Známý startupový akcelerátor MassChallenge vyhlásil program pro střední a východní Evropu

Filip HouskaFilip Houska

People working in modern agency relaxing during lunch break

0Zobrazit komentáře

Polská Varšava bude začátkem příštího roku hostit úspěšný startupový akcelerátor, který byl nedávno americkým serverem Forbes zařazen do seznamu „nejlepších akcelerátorů na světě“. Jedná se o MassChallenge, jenž nově pod značkou Bridge to MassChallenge Warsaw (B2MC) ve spolupráci s polskou nadací Foundation for Technology Entrepreneurship vstupuje do střední a východní Evropy. Pro 10 nejúspěšnějších slibuje cestu do Bostonu, kde mohou navázat cenné spolupráce se světovými firmami a získat potřebné peníze na rozjezd.

Akcelerátor MassChallenge si obecně zakládá na konceptu propojování startupů s mezinárodními společnostmi, kdy jedna strana získá zázemí pro produktový vývoj a kontakty pro vstup na globální trh a strana druhá technologie, které potřebuje. Ostatně tímto programem prošlo přes 1 200 startupů, především ze Spojených států, Izraele, Mexika, Švýcarska či Velké Británie, s investicemi okolo 1,8 miliard dolarů. A právě na tyto údaje (a nejen na ně) má MassChallenge lákat začínající startupy z regionu CEE.

david_bezdeka_fotka

Přečtěte si takéNový CEO Cleevio, David Bezděka: Cleevio jsme v podstatě reinkarnovali, aktuálně děláme i pro startupy z DubajeNový CEO Cleevio, David Bezděka: Cleevio jsme v podstatě reinkarnovali, aktuálně děláme i pro startupy z Dubaje

Plán této události, kde se mezi hlavními partnery angažují společnosti jako PKO Bank Polski, největší polská banka, provozovatel největší sítě elektronických plateb VISA nebo PGE, polský dodavatel energie, je jasný: na základě přihlášek vybere odborná porota 25 startupů, kterým bude 6. prosince zaslána pozvánka na čtyřdenní boot camp ve Varšavě (15.-18. ledna), kde budou mít příležitost probrat vše potřebné s příslušnými mentory.

mass-1

Po ukončení tohoto boot campu bude vybráno 10 nejúspěšnějších týmů, které na přelomu února a března odcestují do amerického Bostonu, kde se jim naskytne možnost konzultovat své plány a vize s mezinárodními společnostmi. Zároveň se jistým způsobem zaháčkují do ekosystému MassChallenge, ze kterého by měly mít větší šanci na úspěch, a to jak z hlediska investic, tak i cenných rad a lekcí.

Až do této chvíle MassChallenge hledal startupy především v západní Evropě, Izraely nebo Mexiku. Teď se ale postupně dostává i k nám .

„Střední a Východní Evropa je oblast s velkým a hlavně i neustále rostoucím potenciálem. Ostatně více než 30 tisíc startupů a zdvacetinásobení investic v early-stage fázi za posledních 5 let mluví za vše a není proto překvapením, že globální akcelerátory a velcí korporátní hráči se v této části světa začínají stále více a více angažovat“, říkáPawel Bochniarz, prezident Technological Enterprise Foundation, která akcelerační program do evropského regionu přinesla

Grzegorz Pawlicki, ředitel inovací a zákaznických zkušeností bankovní společnosti PKO Bank Polski, akcelerační program k tomu dodává:

„Věříme, že v rámci B2MC najdeme takové technologie, které budeme moci implementovat do našeho byznysu nebo do nich investovat. Sektor fintech je pro nás jasnou cestou, ovšem jsme otevřeni i skvělým nápadům ze sféry ekonomiky, která používá technologie jako blockchain, umělou inteligenci nebo virtuální realitu,“ říká Pawlicki a dodává, že mimo mentoring nabízí startupům i možnost testovat vybraná řešení v rámci jejich portfolia.

Přihlášky v plném proudu

Přihlašovací formulář je stále otevřený na této adrese s deadlinem do 6. listopadu. Bližší informace o celé akci jsou uvedeny na oficiálních stránkách.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym