Vatikán chystá na první polovinu března svůj historicky první hackathon

0Zobrazit komentáře

Nejmenší městský stát na světě Vatikán, který se nedá označit jinak, než jako nejposvátnější místo všech katolických křesťanů, v jehož čele stojí od roku 2013 papež František, chystá velmi netradiční a zároveň historicky první událost pro technologické nadšence. V době od 8. do 11. března se totiž přímo ve Vatikánu bude konat první hackathon, zaměřený hned na několik oblastí.

Hackathon pod názvem VHacks bude rozdělen na tři tématické okruhy – sociální problémy ve společnosti, komunikaci mezi představiteli různých náboženství k nalezení společné řeči a nakonec pomoc uprchlíkům a migrantům s relokací a integrací do společnosti. Z těchto témat si bude vybírat celkem 120 přihlášených účastníků, převážně studentů křesťanských škol.

vulcan4

Přečtěte si takéKonkurence pro SpaceX? Boeing a Lockheed Martin vytváří opakovaně použitelnou raketuKonkurence pro SpaceX? Boeing a Lockheed Martin vytváří opakovaně použitelnou raketu

Jeden z organizátorů akce, Jakub Florkiewicz, sám říká, že nejtěžší na celém plánování bylo vůbec přesvědčit představitele Vatikánu o konání a o možnosti využití hackathonu k řešení mnoha problémů. Po několika cestách do Vatikánu se to ovšem VHacks podařilo a mohl by to být start potenciálně zajímavých spoluprací mezi technologiemi a náboženstvím.

vhacks

Někteří by naopak mohli namítnout, že je to jen další ze snah církve přivést k ní mladší generaci – dle jednoho z organizátorů to tak ale není, protože ne vše co souvisí s Vatikánem musí nutně souviset přímo s náboženstvím. Účastníci a obecně kdokoliv by to spíše měli brát jako možnost zásadním způsobem ovlivnit jednu z největších organizací na světě a zároveň přispět k řešení aktuálních globálních problémů.

Foto: Republic of Korea / Flickr