Sourozenci zavřeli oblíbené bistro v Liberci a přesunuli se do Prahy. Jejich matcha je teď hitem

Lukáš a Anna Le sbírali inspiraci na cestách po Asii, v Praze pak vytvořili kavárnu Sensu. Ta zaujala minimalistickým interiérem i inovativním menu.

sensu-1

Foto: Sensu

Anna a Lukáš Le

0Zobrazit komentáře

Liberec přišel před pár měsíci o jeden z nejoblíbenějších místních podniků. Asijské bistro Noōs, které zařadil do svého výběru i gastronadšenec Lukáš Hejlík, ukončilo po několika letech svůj provoz. A ne z finančních důvodů, jak by se mohlo zdát. Majitelé a sourozenci Lukáš a Anna Le se totiž rozhodli přesunout svůj byznys o pár měst dál a zkusit si provoz podniku v Praze. Na Želivského proto otevřeli začátkem ledna kavárnu Sensu a obratem zaujali zákazníky především svou matchou.

Příprava Sensu začala už před dvěma lety, kdy mladí sourozenci cestovali především po Asii a sbírali inspiraci. „Byli jsme fascinovaní tamní kulturou a tím, jaký důraz kladou na detaily, pohostinnost a propojení jídla s atmosférou. Chtěli jsme ten pocit přenést sem, ale vyjádřit ho po svém,“ vysvětluje teď pro CzechCrunch Lukáš Le.

Název Sensu vychází z anglického slova sense, což znamená smysl nebo vnímání. Majitelé chtěli vytvořit místo, které osloví všechny smysly návštěvníků – od vizuálně harmonického interiéru po pečlivě připravené nápoje a jídlo. „Chceme, aby lidé, kteří k nám přijdou, vnímali atmosféru naší kavárny všemi smysly. Sensu je o zpomalení, o malém rituálu v běžném dni,říká Le.

Když se dozvěděli, že byl jejich koncept vybrán pro prostor na Želivského, pustili se do jeho navrhování. „Díky architektovi Jiřímu Lukášovi se nám podařilo vytvořit atmosféru, kterou jsme si představovali,“ popisuje Le s tím, že práce na interiéru trvaly šest měsíců. Nakonec vznikl prostor kombinující přírodní materiály, minimalismus i prvky inspirované japonskou estetikou.

Jako moderní asijská kavárna propojuje Sensu tradiční přístupy s novými technologiemi i ve svém menu. Nabízí proto klasickou kávu nebo croissanty, ale také speciality jako peanut butter latte nebo matcha einspanner – tedy matchu naservírovanou ve skle s vrstvou husté a lehce oslazené smetany navrchu.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Právě matcha, kterou sourozenci v Sensu připravují, se stala hitem sociálních sítí. „Pro nás matcha není jen trend nebo ingredience, je to součást filozofie. Když jsme navštívili farmáře v Japonsku, uvědomili jsme si, kolik práce a řemesla za tímto produktem stojí,“ vysvětluje Le.

Ačkoliv je od začátku ledna kavárna stále ve zkušebním provozu, o zájem zákazníků nouzi nemá – ba naopak. „Na začátku jsme byli jen čtyřčlenný tým, teď nás je už třikrát tolik,“ popisuje Lukáš Le. Oficiální otevření kavárny pak plánuje se svou sestrou na březen.

Právě podniků zaměřených na matchu v posledních měsících v Praze přibývá – v Karlíně najdete třeba Atomic Matcha, na Vinohradech zase Matcha Crew. „S rostoucí poptávkou přichází ale i výzvy – například celosvětový nedostatek kvalitní matchy a její zdražování,“ vysvětluje Le.

I přesto ale mají se sestrou vysoké ambice. „Sensu na Žižkově je jen začátek. Chceme, aby se naše filozofie a matcha dostala k více lidem, ale nechceme rychlou expanzi. Každý prostor by měl mít svůj vlastní příběh a atmosféru,“ uzavírá Lukáš Le.

Známá pražská ulice voní po chlebu, kávě i designu. Revoluční oživují nové podniky v čele se Zrno Zrnko

Revoluční ulice má sice obří potenciál i dobré umístění, vůči lidem ale není vstřícná. To se ovšem pomalu mění a míří sem spousta zajímavých podniků.

Eliška NováEliška Nová

zrno-zrnko

Foto: Zrno Zrnko

Nové bistro Zrno Zrnko v Revoluční

0Zobrazit komentáře

Dlouho byla jen sousedkou Dlouhé ulice, kde se paří o sto šest. Tady se pak nad ránem chytal noční spoj. V poslední době ale Revoluční ožívá. Mohou za to kavárny, cukrárny i designové obchody, které tady vznikají a které ji vrací opět na mapu ulic, jež je dobré navštívit.

Patří k místům, která mají v hlavním městě obrovský potenciál, je ale jedním z těch nejméně příjemných. Je přitom v centru, navíc nedaleko Vltavy. Chodníky jsou tady ale úzké a skoro se tu nedá projít, o strom nezavadíte a všude kolem troubí auta z příliš husté dopravy. Tohoto stavu si je vědomo i město, které má s Revoluční velké plány.

Ulice by se měla vydláždit, zasází se až třicítka stromů, přibudou lavičky, stojany na kola, pítka. Všechno to, co má mít městotvorný prostor. Projekt, který rada hlavního města před třemi lety doplnila dílčími úpravami, je ale v nedohlednu.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Co ale nejde shora, většinou přichází zdola a Revoluční je toho krásným důkazem. Naposledy se tak stalo díky novému bistru, které tady otevřela řemeslná pekárna Zrno Zrnko. Stejně jako na jiných místech, i tady se prodává slané a sladké pečivo. Koupíte tu bochník chleba, bagetu, koláč, croissant nebo loupák. Jde ale o nový koncept, a tak jsou k dostání i různé sendviče, brunch… lze tady ale posedět i u skleničky vína. Otevřeno je totiž do deseti do večera.

Bistro také coby svého creative chefa angažovalo kuchaře May Tran Hau, který má za sebou různé gastroprojekty v Brně, jako je například Bistro Večerka. Pokud byste tedy v jídle cítili náznak Asie, nebo dokonce Vietnamu, důvodem jsou právě jeho šikovné ruce. V novém Zrnu Zrnku jsou k dostání ale i dorty a čokoládová lízátka od Moniky Peleškové.

Pekařské bistro se usadilo na rohu ulic Revoluční a Soukenické. Na druhý roh stejných ulic se nedávno přestěhoval ještě další podnik. Jmenuje se Café Revoluční a svou rozlohou je oproti Zrnu Zrnku velkorysejší.

Kromě kávy tu sází také na dobré jídlo a příjemnou atmosféru. Co se toho prvního týče, menu je sezónní, v průběhu roku se tak bude obměňovat. Aktuálně jsou v nabídce například vejce benedikt, shakshuka, Caesar salát či pohankové lívance z kokosového mléka a ovesných vloček. Kavárna má také polední menu – a kdo ho nestihne, vybere si z odpolední nabídky.

Co se příjemné atmosféry týče, stojí za ní především architektky Petra Šmejkalová a Andrea Šetinová, které Café Revoluční vtiskly světlý interiér s výrazným akcentem dřevěných prvků, ať už jde o stoly a židle, nebo barový pult.

Zatímco tyto dva podniky jsou na Revoluční nováčky, v posledních pár měsících se sem nastěhovaly i další. Jen o blok dál, konkrétně na rohu ulice Soukenická a Rybná, otevřel na konci loňského roku designový obchod Artisème, který sem umístil svou druhou pobočku.

Artisème spolupracuje s českými i zahraničními designéry, přináší výběrové mezinárodní značky i různé pop-upy. Zatímco první pobočka obchodu na Malé Straně se orientuje hlavně na zahraniční zákazníky, ta kousek od Revoluční se zaměřuje spíš na české zákazníky. K dostání jsou tu například kousky od nižborské sklárny Rückl, stojánky na vonné tyčinky či vázy od Pauly Benčítové a Michala Bačáka.

Když se ale ještě vrátíme zpátky, tak v Revoluční najdete už delší dobu také Aux Merveilleux de Fred, belgické pekařství, které se zaměřuje na tradiční flanderské speciality. Vyrábějí se ručně a nejvíc se sem chodí na dezert Merveilleux, což je sněhová pusinka s různými příchutěmi, ať už s čokoládou, příchutí sušenek Lotus či kávy nebo s karamelovou šlehačkou. Až tu budete, prohlédněte si zdejší lustry. Dodala je sem Preciosa.

Burgery pak na Revoluční dovedl nejen McDonald’s, který zde otevřel pobočku na začátku roku 2024, ale i Burger Service – první fastfood od Ambiente, který se rozjel už o pár měsíců dřív. Pod vedením šéfkuchaře Dalibora Křivánka nabízí nejen burgery, ale také smažený sýr, hranolky nebo coleslaw. Hovězí z plemene Čestr sem dodává Amaso, které patří do stejné skupiny, a housky se pečou přímo na místě. Je zkrátka čas vyrazit do Revoluční.