Česká firma vydává na globální trh rozšíření pro kamery, které je schopné snímat teplotu

workswell

Během několika posledních let se mezi drony, které si získaly na oblibě především pro fotografické a filmařské účely, objevila spousta startupů, které se snaží tyhle dvě věci propojit a přidat jim něco navíc – jak na amatérské, tak profesionální úrovni. A je jedno, zda jde o rozšíření pro natáčení 360° videí s konverzí pro virtuální realitu nebo využití potenciálu senzorových kamer připojených na drony s možností využití v průmyslu a precizním zemědělství.

V posledních 2 letech se tak ukázalo, že jednou z takových kamer může být i kamera termovizní – tedy zařízení pro bezdotykové měření teploty. Takové zařízení je poté schopno pořídit termální fotografii (termogram), kdy v obraze jsou namísto RGB údaje informace o povrchové teplotě snímaných objektů. Výhodou termokamery je i využití ve tmě, kouři nebo hustém porostu.

Na to se zaměřila česká společnost Workswell, která na převážně tuzemském trhu působí již přes 6 let, a nyní přichází na globální trh s vlastním termovizním systémem pro drony Workswell WISIS. Ten je v současné době nejpokročilejším, komerčně dostupným termovizním systémem na světě s více než 20 globálními zastoupeními.

musk

Přečtěte si takéElon Musk prozradil, čím se zabývá jeho laboratoř na výzkum umělé inteligenceElon Musk prozradil, čím se zabývá jeho laboratoř na výzkum umělé inteligence

Reálné možnosti nasazení tohoto systému jsou desítky: od kontroly zatékání do plochých střech, diagnostiky fotovoltaických elektráren, rozvodů vysokého napětí či horkovodů, až po hledání ztracených osob, počítání zvěře či precizního zemědělství.

Na poměrně vysokou vzdálenost lze tak například sledovat poruchy na rozvodech vysokého napětí či fotovoltaických panelech, kontrolovat zatékání do plochých střech i tepelné ztráty budov či vyhledávat osoby v náročném terénu a objektech bez toho, aby musel být člověk přitomen na bližší vzdálenost, než několik set metrů. To vše v přehledném rozhraní, které lze sledovat přes na dálku propojené zobrazovací zařízení.

workswell1

Firma vyrábí termokamery WIRIS ve dvou provedeních, tj. WIRIS 640 a WIRIS 336, přičemž číslo na konci označení udává rozlišení obrazového senzoru, které je u vyššího modelu 640 x 512 pixelů. Oba typy dokáží měřit povrchovou teplotu v rozmezí -25 až +550°C s přesností na 2 °C. Radiometrické video i snímky jsou pak ukládány na integrované 32 GB úložiště.

Začátky určitě nebyly klasickým startupem

Firmu lze i nelze označovat za startup. Její základy sahají až do roku 2010, kdy se rozhodli tři spoluzakladatelé, Jan Sova, Adam Švestka a Jan Kovář, v prostředí pražského ČVUT, založit při studiu společnost, s cílem vytvářet vlastní produkty v oboru, kterému se věnovali a který studovali.

Nově vzniklá společnost začala zprvu průmyslovými řídicími systémy a postupně, díky slabší poptávce po těchto službách v letech, které byly nejsilněji zasaženy hospodářskou krizí, se společnost přesunula k prodeji a integraci termovizních systémů společnosti FLIR. Tyto zkušenosti pomohly k vytvoření prvního vlastního systému s názvem ThermoInspector, který je nasazován především při výstupní kontrole.

Workswell ThermoFormat2

Tento systém má úspěch především v automobilovém průmyslu, kde pomáhá při výrobě komponent pro automobily řady evropských producentů. Pokud jezdíte v některém z novějších modelů automobilů BMW, Škoda, Renault, Kia a dalších, je možné, že byl při výrobě některých komponentů použit termovizní systém ThermoInspector od společnosti Workswell.