Český startup CleverFarm spustil aplikaci pro monitoring zemědělských ploch

Filip HouskaFilip Houska

aaaa
0Zobrazit komentáře

Technologické pokroky se postupně dostávají i do tradičních odvětví a zemědělství není výjimkou. V České republice se na této vlně nyní veze i startup CleverFarm, který je součástí brněnské skupiny CleverMaps specializující se na vývoj mapových softwarů. Ten nyní ukončuje pilotní provoz a od ledna příštího roku vstupuje na trh s uceleným produktem.

CleverFarm, do kterého nespecifikovanou investicí vstoupil inovační hub MindForge, stojí za stejnojmennou aplikací sloužící pro monitoring zemědělských ploch, skladů a jiných prostor s ohledem na proměnné vegetační podmínky úrody či chovných zvířat. K tomu využívá speciální senzory v síti IoT, tedy „internetu věcí“, díky kterým může relevantní údaje měřit, analyzovat a shrnovat.

liftago

Přečtěte si takéČeské Liftago spouští možnost placení za jízdy nabitými kredityČeské Liftago spouští možnost placení za jízdy nabitými kredity

Cílem je tak ulehčení práce agronomů, která spočívá v kontrolování aktuálního stavu na polích, v prostorách pro dobytek nebo ve skladech. Zemědělci tak v ideálním světě nemusí fyzicky procházet jednotlivé úseky, ale používat aplikaci, která každých patnáct minut aktualizuje ukazatele jako vlhkost vzduchu a půdy, teplotu nebo úhrn srážek na základě senzorů. Ty mají být umístěny na místech, odkud mohou jednotlivé údaje měřit.

Ve výsledku by tak agronomové, kteří mohou CleverFarm využívat i jako prostředek z predikování různých situací, měli chránit svou úrodu a dobytek před potenciálním nebezpečím v podobě napadení škůdců nebo výskytu plísní.

Spolupráce s Evropskou kosmickou agenturou (ESA)

Vedle online senzorů pracuje aplikace také s družicovými daty Evropské kosmické agentury (ESA), konkrétně z programu Sentinel. Díky poskytnutým snímkům je možné sledovat situaci na pozemcích ze širšího hlediska a především získat mapové podklady pro variabilní hnojení (= systém pro variabilní dávkování hnojiv a dalších prvků pomocí optického měření obsahu chlorofylu a hustoty porostu).

„Variabilní hnojení začíná být v zemědělství nevyhnutelností a většina agronomů si to plně uvědomuje. Doposud na trhu ale chyběly cenově dostupné alternativy pro variabilní aplikaci hnojiv, a to je přesně oblast, kde ve spolupráci s našimi partnery přinášíme další klíčovou inovaci. Data z družice Sentinel máme od ESA k dispozici zdarma, což celou službu výrazně zlevňuje a farmářům konečně umožňuje zavádět praktiky precizního zemědělství bez nutnosti nákupu drahých technologií,“ vysvětluje CEO CleverFarm Marian Driensky.

Postupné rozšíření do zahraničí

I když startup z moravské metropole teprve opouští svůj pilotní provoz, který probíhal u vybraných zemědělců a podle Drienského přinesl „reálné úspěchy“, už nyní přemýšlí o vstupu na zahraniční trh.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym