Startup na půjčování elektrických koloběžek Bird získává 150 milionů dolarů s miliardovou valuací

Bird scooter

Elektrické koloběžky startupu Bird

0Zobrazit komentáře

Kalifornský startup Bird, který přes mobilní aplikaci umožňuje jednoduché půjčování elektrických koloběžek, se nově zařadil mezi tzv. jednorožce, tedy startupy s více než miliardovou valuací v dolarech. Dopomohla mu k tomu nová investice ve výši 150 milionů dolarů, respektive 3,3 miliardy korun, převážně od prestižního fondu Sequoia Capital, o které jako první informoval server Bloomberg.

Pro Bird je to letos již druhá podobně velká investice. Začátkem března totiž startup získal 100 milionů dolarů při valuaci 300 milionů dolarů a zahájil masivní expanzi v ulicích San Francisca a Los Angeles, kde koloběžky způsobily chaos, jejich uživatelé nerespektovali dopravní předpisy a zásady bezpečnosti a situace vyústila až v jejich tvrdou regulaci ze strany měst.

sezn

Přečtěte si takéSeznam.cz představil vlastní televizní show s youtubery Kovym, Shopaholic Nicol a Jankem RubešemSeznam.cz představil vlastní televizní show s youtubery Kovym, Shopaholic Nicol a Jankem Rubešem

V konkurenci podobných startupů jako Lime či Spin má tak Bird aktuálně vůbec nejvyšší valuaci. Na záda mu ovšem dýchá například i startup Jump na sdílení elektrických kol, který nedávno koupil gigant Uber a který je do něj připraven investovat takřka neomezený kapitál s rozšířením na elektrické koloběžky, pokud tedy takový byznys bude dávat smysl.

birds

Obavy z toho, zda bude vůbec podnikání s půjčováním elektrických koloběžek možné, má Uber především kvůli tomu, že se San Francisco chystá takové koloběžky ve městě dočasně zakázat, a to s platností od 4. června letošního roku. To by například pro Bird znamenalo značný pokles tržeb a přeliv zákazníků na jiné alternativní prostředky. Na udržení tohoto poklesu a další expanzi tak chce využít právě získané prostředky.

Foto: Bird

Diskuze (0)

Novinka

Anonym