Miliardový startup na půjčování elektrických koloběžek Bird chystá expanzi do Evropy

Filip HouskaFilip Houska

34410772-1B71-4266-877B-260A55E306A6
0Zobrazit komentáře

Jeden z aktuálně nejskloňovanějších amerických startupů Bird plánuje expanzi za hranice Spojených států. Služba, která je díky svému byznysu založenému na půjčování elektrických koloběžek ohodnocena přibližně na 1 miliardu dolarů, by totiž v následujících týdnech či měsících měla vstoupit do vybraných evropských zemí.

Tento plán vyplývá z aktualizovaného seznamu pracovních pozic, kde nově přibyl post generálního manažera pro Evropu. Podle popisu by se mělo jednat o člověka, který bude zajišťovat manažerské a marketingové úkony a korigovat spuštění v dané zemi včetně práce na rozšiřování platformy v jednotlivých městech a regionech.

binance

Přečtěte si takéNejvětší kryptoměnová burza Binance spouští investiční fond ve výši 1 miliardy dolarůNejvětší kryptoměnová burza Binance spouští investiční fond ve výši 1 miliardy dolarů

Bližší informace o plánovaných zemích (včetně České republiky) a časovém horizontu Bird pro CzechCrunch odmítl jakkoliv komentovat. Na základě dalšího zveřejněného inzerátu však lze předpokládat, že mezi prvními státy Evropy by mělo být Nizozemsko, konkrétně Amsterdam, kam Bird hledá vykonného asistenta.

birds

Evropa by však pro tento kalifornský startup, který před pár dny uzavřel úspěšné investiční kolo ve výši 150 milionů dolarů vedené prestižním fondem Sequoia Capital, neměla být jedinou plánovanou destinací v dohledné době. Podle informací serveru TechCrunch má Bird jednat také s Izraelem.

Geniální nápad, který ničí ulice měst

Přijít k elektrické koloběžce, naskenovat do mobilní aplikace příslušný QR kód, vynaložit 1 dolar za odemknutí a platit 15 centů za minutu jízdy po ulicích Santa Monicy, San Francisca, San Jose, Los Angeles či Washingtonu, D.C. se jeví jako zajímavý a nenáročný způsob přepravy.

Naneštěstí si je výhod této alternativní přepravy, která je v Kalifornii například doplňována elektrickými skateboardy od Boosted Boards či konkurencí v podobě koloběžek ambiciózních startupů Lime nebo Spin, vědoma taková spousta lidí, že momentálně způsobuje velký chaos ve městech, zejména pak v San Franciscu.

Jelikož tyto elektrické koloběžky nefungují na principu dokovacích stanic a neexistují pravidla, kam je „parkovat“, jsou mnohdy pohozené na ulicích a výrazně tak narušují městský život. Zdali přijdou konkrétní regulace, je zatím nejasné. Na druhou stranu je tento nepořádek finančně zajímavý pro takzvané nabíječe, tedy lidi, kteří koloběžky sbírají po zemi a doma je nabíjí. Konkrétně Bird nabízí 5 dolarů za plné dobití jedné koloběžky s tím, že neřeší, zdali jich člověk za den nabije 5 nebo 50.

Foto: Bird