Boring Company Elona Muska chce po plamenometech prodávat cihly z vytěženého kamene

Jiří SvobodaJiří Svoboda

elonmusk

Šéf Tesly Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Podnikatel Elon Musk nepřestává ani v posledních dnech překvapovat veřejnost. Pouhé tři dny na to, co nechal smazat účty SpaceX a Tesly na Facebooku, přišel s dalším, zdánlivě šíleným prodejním artiklem v rámci své The Boring Company. Zatímco v minulosti se jednalo o čepice a plamenomety, nyní Musk začne prodávat cihly vyrobené z vytěženého kamene, podobné kostkám Lego, jen v životní velikosti.

Konkrétně se má jednat o cihly či bloky z kamene vytěženého z podzemního tunelu v Kalifornii, které by dle Muskových slov měly být duté uvnitř, přesto pevné a lehké. Navíc by struktury, které z nich budou vystavěny, měly vydržet i zemětřesení. Musk se patrně chystá prodávat speciální sety cihel, z prvního by si pak vlastníci měli být schopni vystavět egyptské pyramidy nebo sfingu.

michalillich

Přečtěte si takéMichal Illich a jeho nový projekt Zuri: Letadlo budeme mít dříve, než bude rozšířená dálnice do BrnaMichal Illich a jeho nový projekt Zuri: Letadlo budeme mít dříve, než bude rozšířená dálnice do Brna

Přestože cenu cihel Musk ještě neodhalil, je jasné, že stejně jako v případě předchozích předmětů je cílem tohoto počinu výrazná finanční injekce. Například v případě zmíněných plamenometů, jejichž množství bylo omezeno na 20 tisíc, šlo o prodeje ve výši 10 milionů dolarů. Předchozí várka čepic s logem The Boring Company vynesla další milion dolarů mínus náklady.

Jak uvádí magazín The Verge, současný nápad na výrobu „Lego“ kostek koresponduje s předchozími otázkami, které před The Boring Company stály. Firma již dlouho na svém webu uváděla, že nechce materiál z tunelů vyvážet a ukládat, tak jak je to běžné v případě standardních tunelů. Místo toho přímo píše, že „hledá technologie, které vytěžený materiál přemění na užitečné kusy použitelné na stavbu“ a jako přímou referenci uvádí právě egyptské pyramidy.

boring

Naopak chystaný transportní systém, který chce The Boring Company vybudovat, se oproti původnímu záměru přizpůsobí na přepravu cyklistů a chodců, nikoliv aut. Přepravní vozidlo by mělo být schopno převést kolem patnácti lidí rychlostí až 200 km/h a ke vstupu do podzemního systému využívat vertikální výtahy. Automobily bude stále možné přepravovat, ale pouze až pokud se pokryje potřeba chodců a cyklistů.

Foto: Heisenberg Media / Flickr, The Boring Company

Diskuze (0)

Novinka

Anonym