Večeřeli jsme v nejlepší restauraci na světě. Teď je první, která má tři michelinské hvězdy a veganské menu
Kaviár s holandskou omáčkou, krab se slunečnicí i humr s máslovou omáčkou, to vše bylo skvělé. Ale lilek byl naprosto nezapomenutelný.
V Eleven Madison Park přešli od vyhlášené kachny k veganskému menu
Každý rok čekají milovníci jídla, restauratéři, šéfkuchaři i food kritici na zásadní moment – kdo se zapíše na seznam The World’s 50 Best Restaurants. Dlouhou řadu let se mezi nejlepšími restauracemi objevuje newyorský Eleven Madison Park. Jaké to je, zažít večeři v restauraci, která podle mnoha žebříčků patří k nejlepším na světě? Stihli jsme to ještě předtím, než se z vyhlášeného podniku stal veganský ráj, který ale zdaleka není jen pro vegany. A i to stojí za pozornost.
Co všechno se skrývá za dveřmi zážitkových restaurací? Těžká představa, dokud to člověk nezažije. Eleven Madison Park v New Yorku si pod vedením šéfkuchaře Daniela Humma nese svou výjimečnost právem, protože zážitek začíná už ve chvíli, kdy se blížíte k majestátní budově Metropolitan Life North v samotném srdci Manhattanu.
Když jsem v létě roku 2019 nasedla do letadla směr New York, už několik měsíců před odjezdem jsem měla potvrzenou rezervaci na adrese 11 Madison Avenue. Před návštěvou jsem seděla v parku s výhledem na Flatiron Building, nervózní a natěšená. V té době jsem pracovala jako sommelier v pražské michelinské restauraci La Degustation pod vedením Oldřicha Sahajdáka, který mi o Eleven Madison Park vyprávěl. Očekávala jsem velký zážitek.
Do rozlehlého prostoru restaurace s vysokými stropy jsem dost neohrabaně skrz otočné dveře přímo vpadla. Stačila jsem jen zatajit dech a už mě vítala obsluha v padnoucím saku, jako bych byla jediným hostem večera. Od tohoto okamžiku jsem byla na několik hodin součástí skvěle sehraného představení. Co jiné na začátek než sklenička vychlazeného Champagne. Tak jsem odstartovala degustační večeři a následně moje chuťové pohárky zažily něco, co nikdy předtím.
Ochutnala jsem vyhlášený kaviár s holandskou omáčkou, kraba se slunečnicí a humra s delikátní máslovou omáčkou, to vše za doprovodu vín z nového světa. Sympatické bylo, že každý stůl obsluhuje několik málo vybraných lidí, a tak brzy poznají, co máte rádi, jak rychle jíte a co od večeře očekáváte. Přizpůsobí se vám. Nikdy nezapomenu ani na čistě vegetariánský chod v podobě lilku. Kdysi jsem věřila, že jako všežravec nejvíc ocením masité chody či mořské plody. Chyba lávky.
Daniel Humm vyrůstal ve Švýcarsku, přičemž podstatné principy vaření a přístup k surovinám pochopil díky své matce už jako malý kluk. Jeho precizní práce se surovinami dokáže dát nejen masitým, ale i zeleninovým chodům úplně jiný rozměr. Z chuti lilku v Eleven Madison Park žiju do teď. A pak mě čekal poslední chod. Kachna s levandulovým glazé a medem. Pokud mě něco zklamalo, byl to právě roky uznávaný signature dish. Chvíli mi trvalo, než jsem přišla na pravý důvod – když totiž ochutnáte šťavnaté kachní prso z La Degustation, žádné jiné ho nepřekoná.