Stůl na prázdné louce, intimní skleníky i figuríny. Jak se restaurace chystají obsluhovat hosty „na dálku“
Zvláštní opatření spojená s koronavirovou krizí se v Česku i v jiných zemích v současnosti začínají rozvolňovat, úplný návrat do normálu ale bude ještě nějakou dobu trvat. Minimálně od března probíhající nařízení pro sociální distancování mnoho byznysů ohrozila, pro jiné mohou znamenat příležitosti. Například i pro restaurace ochotné a schopné přijít s novými koncepty stravování se mimo domov.
Ve Švédsku vznikla snad ultimátní restaurace pro období pandemie, obsahuje totiž jen jediný stůl uprostřed velké louky. Jak popisuje magazín Fodors, nápad na „podnik“ s prostým názvem Bord för En (česky „stůl pro jednoho“) přišel, když jeho zakladatelé nechtěli k sobě domů pustit rodiče, kteří přijeli na návštěvu. Místo toho jim připravili stůl venku a jídlo jim spouštěli z okna na provázku.
Ještě tentýž den vznikl web a první zákazníci si mohli stůl a zároveň celou restauraci rezervovat. Návštěvník, případně několik návštěvníků z jedné domácnosti, si budou moci jídlo vychutnat v naprostém klidu na čerstvém vzduchu. Jen obsloužit se budou muset sami, z košíku s postupně třemi chody posílaném z okna kuchyně na šňůře na prádlo. Na konci lze nanejvýš na dálku zamávat kuchaři a poděkovat slovem nebo libovolnou částkou – ne jako dýško, ale jako platbu za celé jídlo.
Výrazně tradičnější přístup s několika zvláštními prvky zvolila veganská restaurace Mediamatic v nizozemském Amsterdamu. Do velké míry si ponechala poměrně standardní řešení s několika stoly rozmístěnými podél břehu kanálu Dijksgracht, ty ovšem umístila do malých skleníků. Každý návštěvník, dvojice nebo malá skupinka si tak mohou užít zkušenost na pomezí intimity soukromého koutku a naprostého opaku kvůli proskleným stěnám.
Večeře v soukromém skleníku
Z tohoto paradoxu vychází i název projektu, Serres Séparées (doslova „oddělené skleníky“), tedy hříčka odkazující na francouzskou frázi chambre séparée označující právě soukromé místo pro jídlo. Zajišťuje přitom aspekt společenské události při minimalizaci nebezpečí nákazy virem. Nový typ koronaviru se nejvíce přenáší mezi lidmi, kteří spolu tráví déle než pár minut v uzavřeném prostoru, což klasické restaurace dokonale splňují.