Stelární bubliny. Francouzi představili lahev šampaňského, které si lze vychutnat i ve vesmíru

Na vesmírných lodích je spousta příležitostí k oslavám. Od nynějška budou moci astronauti zapíjet úspěchy šampaňským, které si ale nebouchnou.

mumm_1

Foto: G.H. Mumm

Octave de Gaulle navrhl lahev šampaňského, která ustojí i vesmírné podmínky

0Zobrazit komentáře

G.H. Mumm, jeden z nejúspěšnějších výrobců šampaňského na světě, představil lahev perlivého moku, která je první svého druhu. Designér Octave de Gaulle pro něj totiž navrhl speciální skořápku z odolného hliníku, který se používá při konstrukci letounů. Šampaňské s názvem Mumm Cordon Rouge Stellar si budou moci vychutnat pasažéři soukromých vesmírných letů pořádaných společností Axiom Space.

Designéra Octava de Gaulla si v Mumm nevybrali náhodou. Založil totiž agenturu Spade, která se zaměřuje přímo na vesmírný design. Vyvíjí takové produkty, které splňují jak požadavky na estetiku, tak především na funkčnost – v podmínkách vytvářejících nezvyklé technologické požadavky. Technickou podporu designérovi poskytly francouzská vesmírná agentura Centre National d’Etudes Spatiales (CNES) a kancelář Comat, rovněž specializovaná na extraterestriální design.

Po technologické stránce šlo při navrhování lahve o skutečný oříšek, a to hned z několika důvodů. Šampaňské se při nulové gravitaci chová jinak, než jak jsme zvyklí na planetě Zemi, musí ale stále splňovat standardy vytyčené kontrolní komisí AOC – což znamená, že musí být skladováno ve skle a musí mít tradiční korkovou zátku.

Octave de Gaulle se tak rozhodl elegantní skleněnou lahev o objemu 375 mililitrů zajistit zařízením z nerezové oceli, pomocí kterého lze lahev bezpečně otevřít a zavřít. Myslel totiž především na bezpečnost, kterou si pojistil hned dvakrát – roztříštěné sklo by v prostoru vesmírné lodi mohlo napáchat velké škody, stejně tak i tlakem uvolněný korek. Kromě nerezové oceli tak lahev zajišťuje ještě vrstva vyrobená z odolného hliníku.

mumm_2

Foto: G.H. Mumm

Sklo je chráněné skořápkou z odolného hliníku

Mechanismus z nerezové oceli je umístěn na konci hrdla lahve a uzamyká ho kovový prsten, který zároveň brání tomu, aby korek nečekaně odletěl. Tvar hrdla je navíc navržen tak, aby usnadnil nalévání šumivého nápoje.

Po stisknutí tlačítka na dně lahve se totiž tekutina přemístí přímo do středu prstenu. Přemístí, nikoliv vyteče – v nulové gravitaci totiž nic téct nemůže. Když se v prstenu nahromadí potřebné množství, stačí jeden nenápadný pohyb zápěstím a šampaňské se přemístí do sklenice, speciálně navržené pro vychutnávání šampaňského ve vesmíru.

Ačkoliv lahev vypadá futuristicky, respektuje tradiční tvar, s nímž v šampaňském domě Mumm pracují. Budoucí vesmírní pasažéři si tak budou moci užít propojení s tím, co znají z povrchu zemského. Praktičnost lahve podtrhuje i umístění zmíněného tlačítka, díky kterému může ten, kdo šampaňské nalévá, okouzlit úchopem a gestem známým od zkušených sommeliérů, tedy s palcem elegantně spočívajícím na dně lahve.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Stejně jako se musel vesmírným podmínkám přizpůsobit design lahve, musel se přizpůsobit i její obsah. V kosmu totiž bublinky nestoupají na hladinu, což znamená, že si při ochutnávání šampaňského nelze užít všechny jeho chuťové charakteristiky – za jejich velkou část totiž vděčíme právě kuličkám oxidu uhličitého. Experti z Mumm se tak rozhodli lahev naplnit směsí hroznů ze sklizně roku 2016, ve které převažuje Pinot Noir a pět ročníků rezervních vín.

Díky tomu si šampaňské zachová své cenné charakteristiky i přes to, že podmínky zkreslí chuťový zážitek. Ten nastane poté, co se do kosmu vydá další loď z flotily vesmírné cestovní kanceláře Axiom Space, která v letošním roce vyslala ke hvězdám svou první ryze soukromou misi. Další by se měla uskutečnit ve druhém kvartálu roku 2023.

mumm-2

Foto: G.H. Mumm

Prsten drží korek na místě a slouží také pro „nalévání“ v nulové gravitaci

V Pavlově otevřel Pohárek. Spojuje bistro, ubytování a sklípek pro 400 lahví vína

Dva týdny uplynuly a je tady čerstvý souhrn, který by neměl uniknout žádnému milovníkovi rozličných gastronomických zážitků.

poharek-nahled-jidlo

Foto: Pohárek Pavlov

V jihomoravském Pavlově vyrostlo nové stavení, které láká k dlouhému zastavení

0Zobrazit komentáře

V jihomoravském Pavlově vyrostlo nové stavení, které ukrývá nejen spoustu gastronomického potěšení, ale také ubytování pro náročné. Na pražských Vinohradech se vyloupla druhá pobočka oblíbené pekárny i nová kavárna a celé Česko zažívá mušlobraní. Jak je vidno, konec září přinesl spoustu novinek na poli české gastroscény.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Pohárek Pavlov

Jihomoravský Pavlov láká na nové stavení, které vyrostlo na dvou původních až tři sta let starých sklepech. Ukrývá se zde stylové bistro se sklípkem, kde si můžete užít lokální vína, ale také pivo, kávu z brněnské pražírny Industra a k tomu něco na zub – třeba domácí pařížský salát, chléb s uzeným, farmářské sýry, uzeniny od vyhlášených řezníků z okolí nebo zákusky přímo od jednoho z majitelů.

Pohárek Pavlov vlastní a provozují Patrik Medřický a Barbora Karchová. Medřický prošel celou hierarchií Lidí z Baru – od doormana v Baru, který neexistuje přes barmana ve Whiskey baru až po šéfa marketingu celé skupiny. Karchová pak vybudovala projekt Rawmania, vydala kuchařku, pomohla otevřít několik podniků. Průpravu pro Pohárek tak mají více než slušnou. Medřický říká, že zdejší nabídka jídel a dobrot stojí na myšlence „jednoduše a kvalitně“.

„Sklepní část bude v následujících měsících doplněna o rozlehlou vinotéku čítající více než 400 druhů vín od vinařů z celé jižní Moravy. Ve vrchní části stavení se pak nachází čtyři apartmány, které uspokojí i ty nejnáročnější hosty,“ přibližuje Medřický. Čerstvý podnik má zatím otevřeno jen ve zkušebním provozu od čtvrtka do neděle se studenou kuchyní, postupně se ale rozšiřuje místo na sezení.

„Chceme, aby se u nás všichni potkávali – místní, turisté, cestovatelé, lovci gastronomických zážitků, páry na rande nad skleničkou parádního vína, přátelé na večírek a samotáři na precizně načepované plzeňské pivo,“ dodává Medřický.

poharek-1

Foto: Pohárek Pavlov

Majitelé Pohárku – Patrik Medřický a Barbora Karchová

Kin & K Bakery

Řemeslná pekárna Kin & K Bakery vznikla před rokem, kdy ji založila poměrně nevšední skupina nadšenců do pečiva. „Náš hlavní pekař Mauricio je doktor, ale vášeň pro pečení vyhrála. Pochází z Venezuely a řídí celý chod pekárny. S Haithamem, naším CEO z Jemenu, se poznal v restauraci, kde dříve pracoval. A pak tu máme Steffena, který pracoval v Amazonu,“ popisuje Karolína Šťastová z Kin & K Bakery.

První pobočka již nějaký ten pátek funguje jako aromaterapie ve formě pečeného lepku s máslem v pražské Galerii Harfa. Nyní skupina rozšířila své pole působnosti i na Vinohrady. Přímo na tepně spojující náměstí Míru s Florou – Korunní ulici – otevřela svou druhou pobočku, kam můžete každý den vyrazit na čerstvé croissanty, cruffiny (tedy hybridy mezi muffinem a croissantem), danishe, skořicové rolky nebo třeba také pro bochník kváskového chleba.

Kromě zmíněných klasik zde přidávají každý měsíc vždy dvě novinky – sladké i slané – a do nabídky zařadili také veganský dort. Českomoravská pobočka stále funguje jako základna, ze které se každé ráno přemístí část čerstvě napečených dobrot do Korunní.

kin-clanek-1

Foto: Kin & K Bakery

Na Vinohradech otevřela druhá pobočka oblíbené řemeslné pekárny

Version Coffee

Jeden by řekl, že Vinohrady už mají výběrových kaváren dost. Opak je ale pravdou, protože ať už zamíříte do jakékoliv z nich, každá praská ve švech. Velkou radost nejen milovníkům tmavého nápoje tak udělal nový podnik Version Coffee v Anglické ulici, kde podávají kávu z vlastní stejnojmenné pražírny a který zdobí obrazy od uměleckého uskupení Fruit Juice Collective.

„Chtěli jsme vytvořit místo s jedinečným duchem, které přivítá rozmanitý mix pražských rezidentů i návštěvníků. A protože jsme chtěli spojit pražení kávy s její přípravou a podáváním, dali jsme dohromady experty na nákup i pražení kávy, aby u nás hosté mohli vyzkoušet zrna, která jinde neochutnají,“ říká majitelka podniku Tatiana Apraksina.

Kromě kávy si tu můžete dopřát skvělé zákusky a večer sklenku vína. Kavárna je rozdělena na několik částí – velký oddělený stůl ocení ti, kdo hledají místo na práci, posezení u okna zase pozorovatelé dění na ulici.

version-clanek

Foto: Version Coffee

Vinohrady mají nový kavárenský přírůstek

Prague Mussel Week

Už od 26. září je v plném proudu týden mušlí, do kterého se zapojila stovka restaurací. A i když se podle názvu zdá, že jde pouze o restaurace pražské, mimopražští rozhodně nemusejí zoufat, protože vůně slávek se line i z podniků v Karlových Varech, Brně, České Lípě a dalších městech.

Pokud si chcete dopřát slávky na různé způsoby, můžete si vybrat jakoukoliv z restaurací na seznamu a po rychlé rezervaci získáte voucher na 1 + 1 porci zdarma. Připraveno je asi 30 tun mušlí a kuchaři počítají s tím, že uvaří 70 tisíc porcí. Všechny mušle pocházejí z nizozemského Yerseke, odkud se do Česka od výlovu dostanou za 17 hodin. Mušlobraní končí 2. října, takže je ještě čas vybrat si místo činu.

musle-clanek

Foto: Prague Mussel Week

Do neděle 2. října se koná již tradiční mušlobraní

***

Ajala z ovesného mléka

Brněnská čokoládovna Ajala si získala srdce milovníků poctivé čokolády. Její majitel Filip Teplý se od počátku inspiruje mayskými recepturami a tabulky vyrábí tak, aby co nejvíce vynikla chuť kakaa. Nyní Ajala představila mléčnou čokoládu pro vegany – správně tedy nemléčnou. Mléko v tabulce totiž nahradilo sušené ovesné nemléko od londýnských Minor Figures. A kdo tuhle značku ovesného nápoje zná, dobře ví, že jde o jednu z nejkrémovějších záležitostí. Ve spojení s kakaem z Ugandy vzniká výrazná oříšková chuť s nádechem karamelu.

ajala-clanek

Foto: Ajala

Česká Ajala představila novou mléčnou čokoládu pro vegany

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání