Zlatý jalovcový destilát z pražských Holešovic. Gin od Garage22 je mezi nejlepšími na světě
„Gin s vyváženou chutí čokolády, kandovaného ovoce, čerstvé borovice, jasmínu a růže,“ ocenili porotci prestižní soutěže.
V nenápadném prostoru holešovického Vnitroblocku se začal gin pálit teprve před necelými dvěma lety. Už teď ale patří pražský destilát značky Garage22 mezi nejlepší na světě. Alespoň tak hovoří výsledky prestižního světového klání International Wine and Spirit Competition, jehož porotci ocenili působivou a vyváženou chuť nápoje, který se ukrývá v lahvích s označením GIN22. Mladá palírna s ním uspěla už loni, tehdy však získala bronz, nyní brala rovnou zlatou medaili.
Soutěž International Wine & Spirit Competition (IWSC) se koná už od roku 1969 a každý rok se v ní objevují ta nejlepší vína, pálenky i další destiláty z celého světa. Široký panel specialistů ochutnává alkoholové nápoje, které do soutěže zasílají sami výrobci, a následně je boduje na stupnici od 0 do 100. Palírna Garage22 letos měla zástupce v kategorii London Dry Gin, v níž její GIN22 obdržel 96 bodů. Stejný počet mělo i šest dalších, jen o dva body míň pak pět ginů.
„Pro mladou destilérku to je obrovský úspěch a jasný důkaz o kvalitě našich produktů. Na loňské IWSC získal GIN22 bronzovou medaili. Tento rok jsme lehce upravili recepturu a přidání kardamomu a listů kafrové limety byl evidentně krok správným směrem,“ říká pro CzechCrunch Ondřej Volák, master distiller Garage22, který je známý například také jako zakladatel karlínského Nejen bistra. Od jídla se ale postupně přesunul k alkoholu a předloni v létě rozjel první pražskou palírnu ginu.
Kromě klasického ginu, který symbolizuje oceněný GIN22, se v původních továrenských prostorách Vnitroblocku, kde si Volák s kolegy postavil kolonu, specializují také na malé šarže s netradičními ingrediencemi. Loni ostatně na stejné soutěži Garage22 uspěla také se svým Habanero Ginem, který kombinuje pálivé papričky habanero a tropickou sladkost manga a od porotců si rovněž vysloužil zlatou medaili (za 95 bodů ze 100).
Letos vyrazili pražští palírníci do Londýna s klasickým ginem, v němž se mimo jiné snoubí chutě jalovce, koriandru, anděliky, grepu, heřmánku či kubébového pepře. A porotci IWSC ho okomentovali následovně: „Velmi působivý a plný komplexnosti. Gin s vyváženou chutí čokolády, kandovaného ovoce, čerstvé borovice, jasmínu a růže. Jeho dlouhý sametový závěr hladí chuťové buňky ještě dlouho po posledním doušku.“
V letošní soutěži IWSC má Česká republika vedle garážového ginu z Holešovic jen jednoho dalšího zástupce. Mezi pivní pálenky poslal tu svou i tuzemský pivovar Bernard a za 88 bodů ze 100 získal bronzové ocenění. „Třešňovicový nádech se zralým tropickým ovocem a příjemným hřejivým závěrem,“ uvedli porotci k pálence, jejíž obsah alkoholu přesahuje 50 procent a jedná se o jemný destilát z nepasterizovaného ležáku Bernard.