Zemřel šéfkuchař, který svět obohatil o kuře tikka masala. Recept vymyslel v 70. letech v Glasgow
Král kari z Glasgow. I tak byl známý Ali Ahmed Aslam, který skotské město zapsal díky svému krémovému vynálezu na gastronomickou mapu.
Ve věku 77 let zemřel Ali Ahmed Aslam, šéfkuchař, který pravděpodobně vymyslel recept na indické kuře tikka masala. Specialita, kterou si zamilovali lidé po celém světě, vznikla v sedmdesátých letech v jeho restauraci ve skotském Glasgow poté, co si jeden zákazník stěžoval na to, že klasické kuře tikka je příliš suché.
Smrt Ali Ahmeda Aslama, o níž mezi prvními informoval britský server The Guardian, oznámila restaurace Shish Mahal v pondělí 19. prosince a poté byla na osmačtyřicet hodin uzavřena na znamení úcty. Restauraci založil Brit pákistánského původu v roce 1964 v Glasgow, kam se přestěhoval se svou rodinou už jako malý chlapec. Působil v ní téměř šedesát let.
Navázal přitom na tradici svého otce Noora Mohammeda, který ve městě v roce 1959 otevřel historicky první autentickou indickou restauraci Green Gates. Indická kuchyně zde měla vzhledem k historii města dobrý základ. Glasgow totiž mnoho let představovalo obchodní spojku s indickým subkontitentem, exotické koření a chutě tak byly jeho obyvatelům dobře známé.
Ulice, ve které otevřel svůj podnik Ali Ahmed Aslam, byla později známá jako „glasgowský kari kaňon“ – postupně v ní totiž otevřela další čtveřice indických podniků.
V rozhovoru pro agenturu AFP šéfkuchař kdysi vysvětlil, jak recept, kterému se ve Velké Británii přezdívá „anglické nejoblíbenější kari“, v sedmdesátých letech vznikl: „Dělali jsme kuře tikka a jednoho dne nám zákazník řekl, že by si k tomu dal nějakou omáčku, že je tohle trochu suché. Tak jsme si řekli, že bychom měli kuře raději připravit s omáčkou.“
V restauraci tak vynalezli krémový rajčatový základ, jehož součástí byl jogurt, smetana a koření. Podle slov Ali Ahmeda Aslama šlo o jídlo vytvořené na míru chuti jeho zákazníkům, kteří si neradi dávali ostré kari, ale preferovali něco jemnějšího.