Zemřel šéfkuchař, který svět obohatil o kuře tikka masala. Recept vymyslel v 70. letech v Glasgow

Král kari z Glasgow. I tak byl známý Ali Ahmed Aslam, který skotské město zapsal díky svému krémovému vynálezu na gastronomickou mapu.

raman-1

Foto: Raman / Unsplash

Recept na kuře tikka masala vymyslel Ali Ahmed Aslam pro zákazníky v jeho restauraci Shish Mahal

0Zobrazit komentáře

Ve věku 77 let zemřel Ali Ahmed Aslam, šéfkuchař, který pravděpodobně vymyslel recept na indické kuře tikka masala. Specialita, kterou si zamilovali lidé po celém světě, vznikla v sedmdesátých letech v jeho restauraci ve skotském Glasgow poté, co si jeden zákazník stěžoval na to, že klasické kuře tikka je příliš suché.

Smrt Ali Ahmeda Aslama, o níž mezi prvními informoval britský server The Guardian, oznámila restaurace Shish Mahal v pondělí 19. prosince a poté byla na osmačtyřicet hodin uzavřena na znamení úcty. Restauraci založil Brit pákistánského původu v roce 1964 v Glasgow, kam se přestěhoval se svou rodinou už jako malý chlapec. Působil v ní téměř šedesát let.

Navázal přitom na tradici svého otce Noora Mohammeda, který ve městě v roce 1959 otevřel historicky první autentickou indickou restauraci Green Gates. Indická kuchyně zde měla vzhledem k historii města dobrý základ. Glasgow totiž mnoho let představovalo obchodní spojku s indickým subkontitentem, exotické koření a chutě tak byly jeho obyvatelům dobře známé.

Ulice, ve které otevřel svůj podnik Ali Ahmed Aslam, byla později známá jako „glasgowský kari kaňon“ – postupně v ní totiž otevřela další čtveřice indických podniků.

ali

Foto: Shish Mahal

Zakladatel restaurace Shish Mahal, Ali Ahmed Aslam

V rozhovoru pro agenturu AFP šéfkuchař kdysi vysvětlil, jak recept, kterému se ve Velké Británii přezdívá „anglické nejoblíbenější kari“, v sedmdesátých letech vznikl: „Dělali jsme kuře tikka a jednoho dne nám zákazník řekl, že by si k tomu dal nějakou omáčku, že je tohle trochu suché. Tak jsme si řekli, že bychom měli kuře raději připravit s omáčkou.“

V restauraci tak vynalezli krémový rajčatový základ, jehož součástí byl jogurt, smetana a koření. Podle slov Ali Ahmeda Aslama šlo o jídlo vytvořené na míru chuti jeho zákazníkům, kteří si neradi dávali ostré kari, ale preferovali něco jemnějšího.

Původní restaurace Shish Mahal zavřela své dveře v osmdesátých letech kvůli špatnému stavu zástavby. Několik budov se zde totiž začalo propadat a dům, v němž se nacházel konkurenční indický podnik Koh I Noor, se dokonce zhroutil do řeky Kelvin. Aslamova restaurace se tak musela přesunout do ulice Park Road, kde se nachází dodnes.

V roce 2009 někdejší labouristický poslanec Mohammad Sarwar vyzval k tomu, aby bylo Glasgow oficiálně uznáno jako domov kuřete tikka masala. Zasazoval se o to, aby město získalo status evropsky chráněného zeměpisného označení (CHZO) pro toto kari, a předložil v Dolní sněmovně návrh na předčasné schválení. Žádost však byla neúspěšná, protože k vynálezu tohoto oblíbeného pokrmu se hlásí i řada dalších podniků ve Spojeném království.

S přispěním ČTK