Konkurent Tesly, Faraday Future má problémy s placením a zastavuje výstavbu továrny za miliardy

Jiří SvobodaJiří Svoboda

faradayfuture

Zatím neexistující továrna Faraday Future

0Zobrazit komentáře

Tajemný startup, který se profiluje jako budoucí konkurence Tesly, je v problémech. Faraday Future oznámilo loni v prosinci za velké slávy výstavbu futuristické továrny, která měla zprostředkovat až 4500 pracovních míst v severním Las Vegas. V dubnu byl položen základní kámen, ale už nyní se veškeré práce překvapivě zastavují.

Projekt je totiž pozadu s platbami za stavbu zhotoviteli AECOM. Dlužná částka se v říjnu vyšplhala na astronomických 21 milionů dolarů, tedy bezmála půl miliardy korun. Ve finále tak AECOMu došla trpělivost a práce úplně zastavil. Zástupci konstruktérů se nechali slyšet, že práce obnoví nejdříve začátkem příštího roku.

tesla_solar1

Přečtěte si takéTesla představila solární šindele, které z každé střechy udělají nenápadnou elektrárnuTesla představila solární šindele, které z každé střechy udělají nenápadnou elektrárnu

Faraday Future, jehož cílem je vytvoření vlastního autonomního elektrického auta, je součástí portfolia čínského koncernu LeEco. Krom toho, že se jedná o velkou společnost s několika dceřinými subjekty, pro kterou by taková částka zdánlivě neměla být problém, je zpráva o zastavení výroby překvapivá i proto, že na jiných frontách operuje Faraday vcelku obstojně.

FFZERO1
FFZERO1

Zástupce automobilky řekl magazínu Business Insider, že firma pouze přemístila své snahy do jiné oblasti. Letos v lednu představila koncept svého prvního vozu FFZero1, který ale pravděpodobně poslouží spíše jako základ ke skutečným autům. Jinou, tou alespoň prozatím zajímavější  a tajemnější částí, může být video, které firma umístila před pár dny svůj Youtube kanál. Podle něho se dost možná chystá na nový přístup k zakořeněnému konceptu kola.

Gigafactory mezitím rychle roste

Zatímco budoucnost Faraday Future zůstává nejasná, jeho možný konkurent Tesla, kterou vlastní všemi známý miliardář a vizonář Elon Musk, postupuje ve stavbě své Gigafactory u města Sparks v Nevadě s ohromující rychlostí. Stavba o rozloze 312 akrů ještě před rokem měla hotové ten torzo jedné z částí, dnes už má jasný tvar a už příští rok by se tak mohla otevřít. Na aktuální záběry z 5. listopadu 2016 se můžete podívat na videu z dronu níže:

Foto: Faraday Future

Diskuze (0)

Novinka

Anonym