Všechno, jen ne nuda v Brně, kapří hody a další pecky z české gastronomie

Kam na drink a dobré jídlo tentokrát?

dim

Foto: Dim Sum

Dim Sum Spot

0Zobrazit komentáře

Máme tady další Deli, které je tentokrát napěchované novinkami z Brna. Už tento víkend se tam bude slavit ve velkém, dekadentně snídat a pít naturální víno. Ani Pražáci však nepřijdou zkrátka – Brno totiž přijede i do hlavního města, konkrétně na Vinohrady. A v Táboře nám dokážou, že kapra nemusíme jíst jenom na Vánoce. Na konci dubna tak nebudeme díky množství gastro akcí vědět, kam dřív skočit.


Eggo Food Truck

Na neděli 8. května v brněnském Eggo chystají brunch v trochu jiném stylu – bude totiž degustační. Do zdejší kuchyně zavítá šéfkuchař z vyhlášeného Elementu Tomáš Reger a o vinné párování se postará Adam Vaněrka z Natural Wine Shopu. Menu ještě není zcela odtajněno: „Bude Den matek a jaro! Takže se budeme snažit brunch ladit v tomto duchu,“ poodhaluje Rony Winkler, jeden ze zakladatelů Eggo party. Nezapomeňte na včasnou rezervaci. Vybírat můžete ze dvou časových oken, a to od 10 nebo 13 hodin.

eggo

Foto: Eggo Food Truck

Část degustačního brunche, na kterém pracoval šéfkuchař Jiří Zajíček

KRO Coffee + 4pokoje

Ve čtvrtek 28. dubna od 17 hodin ovládne vinohradské KRO Coffee legendární brněnský bar 4pokoje. Pražákům se tak naskytne jedinečná příležitost ochutnat novinky z jejich menu, které se nesou v asijském stylu. Na rozjezd můžete zvolit Wonton knedlíčky nebo japonský bramborák Okonomiyaki s houbami, jako hlavní chod knedlíčky s grilovaným bůčkem nebo vegan verzi s tofu a hodování zakončit dezertem Yuzu ganache. Základy tekuté části menu budou stát na ginu a whisky. O vaše chuťové buňky tak bude skvěle postaráno.

kro

Foto: KRO Coffee

Knedlíček s bůčkem

Thir

Sobota 30. dubna se v táborském Thiru ponese ve znamení kaprů na všechny způsoby. Jan Čulík, majitel tohoto vyhledávaného podniku, totiž pokračuje v šíření kapřího evangelia, tentokrát ale spojí síly s kuchařem a publicistou Hugem Hromasem a kreativním šéfkuchařem Ambiente Jiřím Horákem. V podání ostřílených kuchařů se tak můžete těšit na kapra, jak ho neznáte – třeba v podobě tacos, ceviche nebo tataráku. Párovat se bude se španělskými víny, ale také nealkoholicky s březovými mízami od Euforie a octy z Utopie.

thir_1

Foto: Thir

Interiér táborského podniku Thir

Skog

Také v Brně bude v sobotu živo, jelikož jedna z nejoblíbenějších kaváren této jihomoravské metropole bude slavit narozeniny. Konkrétně tedy sedm let a několik měsíců k tomu – jak všichni víme, v řádném termínu narozenin světové dění oslavám příliš nepřálo. O to víc bude veselo, vše se navíc ponese v jarním duchu. Ráno tak můžete přijít na brunch, ke kávě si dát jeden z několika narozeninových dortů a na večerní víření v doprovodu místních DJs mají barmani nachystané čtyři koktejly ve svěžích a herbálních tónech.

skog

Foto: Skog

Jarní bramborový salát se seitanem

Natural Wine Fest

A v Brně ještě zůstaneme. V prostorách Tržnice zde totiž taktéž v sobotu 30. dubna ve 12 hodin vypukne druhý ročník naturálně vinných slavností. Na dvou patrech se tady představí přes čtyřicet evropských vinařů. Za cenu vstupenky tak bude možné ochutnat přes 400 vzorků naturálních vín (v rámci zachování příjemných vzpomínek však nedoporučujeme ochutnat úplně všechny), ale také ciderů a nealkoholických moků. O kávu se postará šumperská Pikola a jídlo si vezmou do parády udírna Trnečka Smoked Fish a pekárna Mama Stella.

wine

Foto: Natural Wine Fest

Lahve vína, vždy připravené

Dim Sum Spot

Vyhledávaná pražská knedlíčkárna, do které už spoustu let chodíme na skvělé dim sumy v doprovodu silného vývaru, rozšířila své pole působnosti pod Ještěd. Jedenáct variací masových knedlíčků zde doplňuje hned patnáct veganských – třeba plněné lilkem s kokosem nebo ovocem jackfruit, připomínajícím trhané maso. Během oběda navíc k osmi knedlíčkům dostanete malý vývar zdarma. A když přijdete na večeři, můžete si nechat umíchat koktejl na bázi ginu, ve kterém si tady sami macerují heřmánek nebo sečuánský pepř.

***

Sářin a Anetin prvomájový tip

Když se řekne pražská Sia, většina z nás si vybaví zdejší pekingskou kachnu. Šéfkuchař restaurace Jiří Štift na ni získal recept během své stáže v Číně – základem je třídenní příprava masa, která spočívá v důkladném vypečení kůže, marinování, sušení a následném pomalém pečení. A protože takovou lahůdku nechcete zhltnout na jeden zátah, tradičně se podává ve dvou chodech: se sezamovými plackami a pak z woku s restovanou rýží. Nalákaly jsme vás? To je dobře, protože ode dneška si můžete tuhle vypečenou záležitost objednat na víkend. Ve Wevaru totiž připravili víkendové kachní hody, a my tak můžeme první máj oslavit tím, že nebudeme muset vařit. Třikrát hurá!

Načítám formulář...

Diskuze (0)

Novinka

Anonym