Startup s elektrickými koloběžkami Bird má získat na expanzi do Evropy dalších 200 milionů dolarů

birds
0Zobrazit komentáře

Sdílená ekonomika na poli elektrických koloběžek se zdá být paradoxně mnohem zajímavější, než půjčování kol nebo automobilů. Startup Bird, který v tomto segmentu jasně vede, to dokazuje rozšířením posledního investičního kola ve výši 150 milionů dolarů o dalších 200 milionů při valuaci 1,5 – 2 miliardy dolarů – tedy až dvojnásobku valuace od původní investice.

Právě poslední investiční kolo startupu má sloužit k zahájení expanze mimo americký trh, konkrétně do Evropy, kde začal Bird postupně shánět klíčové manažery a zaměstnance. Mezi prvními zeměmi, které by se mohly služeb Birdu dočkat, by mělo být Holandsko, přesněji jeho hlavní město Amsterdam.

Andy Warhol

Přečtěte si takéČást díla umělce Andyho Warhola bude nabídnuta k zakoupení za pomocí kryptoměnČást díla umělce Andyho Warhola bude nabídnuta k zakoupení za pomocí kryptoměn

Expanze mimo USA dává smysl, jelikož nová nařízení a přísné regulace měst, vyhánějí Bird a další konkurenci s elektrickými koloběžkami z trhu, ve prospěch elektrických kol, které mají narozdíl od koloběžek pevně dané nabíjecí lokace, respektive stojany. Kola se pak neválí po celém městě jen proto, že není předem jasně určeno, kam by se měla umístit.

Bird scooter

Elektrické koloběžky startupu Bird

Nová investice zároveň potvrzuje, že jde o jeden z vůbec nejrychleji rostoucích startupů poslední doby. V březnu, kdy Bird získal investici ve výši 100 milionů dolarů byla valuace startupu pouze 300 milionů. Ke konci května už šlo se 150milionovou investicí o valuaci 1 miliardy dolarů a nyní se předchozí částka navyšuje na celkových 350 milionů při valuaci 1,5 – 2 miliardy dolarů.

Podobné problémy jako Uber

Stejně jako kdysi Uber, i Bird musí zápasit s nejrůznější regulací měst, která dovedla startup a veškerou jeho konkurenci k tomu, aby zastavil své služby v San Franciscu. Tam totiž aktuálně probíhá schválení nového nařízení o nutnosti mít povolení na provozování služby k půjčování elektrických koloběžek, o které zažádalo již kolem 12 firem, včetně Uberu, Lyftu či startupu Ofo.

Foto: Bird

Diskuze (0)

Novinka

Anonym