Mediální gigant vlastnící televizi Fox dostal po Disney další nabídku na prodej. Je o 13 miliard vyšší

Iger_Murdochphoto

Foto: Disney

Bob Iger, šéf Disney, a Rupert Murdoch, výkonný předseda 21st Century Fox

0Zobrazit komentáře

Ke konci loňského roku jsme informovali o akvizici mediálního impéria 21st Century Fox Ruperta Murdocha společností Disney, která měla za celou firmu zaplatit 52,4 miliardy dolarů ve formě akcií. A i když byl obchod uzavřen, hlasování o jeho kompletní finalizaci má proběhnout až v první polovině července letošního roku. A tak mezitím 21st Century Fox obdržel další nabídku.

Čtvrtá největší mediální skupina, která má pod sebou televizní stanice Fox a především filmové studio 20th Century Fox, nově obdržela nabídku od největší mediální společnosti světa Comcast, jenž za 21st Century Fox nabízí celkem 65 miliard dolarů v hotovosti při ceně 35 dolarů na akcii.

prague

Přečtěte si takéPo třech měsících s novým vedením se státní agentura CzechInvest slučuje s CzechTradePo třech měsících s novým vedením se státní agentura CzechInvest slučuje s CzechTrade

Fox tak bude společně s akcionáři v průběhu července rozhodovat o tom, zda přijme původní nabídku Disney nebo 65miliardový nákup společností Comcast. Právě Comcast si je zároveň jistý, že se mu podaří získat schválení od regulatorních orgánů včas a že jim bude připadat jeho nabídka, která se skládá ze 100 procent z hotovosti, reálnější, než v případě Disney.

centuryfox

Legendární logo ve znělkách produkce od 20th Century Fox

Tak nebo tak, konečný kupující získá kromě silné mediální skupiny také 30% podíl ve službě Hulu na streaming filmů a seriálů, která konkuruje Netflixu či Amazon Prime. Aby Comcast udělal svoji nabídku ještě zajímavější, nabízí také pokrytí takřka 1,5 miliardového poplatku Disney za potenciální zrušení navrhované transakce a také 2,5 miliardy v případě, že nebude dohoda schválena regulatorními orgány.

Ty nejvýdělečnější části si Murdoch nechá

Rupert Murdoch a jeho syn James Murdoch se ale nezbaví všeho, co pod 21st Century Fox patří. Součástí dohody by neměly být subjekty Fox News, Fox Sports Media Group a také Fox Business Network. Ty by měly být spojeny pod novou společnost, kterou si Murdochové ponechají. To vše spolu s firmou News Corp, která se od 21st Century Fox v roce 2013 oddělila a pod sebou má například známé americké novinky New York Post či vydavatelství, které vydává deník The Wall Street Journal.

Foto: 21st Century Fox, 20th Century Fox

Diskuze (0)

Novinka

Anonym