Slávky, kam se podíváte. Do mušlového týdne se letos zapojí přes dvě stě podniků po celém Česku

Po dvou týdnech je tady newsletter Deli, čerstvý přehled toho, co se událo nebo se chystá na české gastronomické scéně.

slavky

Foto: Nick Karvounis / Unsplash

Czech Mussel Week potrvá od 25. září do 1. října

0Zobrazit komentáře

Září nás přivítalo krásným počasím, které svádí k tomu, stále běhat někde venku. Naštěstí se toho také hodně děje, takže záminek je spousta. Brzy budete moct běhat za slávkami, už nyní si ale můžete zaběhnout na burger, o kterém mluví celá Praha, nebo do Mexika na Letné.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Czech Mussel Week

Velkolepá akce pro milovníky mořských plodů se kvapem blíží. Už 25. září propukne v Česku mušlový týden, který se letos koná již popáté v řadě. A podařilo se mu rozkročit se na mnohem více míst, kromě Prahy a Brna tak proběhne také ve Valticích, Berouně, Kladně a dalších městech.

„Návštěvníkům budeme servírovat čerstvé slávky přímo z Nizozemska, odkud pochází nejlepší mušle na světě. Nejenže přivezeme slávky větší, než je obvyklé pro český trh, ale poměr lastury a masa je i tuto sezonu velmi vysoký,“ říká Pierre-Manuel Boels, pořadatel mušlových žní. Od výlovu v nizozemském Yerseke to trvá do Prahy jen 18 hodin a mušle jsou v tu chvíli stále živé. Díky tomu jsou maximálně čerstvé.

la-bottega-linka

Foto: La Bottega Linka

Do akce se zapojí i síť bister La Bottega

Celkem se letos zapojilo přes 200 podniků, které připraví slávky na nespočet různých způsobů. Například v La Bottega Bistroteka je připraví s fenyklem a pomerančem, v Arthur’s Pub s uzeným pivem, v Amanu na bílém víně s krevetami, ve Zlaté terase s chilli a vodkou a v Rangu s kari z kokosového mléka. V každé restauraci máte možnost pořídit si voucher na konzumaci dvou porcí mušlí za cenu jedné. Jen nezapomeňte předem rezervovat.

„Jedla jsem mušle na tolik způsobů, že jsem si myslela, že už mě nic nepřekvapí. Ale některé loňské přípravy mušlí mi opravdu vyrazily dech. Zdá se, že náš festival přirozeně vytváří soutěž mezi restauracemi o nejlepší recept. Naši zákazníci se letos mají opravdu na co těšit,“ dodává Len Le Feuvre, organizátorka festivalu. Letos se navíc mušlobraní rozkročuje i na Rohlík, kde začíná už 18. září.

To ale není vše, co můžete v září v českém gastronomickém světě prozkoumat. Pro další tipy si prohlédněte poslední vydání newsletteru Deli.