Udržitelnost

kuze4

Oblékněme si houby. Natalie Portman a John Legend investovali do startupu, který vyrábí kůži bez zvířecího utrpení

Technologický vývoj posledních let nám jasně ukazuje, že z alternativních materiálů se dá vyrobit takřka cokoliv. Ať už jde o maso z rostlinných směsí…

billa

Nákup ovoce i pečiva bez plastů. Billa zavádí znovupoužitelné sáčky, se kterými chce bojovat proti mikrotenu

České supermarkety se už několik let usilovně snaží o eliminaci jednorázových plastových výrobků a především pro nákupní tašky nabízí alternativy, které jsou šetrnější k…

slepice-1

Prodej vajec z klecových chovů skončí. Česko schválilo zákaz, po kterém volali ochránci zvířat i Rohlík s Košíkem

Lidé se stále více zajímají o původ potravin, což v případě těch živočišných znamená zejména tlak na co nejšetrnější zacházení se zvířaty. Na tento…

bee

Domácí med do každé rodiny. Americká firma vám na zahradě postaví včelí úl, o který se sama postará

Včelaření se stává trendem a proniká dokonce i do městských oblastí, kde bychom úly s barevným česny rozhodně nečekali. Chov včel je krásná, ovšem…

jeff-bezos

Ekologický fond Jeffa Bezose v prvním kole rozdal téměř 800 milionů dolarů. Je to jen začátek, říká šéf Amazonu

Zakladatel Amazonu a miliardář Jeff Bezos letos v únoru ohlásil, že spouští vlastní ekologický fond, v rámci něhož rozdá na boj s klimatickými změnami…

nemlekoRozhovor

Nemléko muselo přejmenovat své nemléko, ale jede dál. Lidé se bez mléčných výrobků obejdou, říkají zakladatelé

S podnikáním začal mladý pár už v jednadvaceti letech a během pěti let vytvořili produkt, který nastavil nové standardy rostlinného mléka u nás. Když…

bigmac-family

McDonald's se pouští do rostlinných burgerů. Příští rok uvede řadu McPlant, na které spolupracuje s Beyond Meat

Stejně jako ostatní hráči v gastronomickém průmyslu i McDonald’s vnímá trend nahrazování skutečného masa za rostlinné. Tomu, co před pár lety začalo jako pouhý…

wndr-alpine-skis-algae-design_dezeen_2364_hero-min

Udržitelnější jízda prašanem. Američané vyvíjí nový typ sjezdových lyží z mořských řas a bioplastů

Pod rukama vědců v poslední době vznikají neuvěřitelné materiály, které by se v budoucnu mohly stát náhradou i za neekologické plasty. Schopnosti takových materiálů…

3xn-gxn-hotel-gsh-denmark-bornholm-2

Architektura jako součást přírodního koloběhu. V Dánsku vznikne klimaticky pozitivní hotel ze dřeva

Dnes je populární prodiskutovávat a všude možně aplikovat uhlíkovou neutralitu, tedy celkově nulovou produkci skleníkových plynů. Pomalu se ale objevují také, na první pohled…

bacardi-1

Lahev, která se rozloží za 18 měsíců. Bacardi chystá velké změny a svůj alkohol chce nabízet šetrněji k přírodě

Být takzvaně plastic-free, to je cílem čím dál většího množství firem, které se už nechtějí podílet na masivním znečišťování planety plastovými odpady. Ať už…

panos-spojkaRozhovor

Nechtěli jsme mít bez masa jen smažák nebo salát, říká šéfkuchař Spojky Karlín, kde si pochutná vegan i masožravec

Ještě donedávna byl šéfkuchařem dvou restaurací. Jedna z nich již bohužel musela zavřít, protože neustála koronavirovou krizi. Dnes sedmatřicetiletý Ondřej Panoš se svým týmem…

jakub-fay-growlight-boxed-minStory

Budoucnost zahradničení hned vedle ledničky. Jakub Fay staví hydroponické zahrady s čerstvým salátem i bylinkami

Místa pro pěstování plodin ubývá. Saláty, ředkvičky a další běžné druhy zeleniny a ovoce se k nám vozí ze stále větších dálek, čímž stoupá…

boyan-slat-1

Nejstylovější cesta, jak čistit oceány. The Ocean Cleanup uvádí brýle z plastového odpadu a připomíná své obří ambice

Když nizozemský startup The Ocean Cleanup loni v prosinci dovezl na břeh první plastové úlovky z oceánu, které sesbíral pomocí svého plovoucího systému sítí,…

shoes

Začali s teniskami, které miluje celé Silicon Valley. Allbirds teď přidávají i další módu včetně triček z krabích skořápek

Když Novozélanďan Tim Brown před šesti lety představil první udržitelné tenisky Allbirds, nejspíš nečekal, jaké haló s nimi způsobí. Na stylovou siluetu vyrobenou primárně…

vcela-1

Medový byznys ohrožuje včely. Kalifornský startup proto sladkou pochutinu vyvíjí v laboratořích, aby včelstva chránil

Už jsme mohli vidět řadu pokusů o přesunutí gastronomie do laboratoří. Nejde však ani tak o maso, jež díky rostlinným náhražkám zažívá svou dosud…