Legendární Hotel Plaza v New Yorku je na prodej. Kupec nabízí stovky milionů v kryptoměně

plaza
0Zobrazit komentáře

Hotel Plaza se stal během několika desítek let ikonou centra New Yorku, místem pro natáčení mnoha filmů a seriálů, včetně legendárního druhého pokračování filmu Sám doma s Macaulay Culkinem v hlavní roli, a také útočištěm nespočtu investorů. Jen od počátku osmdesátých let vyměnil Hotel Plaza majitele celkem pětkrát a nyní je znovu na prodej.

Respektive na prodej je z rukou indické investiční společnosti Sahara India Pariwar již od druhé poloviny minulého roku, a v posledních měsících se má schylovat k reálné nabídce, která již měla jasnější obrysy, ale delší dobu není o finalizaci slyšet. Investiční společnost Chimera měla za hotel nabídnout až 675 milionů dolarů, tedy přes 13,9 miliard korun.

9_Locco empty

Přečtěte si takéČeští J&T Ventures investovali miliony Kč do začínajícího coworkingu LoccoČeští J&T Ventures investovali miliony Kč do začínajícího coworkingu Locco

Podstatnou část, konkrétně 375 milionů dolarů, měla firma získat prostřednictvím vlastní vydané kryptoměny nazvané Plaza Token, která by měla investorům nabídnout hlasovací právo při dalším směřování firmy a vlastnictví malého podílu v celé společnosti. Tyto plány se objevily v době, kdy zažívaly kryptoměny své nejsilnější období, nadšení investorů bylo obrovské, ale nyní přišla „krize“, která zapříčinila to, že firma s největší pravděpodobností nebude schopna stovky milionů v ICO vybrat.

hotelplaza2

Prozatím tak není jasné, zda se nabídka nové kryptoměny prostřednictvím ICO uskuteční či nikoliv. Jedná se ovšem o vcelku zajímavou ideu, která není ve světě kryptoměn obvyklá – tedy investici do fyzického majetku výměnou za virtuální měnu. S ohledem na přechozí výši akvizice většinového podílu (570 milionů dolarů v roce 2012) je nicméně zhodnocení poměrně nízké.

Desítky majitelů a značné ztráty

Historicky se na Hotelu Plaza od jeho otevření v roce 1907 spálilo již mnoho investičních firem, hotel byl mnohokrát zrekonstruován, změnil jméno i celý způsob fungování, zapojil mimo hotelové pokoje do prodeje i samostatné penthousy a prošel si mnoha dalšími změnami a krachy, ale investoři o něm mluví jako o jistém klenotu, trofeji, kterou chtějí všichni mít, i když ví, že tomu cena mnohdy neodpovídá.

hotelplazaroom

Jeden z pokojů v Hotelu Plaza

Podobně o Hotelu Plaza mluvil i Donald Trump, který byl jeho vlastníkem od roku 1988, kdy ho koupil od sítě hotelů Westin za 390 milionů dolarů (807 milionů dolarů v dnešní hodnotě), investoval do jeho rekonstrukce 50 milionů dolarů a tak tak ho udržoval v mírném zisku, který ovšem nestačil na pokrytí všech předchozích dluhů a následně propadl z poloviny bance Citibank a v roce 1992 přešel do bankrotu. Bude tak zajímavé sledovat, co bude s ikonickou památkou dále a kdo se stane novým majitelem.

Plaza Hotel, New York

Foto: Patrick Nelson / Flickr, Alan Light / Flickr, Wikimedia Commons, Hotel Plaza NY

Diskuze (0)

Novinka

Anonym