Tesla získala povolení na výstavbu továrny v Číně, která zvládne vyrobit 500 tisíc aut ročně

roadster

Chystaný Tesla Roadster

0Zobrazit komentáře

V druhé polovině loňského roku jsme informovali o plánu automobilky Tesla na otevření nové výrobní továrny v Číně, která by měla zajistit rychlejší produkci i dodání k zákazníkům a také značné logistické výhody. Nyní Tesla finálně dokončila jednání s vládou v Šanghaji a může pomalu začít se samotnou výstavbou továrny, která nese prozatimní název Gigafactory 3.

Přesnější datum zahájení výstavby prozatím není známo, ale mluvčí Tesly se pro server TechCrunch vyjádřil ve smyslu, že jakmile Tesla získá veškerá potřebná povolení na samotnou stavbu, zabere to zhruba 2 roky, než z výrobní linky vyjede první elektromobil. A další dva až tři roky, než se dostane továrna na svoji maximální kapacitu 500 tisíc vozů ročně.

gigafactory

Foto: Tesla

První výrobní továrna Tesla Gigafactory v americkém státě Nevada

Továrna zároveň nebude nejlevnější a tak musí Tesla pečlivě plánovat, jak vyjde s rozpočtem. Již ve třetím až čtvrtém kvartálu letošního roku chce být totiž profitabilní a zatím se jí tak tak daří plnit plán produkce nových Modelů 3, které mají ve svém doručení zákazníkům značné zpoždění.

syg22

Přečtěte si takéSlovenský Sygic spouští nový webový plánovač tras, který umožní vložení trasy do vlastní aplikaceSlovenský Sygic spouští nový webový plánovač tras, který umožní vložení trasy do vlastní aplikace

Tesla bude zároveň jednou z prvních firem, která se na tamním čínském trhu nebude dělit z poloviny s čínskou vládou, ale půjde sama za sebe. Výměnou za to bude automobilka Elona Muska vystavena „pouze“ standardní 40% dani na importovaná vozidla z USA. I tak se to ale dle Muska vyplatí – v Číně je totiž o Teslu enormní zájem.

model3

Foto: Tesla

Diskuze (0)

Novinka

Anonym