SpaceX poletí příští rok k Měsíci a dopraví tam dva lidi, kteří si už cestu zaplatili

Jiří SvobodaJiří Svoboda

spacex
0Zobrazit komentáře

Po několika úspěšných startech na oběžnou dráhu a vertikálních přistání  zpět na zemi si americká společnost SpaceX chce urvat další, nemalou trofej. Šéf firmy, miliardář Elon Musk na pondělní konferenci ve Washingtonu řekl, že příští rok dopraví k Měsíci dva klienty, kteří si cestu objednali.

Prozatím nebylo prozrazeno mnoho detailů, není tak známo, kdo tito dva astronauti budou ani kolik je bude tento vesmírný výlet stát.  Musk pouze uvedl, že už zaplatili „významnou zálohu“ a podstoupí intenzivní přípravu. Technickou stránku věci zajistí loď Dragon, kterou vynese na oběžnou dráhu raketa Falcon. Stejnou sestavu používá SpaceX ke všem svým letům.

kratky3

Přečtěte si takéOndřej Krátký z Liftago: Jdeme si pro profit přes korporátní segment a do konce roku dobudeme trhOndřej Krátký z Liftago: Jdeme si pro profit přes korporátní segment a do konce roku dobudeme trh

SpaceX už dříve oznámilo, že se příští rok chystá vynést astronauty i na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), mise k Měsíci by se tak měla uskutečnit ke konci roku. Byť pravděpodobně nedojde k samotnému přistání na povrchu, bude to poprvé od ukončení programu Apollo, co se do těchto míst podívá člověk.

Nabitý program Elona Muska

Jak bylo už vloni oznámeno, SpaceX má v plánu ještě daleko významnější počin, kterým není nic menšího, než přistání na Marsu. K tomu by podle prvotního plánu mělo dojít už v roce 2023, avšak tento časový harmonogram počítal i s lety rakety Falcon Heavy už minulý rok, které by se měly ve finále uskutečnit až letos. Na konci roku 2018, tedy zhruba ve stejné době jako bude probíhat cesta k Měsíci, by podle stejného plánu měly začít i první testy lodi pro dobytí Marsu.

spacexmars19

Harrmonogram k misi na Mars

Foto: SpaceX

Diskuze (0)

Novinka

Anonym