Šumavský úspěch. Marmelády od Jozefíny Růžičkové jí i britská královská rodina, ovocem to ale nekončí
Práci v korporátu Jozefína Růžičková vyměnila za vaření marmelád. Od té doby získala několik cen a vrhla se i na nakládané hříbky nebo okurky.
Jozefína Růžičková, zakladatelka marmeládové značky Rose Garden
Na začátku nebylo nic, jen spontánní myšlenka dělat džemy a marmelády. V průběhu let se však podnikatelka Jozefína Růžičková se svými ovocnými počiny dostala až na stůl britské královské rodiny. Nadto její marmelády a džemy pravidelně získávají mezinárodní ocenění, většinu práce přitom Růžičková stále zastane sama. „Pořád vařím v otevřeném hrnci, jen je o něco větší než na začátku,“ říká pro CzechCrunch.
Jozefína Růžičková je nepochybně nejznámější výrobkyní marmelád z Česka. Už od šumavských začátků svého podnikání sklízela jedno ocenění za druhým. První byly citrusové marmelády, které poslala do Velké Británie do soutěže The World’s Original Marmalade Awards, kde v kategorii „domácí“ získala dvojici bronzových medailí.
„Z dnešního pohledu jsou pro mě dvě bronzové medaile spíše úsměvné, ale tehdy mě to neuvěřitelně nakoplo a řekla jsem si, že je to možná moje cesta a něco, čemu bych se mohla ‚chvíli‘ věnovat. Koupila jsem si s velkou slávou větší značkový hrnec na marmelády, nechala vytvořit e-shop a nabídla své džemy místnímu farmářskému obchůdku,“ vzpomíná Růžičková.
Úspěšná marmeládová kariéra přitom začala tak, že se Jozefína Růžičková odstěhovala z města za svým tehdejším manželem, když se jim narodil první syn. Stále si držela projekty pro svého zaměstnavatele, velkou nadnárodní firmu. Až na mateřské s druhým synem se ale začala dívat po něčem, co by mohla dělat v Pošumaví, aby mohla trávit více času s dětmi.
Původně se chtěla specializovat spíše na citrusové marmelády, jenže když zjistila, že v okolí jejího bydliště se tradičně pěstují zejména peckoviny, řekla si, že začne vyrábět produkty i z nich. Nabídku tak rozšířily české višně, švestky nebo černé třešně, které následně putovaly do zahraničních soutěží, zejména na gastronomické Oscary známé jako Great Taste a na The World’s Original Marmalade Awards.
„V roce 2017 jsem získala nejvyšší ocenění v obou soutěžích: takzvané dvojité zlato v ‚mistrovství světa‘ ve vaření citrusových marmelád za červený pomeranč se šípkem a také tři hvězdičky v Great Taste za fíkovo-hruškový džem s bílým rumem,“ přibližuje Růžičková. Její marmelády se i díky úspěchu na zmíněném mistrovství dostaly do hledáčku prestižního obchodu Fortnum & Mason, který je známý tím, že zásobuje zbožím britskou královskou rodinu.