čech, konkrétně do milovníky gastronomie vyhledávaného Tábora. S manželkou Marií totiž před několika lety koupil nedaleko jihočeského města dům, místo jim tak bylo čím dál bližší.

„Myšlenka na táborské Triko vznikla tak, že Marie je původně z Tábora – a před několika lety jsme koupili v jeho blízkosti starý dům, který rekonstruujeme a kde bude také malá výrobna na naše domácí produkty. Když jsme se dozvěděli, že ke konci roku 2022 končí bistro T10 na Pražské ulici kousek od Žižkova náměstí, které má hladové okno, tak jsme se rozhodli prostor převzít,“ říká Burda.

burda

Foto: Michal Burda

Michal Burda, spolumajitel Trikolonialu

V táborském Triku se díky větší kuchyni mnohem více vaří. Burdovi spojili síly s Vojtou Kaláškem, šéfkuchařem, který mimo jiné působil v Amaso a je expertem na sušení masa. „Přímo v lokále tedy logicky budeme mít velkou lednici na sušení masa a budeme se věnovat výrobě vlastních sušených šunek a salámů. Díky hladovému oknu budeme fungovat také jako moderní bufet, takže budeme mít stálou nabídku jídel do ruky z kvalitních surovin, burgery, trhané, sekanou v housce, párek v rohlíku, ale také polévky a různé denní specials,“ dodává Burda.

K tomu piva z malých pivovarů, výběrovou kávu z italského stroje Faema E61 z roku 1965, naturální vína, kombuchu, dvojctihodné koláče a spoustu dalších dobrot. Jídlo a pití si mohou hosté vychutnat u bufetového stolku před oknem, na baru nebo na dvorku ve vnitrobloku.

Více novinek z české gastroscény můžete objevit v posledním vydání newsletteru Deli. Přihlásit k jeho odběru se můžete zde.