Sto metrů luxusu a nenápadnosti. Cihelnu architekti přeměnili na rezidenci plnou Českého středohoří

Vila, jejíž součástí je i hangár a jízdárna, nabízí nádherné výhledy na zvlněnou krajinu. Její architektura vyznává přímočaré linie a hrany.

adr-kostelec-residence-boysplaynice-03-min

Foto: BoysPlayNice

Vila táhnoucí se do daleka

Současní majitelé pozemek, na kterém se nyní nachází jejich atypická vila, objevili v momentě, kdy nad ním přelétali vrtulníkem. Následně otevřeli architektonickou soutěž, ve které vybrali projekt, díky kterému původní objekt na výrobu cihel přeměnili na luxusní rezidenci s přímočarým tvaroslovím a úžasnými výhledy na České středohoří.

Běžné rodiny si vybírají stavební pozemky většinou na základě nabídky realitních kanceláří, případně na zajímavou parcelu narazí při putování autem či na kole. V případě Rezidence Kostelec si však majitel pozemek vyhlédl z vrtulníku. Podobně odlišný byl i průběh tvorby architektonického návrhu, který nezpracoval jeden architekt, ale investor uspořádal malou soutěž, v rámci které oslovil hned tři studia.

Ze tří návrhů následně vybral projekt navržený studiem ADR, které se nejlépe trefilo do představ o obytném komplexu pro celou rodinu. Kromě hlavního objektu měl navíc zahrnovat budovu správce areálu, vinice a sklep pro lisování vína, sportoviště, stáje pro koně a hangár pro helikoptéru.

adr-kostelec-residence-boysplaynice-06-min

Foto: BoysPlayNice

Exteriéru vévodí beton, dřevo a sklo

adr-kostelec-residence-boysplaynice-31-min

Foto: BoysPlayNice

Vila je skutečně majestátní

Vyhlédnutý pozemek se nachází na ostrohu čnícím nad Malou Ohří u nedalekých vesniček Kostelec nad Ohří a Poplze. Jelikož se rozprostírá na vrcholku kopce, bylo přáním investorů, aby byl objekt při pohledu na místo, kde se nachází, nenápadný a zároveň nabízel dispozici co nejvíce usnadňující jeho provoz. Architekti se proto rozhodli držet veškerou masu objektů v jednoduchých a přímočarých liniích.

Stavení pro správce se nachází u vjezdu na pozemek a rodinný dům v místech s nejlepším výhledem do dalekých údolí Českého středohoří. Z původní zástavby zbyl na místě pouze komín, z jehož cihel byl vybudován vinný sklep, který byl umístěn mezi obytné budovy, stejně jako volejbalové a tenisové hřiště spolu s vinicí na jižním svahu. Na vůbec nejvyšším místě pozemku vyrostl hangár s heliportem, v jehož blízkosti je i jízdárna.

Hlavní vila sází na kombinaci betonu, skla a dřeva, které vzájemně rozehrávají moderní, avšak minimalistickou hru hran a linií. Půdorys domu má tvar protáhlého obdélníku o délce 100 metrů. Tvoří jej pouze přízemí, jež je členěno na pět interiérových částí, které vymezuje pět teras se střešním přesahem. Podlaha a strop jsou tvořeny dvěma betonovými deskami, které mezi sebou svírají betonové, ale i prosklené stěny.

adr-kostelec-residence-boysplaynice-12-min

Foto: BoysPlayNice

Pohled na terasu s venkovní kuchyní

adr-kostelec-residence-boysplaynice-16-min

Foto: BoysPlayNice

Krytý bazén je taktéž věrný linii

Podobně jako exteriéru i interiéru vládnou jasné, dlouze se táhnoucí linie. Ty se promítají do jídelních stolů i kuchyňských linek ve vnitřní i venkovní kuchyni. Přímá linie je dále přítomna u krytého bazénu, v pracovně, ložnici, šatně i na chodbách. Přímočarou koncepci tak narušuje snad jen oválný tvar vany v koupelně a časem i tvar bobulí dozrávajících ve vinici.

Obklady interiéru jsou vesměs tvořené z kamene či stěrky. Jejich studenost a syrovost tlumí jen instalované dřevo, které se objevuje jak v obkladech, tak také u nábytku. Teplu domova nahrává také promyšlené osvětlení, které na sebe v některých případech upozorňuje, jako například nad kuchyňským stolem, a někdy se snaží být maximálně nenápadné podobně jako celá vila.

Vojtěch Sedláček

Fanoušek všeho, co dělá z budoucnosti současnost. Milovník historie, dobrého humoru, kostkovaných flanelek a soli ve vlasech.

Fanoušek všeho, co dělá z budoucnosti současnost. Milovník historie, dobrého humoru, kostkovaných flanelek a soli ve vlasech.