Sci-fi zážitek u lékaře. Podívejte se do interiéru pražského Institutu přírodní medicíny

Procedury, jako je terapie vzduchem či kryosaunování, probíhají na Pankráci v kulisách plných oblých tvarů a hry světla a stínů.

cellularium-formafatal6

Foto: BoysPlayNice

Kosmické prostory pražského Institutu přírodní medicíny

Sídlo Institutu přírodní medicíny, který se usadil v jedné z pankráckých novostaveb, je tvarově složitým prostorem, ve němž se návštěvník cítí jako v kulisách sci-fi snímku. V prostoru nenajdeme snad ani jednu rovnou stěnu a vertikálně jej protkávají šikmé nosné sloupy. Pod tím vším je podepsáno pražské studio FormaFatal.

Pokud by bylo možné prohlédnout si celou koncepci prostoru rozkládajícího se na výměře 155 metrů čtverečních, leckomu by možná připomínal pohled na tkáň a její jednotlivé buňky pod mikroskopem. I proto se celý projekt nazývá Cellularium. Jednotlivé části institutu jsou totiž od sebe vzájemně děleny stěnami s velice měkkým tvarováním.

Architektky Dagmar Štěpánová a Martina Homolková kladly při návrhu důraz na jednoduchost a zároveň nápaditost povrchu a obkladů. V interiéru se střídají hladké povrch s tmavými tóny a denním světlem, které vdechuje hravě modelovanému prostoru život.

Vnější plášť ordinace lékaře je tvořena svislými ocelovými pláty, které se postupně vlévají do hladkého a rovného obkladu. Ten má odkazovat na podobu vnější fasády budovy na Pankráci, v níž se institut nachází a která je dílem studia DAM architekti.

cellularium-formafatal4

Foto: BoysPlayNice

Sauna s jasně červenou barvou a v pozadí modrá kryosauna

Interiéry ordinace a sesterny se naopak nesou v jemných světlých odstínech, aby nebyly smysly pacientů příliš drážděny prostředím, ve kterém se ocitli. Návštěvníci se tak mohou plně koncentrovat na lékaře a personál. Ordinace stojí v prostoru jako solitér obklopený vstupním foyer, které slouží zároveň jako čekárna.

Recepce spolu se sesternou byly umístěny hned u vchodu do prostoru a v centru všeho se nachází takzvaný spa prostor, ve kterém jsou kromě samostatných šaten umístěny prostory, v nichž jsou vykonávány doprovodné léčebné procedury, jako je finská sauna, kryosauna či terapie prouděním vzduchu.

Každá z těchto místností dostala svou charakteristickou barvu zpracování vnějšího pláště. Čiré skleněné tyče, které byly použity u obkladu místností, doplňuje v případě sauny červená barva, u kryosauny modrá a šedá u místnosti s proudícím vzduchem.

U šaten se o celkový efekt postaralo použití děrovaného podsvíceného plechu a zrcadel, které společně vytváří nápaditou hru světla a stínů. Nad tím vším navíc visí tíha kovových pásků zdobících strop. Prvky jednotlivých místností se opakují i v dalších částech prostoru, aby bylo dosaženo co možná největší harmonie celku.

Vojtěch Sedláček

Fanoušek všeho, co dělá z budoucnosti současnost. Milovník historie, dobrého humoru, kostkovaných flanelek a soli ve vlasech.

Fanoušek všeho, co dělá z budoucnosti současnost. Milovník historie, dobrého humoru, kostkovaných flanelek a soli ve vlasech.